Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Nemsokára újabb dilemmával kell szembenéznünk a saját oltási hajlandóságunk eldöntése után: oltassuk-e a gyerekeinket, vagy sem, s ha igen, vajon mivel? Hamarosan engedélyt kaphat ugyanis Kínában a Sinopharm vakcina a 3-17 éves korosztályra is, de jó esélyei vannak a Pfizer és a Moderna oltóanyagainak is arra, hogy nemsokára a gyermekekről szóló kutatásait publikálja. 

„A fiatalabb népességet érintő klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy ’nincs nyilvánvaló különbség’ a 18 és 59 év közöttiek orvosi adataitól” – nyilatkozta Liu Jingzhen, az állami vállalat elnöke a Kínai Központi Televíziónak adott vasárnapi interjújában, majd hozzátette:

"Tehát úgy gondoljuk, hogy a 3 és 17 év közöttiek hamarosan használhatják az oltásokat".

Kínaival vagy amerikaival oltanak majd először gyerekeket? Fotó: DepositphotosKínaival vagy amerikaival oltanak majd először gyerekeket? Fotó: Depositphotos

Minderre a „Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó” Facebook-csoport vezetője, Dobson Szabolcs gyógyszerész hívja fel a figyelmet, aki a Kínai Népköztársaság nemzeti egészségügyi bizottságának honlapján vette észre a hírt. Itt arról is szó esik, hogy a jelenleg elérhető két kínai vakcinával (a Sinopharm gyár kétféle oltóanyagával) több mint 43 millió adagot adtak már be a világon, köztük 34 milliót Kínában. 

Időközben a Sinopharm a rekombináns fehérje vakcina fejlesztésébe is belefogott a Covid-19 ellen, amely az immunválasz kiváltására a vírus egy meghatározott részét, például az antigén tüskefehérjét használja. A nálunk is alkalmazott Sinopharm vakcina inaktivált vírussal készül, tehát legyengített vírust használ az immunválasz kiváltására. Liu szerint azonban az új típusú vakcinák "valószínűleg nagyobb hatékonyságúak lesznek, és könnyebben előállíthatók". Ezzel mintegy alátámasztotta azt, hogy az elölt vírussal létrehozott Sinopharm valóban egy ódivatú, konzervatív technológiával készült vakcina. Szerinte az új oltóanyagot hamarosan emberi vizsgálatoknak vetik alá.

"Ha sikerül kifejlesztenünk ezt az oltóanyagot, a gyártási skála valószínűleg exponenciálisan fog növekedni" - tette hozzá Liu.

Mindeközben a John Hopkins Egyetem oldalán négy szerző friss tanulmányában épp a gyerekek jövőbeni oltásáról értekezik.

„Bár a gyermekeknél jóval alacsonyabb a Covid kockázata, mégis számos oka van annak, hogy a gyermekeket és serdülőket is be kell oltani a Covid-19 ellen, amikor elég oltóanyag lesz” – vélekednek.

Hogy miért?

  • A gyerekek ritkábban szorulnak kórházi kezelésre a vírus miatt, mégis súlyos szövődményektől szenvedhetnek később. Több mint 10 ezer gyermek került kórházba a Covid-19-gyel az Egyesült Államokban, és több mint háromszázan haltak meg közülük. Különös aggodalomra ad okot a Covid-19 ritka, de súlyos szövődménye gyermekeknél, az úgynevezett sokszervi gyulladás. (Magyarországon országosan 120 gyermeket kezeltek ezzel a járvány kitörése óta). 
  • Mivel a gyerekek tünet nélküli hordozók lehetnek, észrevétlenül emelhetik a fertőzöttek számát.
  • Fontos, hogy a gyerekek visszakerüljenek az életkori fejlődésükhöz fontos eseményekbe és programokba, amelyektől most meg vannak fosztva.

A John Hopkins kutatói szerint az oltások klinikai vizsgálatát mindig felnőtteken végzik el először, csak utána jöhetnek a tinédzserek és a gyerekek.

Jelenleg a Pfizer engedélye 16 éven felülieknek, a Modernáé 18 éven felülieknek érvényes.

De közben a Pfizer 2259 fő 12-15 éves gyermekkel és serdülővel végezte el az oltások biztonságosságáról és immunogenitásáról szóló vizsgálatát, amely 2020 októberében kezdődött. A Moderna pedig 3 ezer 12-17 év közötti gyermeket és serdülőt vetett alá ugyanilyen kutatásoknak. A két tanulmány eredményeit 2021 nyarán tervezik nyilvánosságra hozni, ami remélhetőleg sürgősségi felhasználási engedélyekhez vagy teljes oltási engedélyhez vezet az érintett korosztályoknak. További vizsgálatokra lesz azonban szükség a 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél, mielőtt a Covid-19 oltások elérhetővé válnának a számukra. 

Már most sok olyan adat áll rendelkezésre egyébként, amely megerősíti a Pfizer és a Moderna vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát az idősebb serdülőknél, de további vizsgálatok fontosak a nagyon fiatal gyermekeknél is, mivel az immunrendszerük még fejlődik.

"Épp ezért előfordulhat, hogy a vakcina adagját vagy ütemezését módosítani kell, hogy megfeleljen kisebb testméretüknek és eltérő anyagcseréjüknek. A vakcinával kapcsolatos mellékhatások gyermekeknél is eltérőek lehetnek, és ismerni kell az oltásnak a sokszervi gyulladásra gyakorolt ​​hatását is" – írják a John Hopkins Egyetem szakemberei.

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.