<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tegnap úgy tűnt, hogy Varsó enged vétó ügyben, ma viszont megerősítette korábbi álláspontját. A jelek szerint a lengyel kormány nem teljesen egységes ebben a kérdésben. 

Varsó teljes egészében kiáll az uniós források kifizetésének feltételrendszerére vonatkozó lengyel-magyar álláspont mellett - írta Piotr Müller lengyel kormányszóvivő ma Twitter-üzenetében. Lengyelország

csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá

- írta a szóvivő.

Hozzátette: mindez világosan következik az ügyben múlt héten Budapesten elfogadott, és hétfőn Varsóban megerősített lengyel-magyar állásfoglalásból is. Ebben a lengyel és a magyar miniszterelnök kilátásba helyezte: szükség esetén készek megvétózni a költségvetési csomagot.

Mondta vagy nem mondta?

Csütörtök este, brüsszeli látogatása alkalmából a legkisebb lengyel kormánykoalíciós párt elnöke, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes, fejlesztésügyi miniszter ugyanakkor hírügynökségi jelentések szerint azt mondta:

Lengyelország kész elállni a vétójától, ha az uniós vezetők jóváhagynak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatra vonatkozóan.

Az MTI viszont azt írja, hogy a PAP hírügynökség által közreadott nyilatkozatban Gowin nem fogalmazott úgy, hogy Varsó "kész elállni a vétótól".

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a vétó esetében az uniónak ideiglenes költségvetése lenne, amely nem lenne előnyös Lengyelország számára, és nem lenne jó a másik 26 tagállamnak sem. Így hát mindenki érdeke, hogy kompromisszumot találjunk, mondta Gowin.

Marad a vétó: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki találkozója Varsóban 2020. november 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánMarad a vétó: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki találkozója Varsóban 2020. november 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Morawiecki: elfogadhatatlan a jelenlegi verzió 

Szintén csütörtök este Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő úgy nyilatkozott: az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági feltételre vonatkozó közös lengyel-magyar álláspontnak határozottan kell hangot adni, nemcsak a hazai, hanem elsősorban a nemzetközi, uniós színtéren.

Pénteki sajtóértekezletén Morawiecki újságírói kérdésre megismételte: az uniós költségvetési csomaghoz kapcsolt, a feltételrendszerről szóló jelenlegi rendeletjavaslatot Varsó elfogadhatatlannak tartja, mert sérti az uniós alapszerződéseket.

Szem előtt tartva az EU jövőjét, határozottan elmondtuk partnereinknek, hogy a javasolt formában a rendeletet nem fogadhatjuk el

- jelentette ki a kormányfő. Ez az álláspontunk nem változik, nagyon erősen megalapozott és kikristályosodott, tette hozzá.

A költségvetési csomag témája legközelebb az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján kerülhet napirendre.

Eközben ugyanakkor az Európai Bizottság egyértelművé tette:

ha a két ország marad a vétónál, akkor sok pénzt fog veszíteni, ebben az esetben ugyanis Brüsszel nélkülük álltja fel a helyreállítási alapot.   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.