5p

Kalandos úton jutott el az ukrán Kalush Orchestra az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe.

A Kalush Orchestra képviseli Ukrajnát a május 10-én kezdődő 66. Eurovíziós Dalfesztivál torinói döntőjében. Eredetileg nem is ez a csapat nyerte meg hazájának válogatóját, a Vidbirt, csak két nappal az orosz-ukrán háború kitörése előtt kaptak felkérést az indulásra.

A Vidbir szabályzata arra is kitért, hogy olyan előadók nevezzek a versenyre, akik a Krím lerohanása után nem léptek fel az orosz megszállás alatt lévő félszigeten, vagy ha mégis, akkor igazolják, hogy Ukrajnából lépték át a határt.

A győztes visszalép

A nemzeti válogató február 12-én megrendezett döntőjében végül Alina Pash lett a győztes Тіні забутих предків (Elfelejtett ősök árnyai) című dalával, a Kalush Orchestra a második helyet szerezte meg 14 ponttal. Pash pár nappal később visszalépett. Indoklása szerint elege lett abból a virtuális háborúból, amelyet azért indítottak ellene, mert kiderült, 2015-ben a Krímbe utazott.

A szervezők ekkor a második helyezett Kalush Osrchestrát kérték fel az indulásra, amire a csapat február 22-én rábólintott.

A Kalush Orchestra tulajdonképpen viszonylag friss formáció. A Kalush-t 2019-ben alapította Oleh Psiuk – aki bolyhos kalapjával némileg azt az image-t hozza, mint Jay Kay, a Jamiroquai frontembere. Hozzá társult még Ihor Didenchuk és Vlad Kurochka (KylymMen).

Didenchuk ismert alakja az ukrán könnyűzenének, egy másik formációjával, a Go_A nevű zenekarral 2020-ban megnyerte az ukrán válogatót, de abban az évben a pandémia miatt elmaradt az európai döntő. 2021-ben azonban lehetőséget kaptak arra, hogy Rotterdamban képviseljék hazájukat. A csapat az elődöntőből a második helyen jutott tovább, végül az ötödik helyen végeztek.

A Kalush Orchestra névadása egyszerű volt, Psiuk így tisztelgett szülőhelye, Kalush előtt. A Kalush Orchestra ennek a projektnek a bővítése révén jött létre Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk, Dzhonni Dyvnyy csatlakozásával 2021-ben. A formáció életében a legutolsó változás idén áprilisban következett be, amikor Dyvnyy helyét Oleksandr Slobodiany (Sasha Tab) vette át.

A sikerdal képlete

A Kalush Orchestra stílusa az ukrán népzene és a rap ötvözete. Ezzel két legyet lehet ütni egy csapásra, hiszen a szláv könnyűzenében mindig nagy szerepe volt a népzenei hagyományoknak, a rap pedig már évtizedek óta megkerülhetetlen és nem feltétlenül azért, mert azok rappelnek, akik nem tudnak énekelni.

A Kalush Orchestra a Stefania című számmal indult a 2022-es Vidbiren és a közönség körében taroltak. A számot zseniálisan építették fel, aminek a legfontosabb eleme, hogy semmit nem bonyolítottak túl. Elővették a jól bevált és mindenki számára ismerős négynegyedes lüktetést, arra ráraktak egy fülbemászó melódiát, ami a népzenére fogékonyak számára szinte azonnal "dallamtapadást" okoz. 

Ezt vegyítik egy lendületes rappel, majd bedobnak az üstbe egy kis ukrán furulyaszólót – amelyben érződik, Dzhonni Dyvnyy nagy barátságban áll a sopilka névre hallgató ukrán népi hangszerrel –, miközben a táncosok nagy lendülettel hangolják a közönséget. Mindezt megkavargatják kicsit, visszahozzák a nyitó dallamot egy panaszos felvezetéssel és a végén zárnak egy olyan furulyaszólóval, amit bármeddig elhallgatnánk, de minden jónak vége szakad egyszer.

A dal a gyerekkor iránti nosztalgiáról, az anyai ölelés biztonságának hiányáról szól. Tuti a siker.

A háború közbeszól

Az ukrán szervezők jól döntöttek, amikor végül ezt a produkciót nevezték az torinói döntőbe. A háború azonban közbeszólt, és hamar eldőlt, a teljes eredeti felállásban nem tud a csapat Olaszországba utazni. Az orosz invázió kitörése után MC KylymMen a Kijevet védő csapatokhoz csatlakozott és az énekes Dzhonni Dyvnyy sem tudott elutazni az együttes többi tagjához, akik időközben elhagyták Ukrajna területét. Magyarország ukrán nagykövetségén lapunknak megerősítették, a Kalush Orchestra a közbejött nehézségek ellenére ott lesz és fellép a torinói döntőben.

Az idei döntő az oroszok kizárása és az ukránok jelenléte miatt vélhetően egy kicsit eltérhet a megszokottól. A Stefania nem csupán dalként méreti meg magát, egy megtámadott ország üzenete lesz, ahol merőben más értelmezést nyer majd az anya által nyújtott biztonság iránti nosztalgia.

Az újabb elsőség kapujában

Az, hogy 2016 után ismét az ukrán versenydal nyer-e, megjósolni nagy merészség lenne. Produktumként mindenképpen döntőesélyes, de önmagában is megérdemelheti a végső győzelmet. Ha így történik, letörölhetetlenül ott lesz a siker mellett az is, hogy a szakma és a közönség részéről hitvallás, hogy egyértelműen elítéli az agressziót és kiáll a béke mellett.

Május 14-én kiderül, idén melyik nemzet dala kerül Európa trónjára. Ha ez a Kalush Orchestrának sikerül, nem fog meglepetést okozni. Ha így történik, akkor felmerül a kérdés, a győztes jogán Ukrajna megrendezheti-e jövőre az európai döntőt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!