<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Vlagyimir Putyin csütörtökön előkészítette azoknak a területeknek az elcsatolását, ahol nemrég álnépszavazást tartottak. Ukrajna kemény választ ígér. Kupjanszk már teljesen ukrán kézen van, Limannál is nyerésre állnak. Összefoglaló a 219. nap kezdetén.

  • Vlagyimir Putyin aláírta a rendeletet, amelyben elismeri Herszon és Zaporizzsja régiókat független területként. Ez egy köztes lépés az Oroszországhoz való csatolás felé - ha ezek a területek "függetlenek", akkor pénteken semmi akadálya nem lesz annak, hogy Oroszország részének nyilvánítsák őket. Az orosz elnök várhatóan pénteken írja alá a törvényt, amellyel négy Ukrajna területén található régiót - Herszont, Zaporizzsját, Donyecket és Luhanszkot - elcsatolnak. Ezekeben a régiókban Oroszország az elmúlt héten álnépszavazásokat tartott minderről.
  • Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij "nagyon kemény" ukrán válaszra figyelmeztetett, ha Oroszország valóban bekebelezi területeit.
  • A megszállt ukrajnai területek ellenőrzése és védelme lesz az oroszországi részleges mozgósítás keretében behívott katonák feladata - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A tárca MTI által idézett tájékoztatása szerint, amelyben a "felszabadított területek" kifejezést használták, megkezdődött a behívott és önkéntes katonák csatlakozása egységeikhez a harci feladatok végrehajtásának helyszíneihez közeli gyakorlótereken, és a szakaszokban, századokban megindult a kiképzés.
  • Vlagyimir Putyin az orosz biztonsági tanács csütörtöki tanácskozásán elismerte, hogy az általa szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás során hibákat követtek el, és sürgette a haladéktalan elhárításukat. Mint mondta, az emberektől "rengeteg információ" érkezik a sorozás megszervezéséről, az ellátás minőségéről, az életkörülményekről és más kérdésekről. "Sok kérdés merül fel, ezért minden hibát orvosolnunk kell, és a jövőben el kell kerülnünk ezeket azoknak az állampolgárokat az esetében, akik például halasztásra jogosultak" - hangoztatta. Példaként említette meg a sokgyermekes apákat, a krónikus betegségben szenvedőket vagy azokat, akik a már túlvannak a sorköteles koron.
  • Az orosz erők "közelgő vereséggel" nézhetnek szembe a kulcsfontosságú északkeleti Liman városában, ahogy az ukrán katonák folytatják ellentámadásukat az ország keleti részén - állítja egy amerikai kutatóintézet. Az Institute for the Study of War orosz jelentésekre hivatkozva azt írja, hogy a vereség lehetővé tenné az ukrán csapatok számára, hogy "fenyegessék az orosz állásokat a nyugati luhanszki régió mentén". Alekszandr Petrikin, a városvezetés oroszbarát vezetője elismerte, hogy a helyzet "nehézzé vált" a területet tartani próbáló orosz erők számára.
  • Az ukrán erők visszavették a Harkiv megyei Kupjanszkot teljes egészében - kiszorították az orosz csapatokat az északkelet-ukrajnai várost kettészelő folyó keleti partján megmaradt állásaikból. 
  • Ezzel szembent az orosz napi hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek jelentős károkat okozó csapást mért az orosz légierő csütörtökön a donyecki régióban, Mikolajivkánál és Kupjanszknál található célpontokra, mintegy 150 katona halálát okozva.
  • A Nyugat a Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamai közötti újabb konfliktusok kirobbantásának forgatókönyvén dolgozik - jelentette ki Vlagyimir Putyin a FÁK hírszerző szolgálatainak vezetőivel megtartott csütörtöki videokonferenciáján az MTI tudósítása szerint. "Tudjuk, hogy Nyugaton olyan forgatókönyveken dolgoznak, amelyek új konfliktusokat szítanak a FÁK térségében. De van belőlük így is elegendő" - hangsúlyozta Putyin. Az Oroszország és Ukrajna közötti háborút, valamint az egyes FÁK-országok határán történő konfliktusokat az orosz elnök a Szovjetunió összeomlása következményének nevezte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.