4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kezdeti nekilódulás után már az első hét végére kifulladt a tömeges vakcinázás, a második héten pedig tovább süllyedtek a számok. Az első és a harmadik oltást igénylők száma is gyakorlatilag megfeleződött. De az akciónak így is van értelme. És a közelgő intézkedésekkel új lendületet is vehet.

Folytatódott az oltási akció első hetében megfigyelt folyamat, továbbra is meredeken csökken azok száma, akik a mostani, regisztrációmentes időszakra időzítették a koronavírus elleni oltás beadatását. Ebben persze nincsen semmi furcsaság, mint másokkal együtt mi is megállapítottuk, a megrögzött oltáselleneseket nem ez az akció fogja meggyőzni arról, hogy mégis érdemes szúratni.

A többiek pedig, akik valamilyen egyéb okból halasztották eddig a vakcináztatást, lassan elfogynak, és átsorolnak a következő (második vagy harmadik) oltás várólistájára. Ami azt jelenti, hogy akik az akció első hetében kapták meg az első adagjukat valamely kétdózisos vakcinából, azok feltehetően a december 20-26-i héten kapják meg a második adagot. Aki pedig azon a héten adatta be a második dózist, jelen ajánlás szerint legkorábban rá négy hónappal, vagyis március közepén tarthatja ismét oda a vállát.

November 29. és december 5. között a következőképpen alakult az első, illetve a harmadik oltások száma az országban:

  • hétfőn 5461 első és 37 999 harmadik oltást adtak be
  • kedden 6129 elsőt, 43 698 harmadikat
  • szerdán 6336 elsőt, 50 289 harmadikat
  • csütörtökön 7099 elsőt, 55 945 harmadikat
  • péntek-szombat-vasárnap pedig összesen 13 942 elsőt (napi átlagban 4647,3-t), 100 170 harmadikat (napi átlagban 33 390-t)

Mindez ábrán, az első hét görbéjével együtt:

Ezt kommunikálja a kormány nagy sikerként, Orbán Viktor például múlt pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy "száguldunk, vágtatunk, jól állunk" a harmadik oltásokkal. Az új első oltásokkal érdemben nem foglalkozott.

Fellendülés várható, meg is dolgoznak érte

Az, hogy a számok folyamatosan zuhannak, egyrészt, mint írtuk, várható fejlemény, másrészt, végső soron mégis értelmezhető sikernek, még ha nem is olyan kereplős-petárdás-tűzijátékos diadalnak, mint ahogy azt tálalni kell. Hiszen tényleg minden egyes újabb ember immunizációja fontos.

Az újabb hosszabbítás után most vasárnappal zárul az aktuális akció, de a kormány új intézkedéseket jelentett be, melyek a remények szerint visszafogják, és talán ismét pozitívba fordítják az eddigiek alapján borítékolhatónak tűnő folyamatos oltásszám-csökkenést. Orbán beszélt arról, hogy a kormány mindenkit meg fog keresni e-mailben, smsben, levélben, akinek lejár a védettségi ideje, erről értesítést kap. Gulyás Gergely pedig arról beszélt a múlt heti Kormányinfón, hogy az üzenetben arra kérik majd a leketyegő védettségű címzetteket, hogy a harmadik oltást január közepéig-végéig vegyék fel.

Oltópont a Kanizsai Dorottya Kórházban Nagykanizsán 2021. december 5-én. (Fotó: MTI/Varga György)
Oltópont a Kanizsai Dorottya Kórházban Nagykanizsán 2021. december 5-én. (Fotó: MTI/Varga György)

Nagyon fontos lépésnek tűnik, hogy a kormány ígérete szerint "minden településen" szerveznek majd oltási akciónapokat, ezzel tehát minden falun élő, nem oltásellenes magyar lehetőséget kap az oltatásra. Gyakorlatilag házhoz viszik a szérumot, ami lényeges, hiszen feltehetően több olyan vidéki lakos van, akit a legközelebbi oltópontra való eljutás nehézsége tartott vissza a vakcina felvételétől.

Baljós előjel lehet ugyanakkor, hogy volt már hasonló kezdeményezés, és az nem sok eredményt bírt felmutatni. Honvédségi oltóbuszok járták a településeket az egydózisos Janssen-szerrel - Szél Bernadett pont a múlt héten osztott meg erről adatokat, melyek szerint

2021. március 27-e és december 1-je között 6 oltóbusz 16 megye 137 településén fordult meg, de csak 41 023 embert oltottak be.

Nyáron ráadásul szinte leállt ez az akció: Záhonyban, Barabáson és Lónyán 16 531 főt oltottak be júliusban és augusztusban, ezen kívül ebben a két nyári hónapban semmi nem történt. Szeptembertől még ennél is nagyobbat lassultak a buszok, két helyen voltak három hónap alatt, és mindössze 179 oltást adtak be.

Nyilván a logisztikai könnyítés falun sem fogja önmagában átállítani az oltáselleneseket, de ha valóban minden egyes településen meglesz az akciónap, akkor tényleg mindenki, akiben van hajlandóság rá, be tudja oltatni magát, és ez összesen azért várhatóan nem egy-kétezer ember lesz. A többieket vélhetőleg továbbra is csak az oltás kötelezővé tételével lehetne "meggyőzni," de az már csak a közelgő választás miatt sincs napirenden.

Még egy fejlemény jön, ami a közeljövőben meg fogja dobni az új oltottak számát: a december 13-ai héten érkezik az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer oltás Magyarországra, a szülők pedig előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!