3p

Orbán Viktor miniszter a parlamentben jelentette be a legújabb korlátozó intézkedéseket a koronavírus-járvánnyal kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben. Jön a határzár és a boltzár is, megjelent a rendelet. 

Hétfőn kora este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, mely a veszélyhelyzettel kapcsolatos legújabb intézkedéseket részletezi. Ezek értelmében 15:00 és 06:00 között vendéglátóhelyiségben legfeljebb csak a dolgozók tartózkodhatnak. Ezen időszak alatt azonban azonban ételrendelés működhet, sőt a vendég át is veheti az egységben. Az ott tartózkodás csak ilyen formában és erre irányulhat. 

15:00 és 06:00 között a már bejelentetteknek megfelelően nem lehet nyitva más csak olyan üzlet, mely:

 • élelmiszert, 
 • illatszert, 
 • drogériai terméket, 
 • háztartási tisztítószert,
 • vegyi árut, 
 • higiéniai papírterméket árusít, 
 • gyógyszertár, 
 • gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzlet, 
 • benzinkút, 
 • és dohánybolt. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Minden más kereskedelmi egységben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak a meghatározott időszakban. 

A rendezvények, rendezvényhelyszínek, mozik, színházak, közösségi terek, múzeumok bezárásra kerülnek. Bár a gyakorlatban ennél szigorúbb lépésekről határoztak az egyes sportszövetségek, rendeletben rögzítette a kormány, hogy sportesemény csak nézők nélkül kerülhet megrendezésre. 

Mint az az Operatív Törzs délutáni sajtótájékoztatóján elhangzott, ha valamely

 • vendéglátó üzlet, 
 • üzlet, 
 • rendszeres zenés, táncos rendezvényhelyszín, 
 • színház, mozi, közgyűjtemény, közösségi színtér

megszegi a rendelkezést, akkor 50 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírságot kaphat. 

Rendeletbe foglalta a kormány azt is, hogy a 70 évnél idősebbek ne hagyják el az otthonukat, ha ezt a személy vállalja, akkor az önkormányzatot kell tájékoztatnia, melynek feladata lesz az idős személy ellátása. 

Eddig nem ismert döntést is rejt a friss kormányrendelet: Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter jogosultságot kap arra, hogy "bármilyen rendelkezésre álló adatot kezeljen és megismerjen". A dokumentum szerint erre a 

"a humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából" kellett ezt a jogot megadni a miniszternek. 

Az intézkedés a jelek szerint összefüggésben van azzal, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül, a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési forrásokból támogatja a kormány a koronavírus elleni terápiás készítmény kifejlesztését. A feladatért felelős akciócsoport felállításáról múlt hét pénteken döntött a kormány. 

Ugyanakkor a rendelet nem pontosítja a miniszter által megismerhető és kezelhető adatok körét. Ugyan a lépést a járványügyi helyzettel hozzák összefüggésbe, arra nem térnek ki, milyen adat megismerésére lesz joga a miniszternek. A "bármilyen" jelző ugyanis adott esetben túlmutathat a rögzített célok miatt szükséges adatok is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!