TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 20. 08:23
MTI

Az impeachment-szavazás másnapján. Itt azonban nem volt vita, a republikánusok és a demokraták is támogatták.

Az amerikai képviselőház elsöprő kétpárti támogatással csütörtökön megszavazta az új észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (USMCA).

Az első kommentárok arra hívják fel a figyelmet, hogy a képviselőház azt követően szavazta meg a Donald Trump amerikai elnök sikerét jelentő kereskedelmi megállapodást, hogy egy nappal korábban, szerdán a demokrata törvényhozók megszavazták az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment).

A 385:41 arányban elfogadott kereskedelmi megállapodás a korábbi, Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) váltja fel, elemzők szerint annak újabb, az Egyesült Államok számára is kedvezőbb változata. A NAFTA felmondását és az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közötti új egyezmény megtárgyalását Donald Trump még a 2016-os választási kampányában ígérte meg. A megállapodást tavaly megkötötték, de a demokrata többségű amerikai képviselőház csak néhány változtatás végrehajtása után szavazta meg csütörtökön.  

Forrás: Depositphotos Forrás: Depositphotos

A módosításokkal kiegészített új egyezményt a múlt héten írta alá Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója a mexikói és a kanadai kormány képviselőivel. Korábban a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO, valamint az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája is támogatásáról biztosította az új egyezményt.

A voksolás után demokrata párti és republikánus képviselők egyaránt elégedetten nyilatkoztak.

Kevin McCarthy, a republikánus frakció vezetője újságíróknak úgy fogalmazott: "a kritikusok azt mondták, ezt nem lehet megcsinálni, de aztán ő (Donald Trump) elérte, hogy megcsinálják. Íme, egy újabb ígéret, amely valóra vált, egy újabb ígéret, amelyet betartott".

John Lewis, georgiai demokrata párti képviselő azt hangsúlyozta, hogy 26 évvel ezelőtt "minden porcikájával tiltakozott a NAFTA ellen", de - mint fogalmazott - soha nem gondolta volna, hogy "eljön a nap, amikor lehetőségünk adatik kijavítani a korábbi hibákat".  

A megállapodást még a szenátusnak is meg kell szavaznia, hogy azután Donald Trump aláírásával törvényerőre emelhesse.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.