2p

Nem született megegyezés Joe Biden amerikai elnök koronavírus miatti gazdasági mentőcsomagjáról az elnök és kilenc, republikánus szenátor között hétfőn zajlott megbeszélésen.

Jóllehet Susan Collins maine-i szenátor az egyeztetéseket követően derűlátóan nyilatkozott, egyelőre nem sikerült eredményt elérni a mentőcsomag nagyságáról. Collins azt mondta, megegyeztek abban, hogy folytatják megbeszéléseket. Biden már beiktatása előtt bejelentette, hogy 1,9 billió dolláros gazdaságösztönző csomagot kezdeményez, ám a republikánusok egy kisebb költségvetésű, 618 milliárdos csomagot javasolnak.

A hétfői találkozót néhány nappal azt követően tartották, hogy magas rangú demokrata politikusok azt mondták, a mentőcsomagot szükség esetén republikánus támogatás nélkül is megpróbálják elfogadtatni a törvényhozásban.

Chuck Schumer, a Demokrata Párt szenátusi frakcióvezetője kedden leszögezte: szeretnének együttműködni a republikánusokkal a törvény kétpárti elfogadása érdekében, de ha muszáj, akkor akár nélkülük is. Hasonlóan nyilatkozott pénteken Biden, kiemelve: a legtöbb gazdasági szakember úgy véli, hogy még ennél is több pénzre lehet szükség.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke a hétfői találkozót követően megismételte az elnök nyilatkozatát, miszerint a mentőcsomag veszélye nem az, hogy túl nagy, hanem az, hogy még mindig túl kicsi. A terv értelmében ebből a pénzből finanszíroznák a nemzeti oltási programot, valamint sok alacsony jövedelmű amerikai 1400 dollár értékű csekket kapna.

Elemzők szerint a szenátorok és Biden hétfői találkozója arra utal, hogy a republikánusok közt vannak olyanok, akik a Biden-adminisztrációval való együttműködést szorgalmazzák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!