2p

Kamatdöntő ülés, a beruházások alakulásáról, a külkereskedelmi forgalomról, az ipari termelői árakról szóló adat érkezik a héten, és megismerhetjük a váratlanul rossz második negyedéves GDP-adat hátterét is.

Kedden tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Július végi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót. A döntéssel a kamatfolyosó felső széle 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökkent.

Szerdán teszi közzé a KSH a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedévi adatait. Az idei első negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 13, importja 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,4 milliárd euró volt, 538 millió euróval több a 2022. első negyedévinél.

Csütörtökön jelennek meg a beruházások idei második negyedéves adatai. A beruházások volumene az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 1,0 százalékkal nőtt.

Szintén csütörtökön közli a KSH a júliusi ipari termelői árak alakulását. Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 29,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 5,0 százalékkal mérséklődtek.

Pénteken teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) idei második negyedévi alakulását második becslése alapján a KSH. Az első becslés alapján Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévben a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Ugyancsak pénteken jelennek meg a külkereskedelmi termékforgalom júniusi adatai a statisztikai hivatal második becslése alapján. Az első becslés szerint júniusban az export euróban számított értéke 11 százalékkal nagyobb, míg az importé 4,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!