4p

A Mensor3D üzletág több cementüzemben is 3D-s lézerszkenneres felmérést, digitalizálást végzett Európában.

A cementgyár az építőipar elsődleges alapanyag-szállítója. A Mensor3D által felmért cementgyárak az 50-es, 60-as években épültek, az akkori technológiai szinten. Időszerű a gyárak felújítása, átépítése, optimalizálása. A fejlesztések fő célja az adott üzemegység/gyártósor hatásfokának növelése. A tervezéshez megbízható információkra, adatokra, rajzokra esetleg modellekre van szükség. Ezek általában nem állnak rendelkezésre.

Irish Cement - Írország. Fotó: 4iG
Irish Cement - Írország. Fotó: 4iG

A technológia az évek során „besűrűsödik”, szinte átláthatatlan lesz. Új beruházás indításakor az első megválaszolandó kérdés: mi és hogyan fér el majd a területen?

A válasz megadását segíti a 3D lézerszkenneres felmérés. A főként európai piacra dolgozó technológiai szerkezet tervezéssel foglalkozó GMBS Design megbízásából 2023-ban három európai helyszínen vették igénybe a Mensor3D szolgáltatását: Limerick-Irish Cement (Írország), Xeuilley-Ciments Vicat (Franciaország) illetve Rüdersdorf bei Berlin-Cemex Deutschland (Németország). (Korábban már végeztek ilyen feladatokat Ausztriában és hazánkban is.).

Ciment Vicat - Franciaország. Fotó: 4iG
Ciment Vicat - Franciaország. Fotó: 4iG

A Limericki Cementgyárban egy speciális folyamatért felelős technológia cseréjét, valamint egy új csővezetékrendszert és az azt alátámasztó tartószerkezetet kellett a Mensor3D megrendelőjének megterveznie. A francia Vicat cementgyárban egy elavult technológia szorult cserére. A harmadik helyszínen (Cemex-Deutschland) egy korszerűsítési feladaton túl, a tervezési munka része volt egy hosszú futószalag megtervezése is, amely a régi és az új technológiát hivatott összekötni. A felméréshez az egyik legkorszerűbb lézerszkennert használták, amivel gyorsan nagy tömegű adatot tudnak rögzíteni. 

Cemex Deutschland - Németország. Fotó: 4iG
Cemex Deutschland - Németország. Fotó: 4iG

A három helyszínen összesen 430 álláspontból készült mérés, helyszínenként 1-2 nap alatt. Az adatokat már itthon dolgozták fel. A megrendelőnek egy digitálisan szűrt (zajtól/felesleges adatoktól mentes, rendezett) 3D pontfelhőt adtak át, melyeknek felhasználásával megkezdődhetett a tervezés.

A pontfelhőket egyre szélesebb körben alkalmazzák elsősorban ott, ahol a térbeli adatok pontos és részletes reprezentációja szükséges. Egy pontfelhő megjelenítésre alkalmas szoftver segítségével a tervezőmérnökök kényelmesen, az irodai számítógépeiken képesek pontos méreteket levenni a tervezési terület bármely pontjáról. Többé nincs szükség a helyszínen mérőszalaggal és távmérő segítségével mérni, jegyzetelni. A digitalizált adatok alapján könnyebb a modellezés is. Célszoftver segítségével a pontfelhő „körbe rajzolható” a kiválasztott terület létrejön a felmért objektum „digitális ikerpárja” Ennek birtokában további lehetőségek nyílnak meg a felhasználó számára. Real-time követheti a folyamatokat és az adatokat a digitális térben kapcsolhatja össze fizikai megfelelőikkel. Galambos Gábor a GMBS Design Kft. vezetője igy foglalta össze a legutóbb végzett munka előnyeit:

”A technológia segítségével nemcsak a meglévő állapot felmérése lehetséges, hanem a teljes tervezési és megvalósítási folyamatot is végig tudja kísérni és támogatni. A francia Vicat cementgyárban cégünk tervezte, gyárttatta és szállította az új technológiát és annak tartószerkezeti elemeit. A magyarországi gyártóüzemből való kiszállítás előtt kérésünkre a Mensor3D felmérte a legyártott, nagyméretű berendezéseket. Ezáltal képesek voltunk megbizonyosodni, hogy ezen bonyolultabb elemek, melyeknek kézi mérőeszközökkel való ellenőrzése nehézkes és pontatlan, biztosan a terveink szerint készültek és a helyszíni beépítés során nem lesz méretbeli eltérés.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!