TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A 750 milliárd eurós helyreállítási csomagból végül 390 milliárd euró lesz támogatás, a többi hitel. A jogállamiságot két helyen említi az elfogadott dokumentum.

A 750 milliárdból 390 lesz támogatás, a többi hitel

Négy nap, összesen több mint 90 órányi tárgyalás után végül megszületett az eredmény az uniós csúcson: elfogadták az EU költségvetését és a koronavírus-járvány miatti helyreállítási csomagot.

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek pénteken kezdődött, eredetileg kétnaposra tervezett csúcstalálkozója végül kedd hajnalra hozott eredményt:  Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy Twitter-üzenetben tette közzé, hogy végre megszületett a megállapodás.

A megállapodás szerint a 2021-2027 közötti EU-s költségvetés főösszege 1074 milliárd euró maradt, a 750 milliárd eurós helyreállítási alap pedig 390 milliárd eurónyi támogatásból és 360 milliárd euróny hitelből áll. A legnagyobb alkudozás egyébként ezen az arányon ment: az eredeti javaslat még 500 millárd eurós támogatásról és 250 milliárd euró hitelről szólt, azonban Ausztria, Hollandia, Dánia és Svédország (az úgynevezett "fukarok") ehhez nem járult hozzá. 

A háttérről itt írtunk bővebben >>

Benne van a jogállamiság, de elégedett Orbánnal a lengyel miniszterelnök

A másik neuralgikus pont a magyar kormány javaslata volt, amely eltörölte volna a támogatások feltételei közül a jogállamiságot. Az elfogadott dokumentum két helyen is említi a jogállamiságot valamint az uniós szerződés demokratikus elvekre vonatkozó rendelkezését abban a vonatkozásban, hogy az EU pénzügyi érdekeit ezek szem előtt tartásával kell védeni. Ha a Bizottság úgy találja, hogy nyilvánvaló hiányosságok tapasztalhatóak a jogállamiság tiszteletben tartása terén, javasolhatnak olyan intézkedéseket, amelyeket a kormányok minősített többségének támogatnia kell.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki twitteren megköszönte Orbán Viktornak a kiváló együttműködést, ami lehetővé tette ennek a - Lengyelország, Magyarország és egész Európa számára - történelmi megállapodás aláírását. Magyarországon a kormány egyik szócsöve, az Origo is egyértelmű magyar sikerként értékelte a megállapodást; a lengyel miniszterelnök és a lap is arról ír, hogy végül az eredetileg tervezettnél több forrást sikerült Lengyelország és Magyarország számára biztosítani.

Michel hajnali sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

"Megcsináltuk! Európa erős. Európa egységes!"
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.