3p

Az addig egyenletesen lassuló vakcinázás az oltási akció utolsó hetének első napján látványosabbat fékezett. Utána kicsit összeszedték magukat a számok, de összességében a korábbi tendencia kitartott a harmadik hét végéig: az akció elejének erős kezdése után csökkenés, csökkenés, csökkenés.

Végül három hétig tartott a kormány oltási akcióhete: az első szándékból hét napra belőtt, majd "a nagy sikerre való tekintettel" meghosszabbított, tömegesnek remélt vakcinázás vasárnap véget ért. Míg az első hét, és különösen annak az eleje valóban tömegeket vonzott, és tényleg kígyózó sorokat produkált az oltópontokon, addig a lendület a második hétre látványosan megtört, és ez a tendencia folytatódott az akció záró szakaszában is.

Így alakultak az elmúlt héten beadott első koronavírus elleni oltások:

  • hétfőn 2832
  • kedden 4082
  • szerdán 4649
  • csütörtökön 5078
  • pénteken, szombaton és vasárnap napi átlagban 4752

És a harmadikak:

  • hétfőn 24 763
  • kedden 34 201
  • szerdán 40 042
  • csütörtökön 42 453
  • pénteken, szombaton és vasárnap napi átlagban 32 717

Mint látható, múlt hétfőn, mikuláskor mindkét oltásféle esetében erősen megbicsaklott a beadatási kedv. A csizmapucolás napjáról, vagyis december ötödikéről csak átlagolt adatokat tudunk közölni az operatív törzs összesített hétvégi adatközlése miatt, de az alábbi görbén azzal együtt is látványos esést hozott a csizmatermés betakarításának napja, különösen annak tükrében, hogy a mikulás-másnap meg megint valamelyest visszalopta az emberekbe a vakcinázási kedvet:

Talán betudhatjuk a fenti megbicsaklást annak, hogy a családok aznap a bölcsődék, óvodák, iskolák mikulás-ünnepségeivel foglalkoztak, és azok mellé egyszerűen kevésbé fért bele a szúratás.

A Mikulás beadatta, mások kevésbé. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)
A Mikulás beadatta, mások kevésbé. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Persze a posztmikulás-vakcinagusztus se volt valami acélos, ahogy arra számítani is lehetett. A tanulság nem változott: aki akart oltatni, javarészt már oltatott az oltási akció elején, aki meg oltásellenes, annak az átfordításához annál több kell, mint hogy "most nem kell a neten időpontot foglalni."

Oltási akcíón már kívül, de újabb megugrás várható az elsőoltásosok számában szerdán (ami majd a csütörtök reggeli adatközlésben lesz látható). Aznap indul ugyanis az 5-11 éves gyerekek vakcinázása - erre a szülők múlt szerdán már regisztrálhattak, szombaton pedig a konkrét időpontfoglalási lehetőség is megnyílt.

A szerdán várható újabb ugrást majd három héttel később, 2022. január ötödikén követheti az azutáni meglódulás, de akkor már nem az új oltottak, hanem a második oltásosok számában várható a feljebbdöccenés, akkortól adható be a kisgyerekeknek az emlékeztető szérumadag. A kormány korábbi közlése szerint egyelőre 69 ezer gyermek immunizálására elég Pfizer érkezett az országba.

Emellett minden településen lesznek oltási akciónapok, így azoknál a vidéki lakosoknál, akiknek túl nehézkes lenne beutazni a legközelebbi oltási pontra, kis túlzással az ajtaján kopogtatnak majd a vakcinázó szakemberek. Ezektől a napi kitelepülésektől is várható valamelyest a beoltottak számának a növekedése, de a korábban a vidéket járó honvédségi oltóbuszok eredményei alapján meglepő lenne, ha igazán látványos növekedést lehetne ezzel elérni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!