Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az európai országok azt fontolgatják, hogy lezárják a szabad utazást lehetővé tevő schengeni zónát, ami a legradikálisabb intézkedés lenne a kontinensen a koronavírus elleni küzdelemben. Frissítés: közben be is jelentette az Európai Bizottság elnöke, Usula von der Leyen, hogy 30 napra lezárják a schengeni övezetet. Az intézkedés addig marad életben, "amíg szükséges".
 

A Financial Timesnak nyilatkozó uniós tisztviselők szerint a bejelentés még a mai napon várható, és minden nem lényegesnek minősíthető EU-n kívüli országból történő beutazásra vonatkozna. Frissítés: Az EB elnöke szerint az intézkedés célja, hogy az európai egészségügyi rendszerre ne nehezedjen további nyomás.

A schengeni határok lezárásával próbálják megfékezni a koronavírus-járvány terjedését Európában, mondták a lapnak az illetékesek. Az övezethez 22 uniós ország tartozik, valamint Izland, Norvégia, Svájc és Lichtenstein. Elképzelhető, hogy az EU öt olyan országát (Írország, Ciprus, Horvátország, Románia és Bulgária) is meghívják, amelyek nem tagjai Schengennek.

Az Egyesült Királyság státusza ebben a kérdésben nem egyértelmű, miközben arról is folyamatosan tárgyalnak, hogy milyen kivételeket lehet tenni az EU-s állampolgárok és családtagjaik számára csakúgy, mint azon dolgozókat illetően, akik létfontosságú területeken - mint az egészségügy vagy a szállítás - dolgoznak, így a bejelentés szerint az orvosokra, egészségügyi dolgozókra, és a határokon naponta ingázókra nem vonatkozik a tiltás. Frissítés: von der Leyen bejelentése szerint az év végéig EU-s polgárnak számítanak az angol állampolgárok, így rájuk nem vonatkozik a tiltás. 

A lap forrásai szerint ezekről az intézkedésekről Emmanuel Macron, Angela Merkel, valamint az Európai Bizottság és az Európa Tanács vezetői közti telefonos egyeztetésen esett szó. Az FT szerint Macron bírálta a nemzeti hatáskörben végrehajtott lépéseket, és európai fellépést sürgetett. (Közben jött a hír, hogy Finnország is lezárja határait, bezárja az iskolákat, az egyetemeket, valamint tilos a tíz főnél nagyobb létszámú rendezvények, gyűlések megtartása is. Sanna Marin miniszterelnöknő bejelentése szerint a 70 éven felülieknek önkéntes karanténba kell vonulni, míg a múzeumokat, színházakat bezárják. Ha kell, korlátozni fogják az emberek mozgását is. Bár az óvodákat nem zárják be, hogy a fontos munkákat végzők gyerekei ellátáshoz és felügyelethez jussanak, a többséget arra biztatja a 34 éves miniszterelnöknő, hogy tartsák otthon a gyerekeiket.

Németország a boltok bezárását tervezi

A Bild és a DPA hírügynökség is hírül adta, hogy Németország teljes boltzárat tervez az egész állam területén, az élelmiszerüzleteket és a szupermaketeket leszámítva. A szövetségi kormány csak ajánlást foglamazhat meg, a 16 tartományi kormányon múlik, hogy valóban bevezetik-e a boltzárat.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.