3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Több mint 17 milliárd forintért vásárolta meg az állami MVM a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől, aki hatalmasat kaszált az üzleten.

Lezárták a Mátrai Erőművel kapcsolatos tranzakciót - jelnette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta a vételárat is: az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Zrt. 17,4 milliárd forintért vette meg az erűművet, amely eddig Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz tartozó Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozott a Mátra Energy Holding Zrt-n keresztül. Gulyás Gergely szerint a kormány stratégiai fontosságúnak tartja az erőmű átalakítását, hogy az megfeleljen a klímavédelmi elvárásoknak. Indokoltnak tartották az erőmű állami tulajdonba vételét, mert a villamosenergia-ellátás 16 százalékát biztosítja.

Mészáros Lőrinc elégedett lehet a vételárral. Az OPUS Global Nyrt. két éve vette meg az erőmű többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét a német közszolgáltató óriás, az RWE érdekeltségéből mindössze 5,9 milliárd forintért. A vételárat azonban az Opus nem kommentálta. Más számítások szerint az Opus Global két lépésben 73 százaléknyi részvénycsomagot szerzett meg, valójában körülbelül 11 milliárd forintot kellett, hogy fizessen. Akár melyik szám az igaz, a 17,4 milliárd forintos eladással Mészáros Lőrinc végül elégedetten szállhat ki a veszteségessé vált üzletből.

Jónak tűnt eleinte a biznisz, hiszen 2015-ben és 2016-ban még 13,6, majd 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt a széntüzelésű erőmű, de 2017-ben és 2018-ban már 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.

Arról lapunk is írt, hogy a ligniterőmű 2018-ban kétségtelenül 7 milliárd forintos állami támogatásra kényszerült, tulajdonosai mégis 11,2 milliárdos osztalékot vettek ki a cégből. A Mátrai Erőmű Zrt. beszámolója szerint 2018. december 31-én a cég 72,66 százalékát a Mészáros Lőrinc befolyása alatt álló Mátra Energy Holding Zrt. birtokolta, az MVM pedig a 26 százalékát. Vagyis most gyakorlatilag csak annyi történt, hogy a kisebbségi tulajdonos kivásárolta a többségit.

A Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos tulajdonrésze eladásáról szóló adásvételi szerződést tavaly decemberben írta alá az Opus Global Nyrt. és a szintén Mészáros Lőrinchez tartozó STATUS Energy Magántőkealap kezelője, az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt., valamint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője. A társaság közvetlenül több mint 2000 főt foglalkoztat, a beszállítói körrel és az Ipari Parkban dolgozókkal együtt pedig összesen több mint 5000 embernek ad munkát. A társaság a saját bányáiból kitermelt lignitből, továbbá földgázból és biomasszából állít elő áramot.

Kormányrendelet is született arról március 25-én, hogy a Status Power Invest Kft. 100 százalékos üzletrészének MVM általi megvásárlása nemzetstratégiai jelentőségűnek minősül. A céget a Status Magántőkealap alapította 10 milliárd forinttal 2017-ben. Végül ez a Status Power Invest Kft. nevű társaság vette meg az erőművet a korábbi német tulajdonosoktól. Az állam megvásárolja a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t is. Ez a legértékesebb falat az üzletben, ugyanis az évi 6 milliárd forintos üzletet generáló Geosol a biomassza beszállítója az erőműnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!