3p

Hatalmas rozsdaövezetet alakítanak át 2025 nyaráig.

A hét közepén megkapta az építési engedélyt az a konzorcium, amelyik a 2026-os milánói téli olimpia háttér infrastruktúrájának építésére vállalkozott – olvastuk az egyik konzorciumi tag, a Coima alapkezelő oldalán. Az alapkezelő két ingatlanalappal (Porta Romana, Coima ESG City Fund) vesz részt, a másik befektető a Prada Holding. 

A vasúti raktárépületeket felújítják. Fotó: Porta Romana
A vasúti raktárépületeket felújítják. Fotó: Porta Romana

A Porta Romana vasúti körzet teljes rehabilitációjának projektjét a CIB Bank anyavállalata, az olasz Intesa Sanpaolo finanszírozza. A befektetők 180 millió eurós beruházást vállaltak a mintegy 190 ezer négyzetméteres területen, ahol maga a vasúti övezet 26 ezer négyzetméteres lesz.

A kivitelezést is egy több cégből álló konzorcium végzi, az erről szóló szerződést is most írták alá. Itt szerephez jut az Impresa CEV SpA, a Grassi e Crespi Srl, a Milani Impianti Srl, valamint a Coima és a Covivo. 

Ilyen lesz az egyik étterem az olimpiai faluban. Fotó: Porta Romana
Ilyen lesz az egyik étterem az olimpiai faluban. Fotó: Porta Romana

Az építőipari és ingatlanfejlesztő vállalatoknak 2,5 évük lesz arra, hogy átadják a komplexumot a szervező testületeknek és Lombardia tartomány vezetőinek. A januári közlés szerint négy hónapos előnyben vannak a 2021-ben beadott előzetes tervekhez képest, mivel a bontások és a földmunkák már tavaly megkezdődtek.

A vasútállomást és környékét teljesen felújítják, íme a videó erről:

Az átalakított ipari ingatlanokat később közösségi célokra fogják használni, a lakóépületekben pedig egyetemi hallgatóknak alakítanak ki kollégiumi férőhelyeket. Természetesen lesznek kisebb üzletek, éttermek és szolgáltató cégek is helyet kapnak.

A mintegy 60 ezer négyzetméteren elterülő olimpiai falut a neves Skidmore, Owings & Merrill – SOM iroda tervezte. Alapvetésük az volt, hogy több generáció is egyszerre tudja használni a különféle épületeket, létesítményeket, legyen sok gyalogos felület, parkok és az egész akadálymentes kapcsolatban legyen a vasúti övezettel.

Modern épületek is tarkítják a képet a faluban. Foto: Porta Romana
Modern épületek is tarkítják a képet a faluban. Foto: Porta Romana

A kivitelezőknek vállalniuk kellett, hogy a beépített anyagokat fenntartható módon előállított forrásokból hozzák, az üzemeltetőknek pedig ugyancsak ezt szem előtt tartva kell végezniük a munkát. 

Az ideiglenesen használt épületeket szétszerelik és máshol felhasználják, a véglegesre tervezett épületek mindegyikének teljesíteni kell majd a nemzetközi LEED környezetvédelmi tanúsítvány feltételeit.

Integrálni akarják a falut a városi szövetbe. Fotó: Porta Romana
Integrálni akarják a falut a városi szövetbe. Fotó: Porta Romana

A faluban és közvetlen környékén felhasznált energia harmada megújuló forrásból származik majd. Napelemeket és napkollektorokat fognak telepíteni, az esővizet begyűjtik és újrahasznosítják, ezzel mintegy 40 százalékkal csökken a széndioxid-kibocsátás a fűtéskor és a hűtéskor.

A téli olimpia 2026 februárjában kezdődik. Olaszországban ez lesz a téli sportok harmadik világeseménye. 1956-ban már vendégül látták Cortina d’Ampezzoban a versenyzőket és a közönséget, legutóbb pedig 2006-ban Torino volt a házigazda.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!