5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már nem sokáig hirdethetik úgy a Viro Stop száj- és orrsprayt, hogy hatékony védőbevonatot képez az orr- és nyálkahártyán, ezzel megakadályozva a vírusok és baktériumok bejutását a szervezetbe. Ha március 19-én ugyanis jogerőssé válik az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) határozata, betiltja forgalmazásukat.

Ősszel mi is írtunk arról a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény alapján, hogy a CMC Déli-Klinika kutatói a világon elsőként igazolták egy speciális gyógynövény kombináció koronavírust (SARS CoV-2) semlegesítő és fertőzést gátló hatásait. Ezek szerint a mediterrán bodorrózsa (Cistus creticus) kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 

Megtévesztő csomagolás. Fotó: youtube
Megtévesztő csomagolás. Fotó: youtube

 

Az elért eredményekről szólva azt is kijelentették, hogy a bodorrózsa nemcsak gátolja a vírusok növekedését, hanem egyben irányítja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is, így csökkenti a betegség megnyilvánulási súlyosságát.

„A SARS, MERS és madárinfluenza esetében a bodorrózsa-kivonat irányítja az úgynevezett citokin vihart, tehát egy súlyos immunreakciót, amely során a megtámadott emberi szervezet immunsejteket és proteineket termel, melyek más szerveket károsíthatnak. Egyes szakemberek szerint éppen ez az immunreakció lehet a fiatal COVID-19 betegek halálának az okozója” - tette hozzá akkor Dr. Jankovics István, a CMC Déli Klinika kutatási vezetője.

Azt is kiemelte, hogy a bodorrózsa nem csak a légúti vírusok, baktériumok bejutását és növekedését gátolja, hanem segíti az új koronavírus, az influenza és más légúti fertőzések kialakulásának a megelőzését, illetve a tünetek súlyosságának csökkentését is.

A hatásossági és toxicitási vizsgálatok megrendelője a Fytofontana Kft. volt, amely nemcsak a bodorrózsa-kivonatot vizsgáltatta, hanem a bodorrózsa-alapú oldat és az orvosi zsálya, bíbor kasvirág (echinacea pupurea), acerolok és citrusz bioflavonoidok keverékét is, amelyet Viro Stop néven évek óta sikeresen forgalmaz. 

A Viro Stop száj- és orrsprayt még 2014-ben engedélyezte a Fytofontana Kft-nek az OGYÉI jogelődje, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) azzal, hogy azok az influenzára hatásos orvostechnikai eszközök. Azóta kereskedelmi forgalomba került a Viro Stop kapszula is, ami miatt tavaly decemberben a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete közös levélben fordultak a Magyar Gyógyszerészi Kamara Területi Szervezeteinek elnökeihez, hogy az érintett gyógyszertárakból vonják ki a Viro Stop étrendkiegészítő kapszulát, mert

„a csomagolása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, azt állítva, illetve sugallva, hogy a termék a jelen vírushelyzetben képes a vírusokkal szembeni védelemre, az influenza és a meghűléses betegségek megelőzésre és kezelésre. Az ilyen típusú hamis állítások egyben súlyos közegészségügyi kockázatot is hordoznak, mert azt a hamis látszatot keltik, hogy egy súlyos egészségügyi probléma (koronavírus-fertőzés) a készítmény szedésével elkerülhető” – írták levelükben.

Információink szerint időközben a Gazdasági Verseny Hivatal elkezdte vizsgálni a Viro Stop orr- és szájspray reklámozását és azt, hogy a forgalmazó megtévesztette-e a vásárlókat azzal, hogy a Viro Stop reklámjai azt állítják, hogy az egyik hatóanyagban, a mediterrán bodorrózsában található polifenolok semlegesítik és elpusztítják az új koronavírust. A fogyasztókban ugyanis így az a kép alakult ki, hogy a termékek kifejezetten alkalmasak a koronavírussal szembeni védekezésre, vagy a fertőzés gyógyítására.

Ezen a ponton januárban kerestük a Gazdasági Verseny Hivatal sajtóosztályát, de a folyamatban lévő ügyről nem kívántak nyilatkozni.

Most viszont az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján olvasható határozatból az derül ki, hogy a piacfelügyeleti vizsgálat után a Viro Stop száj- és orrsprayt kockázatosnak ítélte meg, ezért kivonja a forgalomból, sőt, a reklámozását is megtiltja. (Igaz, a kapszulákról itt nem adnak tájékoztatást, de a két orrspray már a forgalmazásukban korlátozott termékek közé került február 23-án).

Mint az OGYÉI a friss határozatában írja, a gyártó a Viro Stop szájspray esetében módosította a használati útmutatót, abban további felhasználási területekre (többek között immunológiai folyamatokra, gyulladás csökkentő hatásokra) hivatkozik a termékek összetevői között szereplő hatóanyagok tekintetében.

„A gyártó honlapján található információk nem állnak összhangban a termék használati útmutatójában foglaltakkal. A gyártó ugyanis úgy reklámozta a spray-t, olyan dolgokat állított, melyek egyáltalán nem szerepelnek a termékek használati útmutatójában. Reklámjaik arról szóltak, miszerint a koronavírus ellen is hatásos, sőt, még a madárinfluenza esetében is felveszi a harcot az úgynevezett ’citokin vihar’ ellen” – írja az OGYÉI a jogorvoslat hiányában március 19-én jogerőre emelkedő határozatában.

A dokumentumban az OGYÉI azt is kifogásolja, hogy a termékek klinikai értékelési jelentései nem tartalmaznak klinikai adatot annak bizonyítására, hogy a bennük található összetevők valóban bevonatot képeznek-e a befújás után, tehát tényleg fizikai-mechanikai hatásmóddal történik-e a vírusok és baktériumok elpusztítása.

A vizsgálat során arra az ellentmondásra is fény derült, miszerint a Viro Stop influenza elleni szájsprayt a gyártó 3 éves kortól ajánlja, ugyanakkor a benne lévő hatóanyagok alkalmazása 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott. A ViroStop orrsprayt a gyártó 6 éves kortól ajánlja ugyanakkor a benne lévő hatóanyagok alkalmazása 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!