4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az alapkamat nem változott, de az egynapos hitel kamata csökkent. Emellett az irányadó kamatrátát is 15 százalékra csökkentette az MNB kedden. Virág Barnabás a jegybank alelnöke online tájékoztatón ismerteti a döntések hátterét.

Percről percre tudósítás Virág Barnabás a jegybank alelnökének online háttérbeszélgetésről.

15:33

Az árfolyam stabilitás előtérbe került, miközben a világgazdaság nagyon gyorsan változik. Az MNB alelnöke szerint új szemlélettel kell az árfolyamokhoz állni. Ha a fogyasztás visszaesik, akkor az a GDP-re is negatívan hat, ezért ezeket is figyelembe kell venni az árfolyam stabilitásánál. A termelékenység és a versenyképesség javítására kell a hangsúlyt helyezni, ezt nem az árfolyamok révén kellene elérni.

15:32

Az erős dezinflációs folyamat az MNB szerint az év végéig ki fog tartani, hangsúlyozta Virág Barnabás.

15:28

Ha az inflációs adatok kedvezőek, akkor gyorsabb ütemben csökkenhet-e a kamatpálya? - kérdezték az alelnököt. Erre válaszolva Virág Barnabás azt mondta, hogy nem akarják rángatni a kamatokat, a fokozatosság a cél. A jelenlegi prognózis szerint a pozitív reálkamat már az ősz folyamán bekövetkezhet. Ez az európai trend is.

15:22

Az alapkamat jelenlegi 13 százalékos szintje, illetve ennek fenntartása biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését.

Az alapkamat szintjének változtatása az infláció számottevő tartós csökkenéséig nincs napirenden.

Az alelnök kiemelte, a javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank a korábbi ütemben folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak további fokozatos közelítését az alapkamathoz.

Egyelőre az egynapos kamatokra fókuszál az MNB. Forrás: Youtube/MNB
Egyelőre az egynapos kamatokra fókuszál az MNB. Forrás: Youtube/MNB

15:20

Az overnight betéti tender kamatcsökkentésénél a fő szempontok az óvatosság és a fokozatosság. Ezzel összhangban a Monetáris Tanács 100 bázispontos kamatcsökkentésről hozott döntést.

15:18

Körültekintően kell értékelni a kockázati megítélés javulását, emelte ki az alelnök. A külső egyensúlyi folyamatok kedvezően alakultak, így a már említett folyó fizetési mérleg és a cserearány is kedvezően változott. A piaci stabilitás helyreállt, a devizapiaci folyamatok, az állampapír aukciók és az energiaárak alakulása is kiszámítható.
A nemzetközi környezet esetén a nemzetközi befektetői hangulatban ugyan vannak megingások, de nem okoz jelenleg problémát, és a globálisan meghatározó jegybankok kamatdöntései is a várakozásokkal összhangban állnak. Az orosz-ukrán háború továbbra is velünk van, ami folyamatos bizonytalanságot jelent.

15:15

Devizapiacon június elején megnőtt a volatilitás, ami jelezte, hogy az MNB-nek is átgondolt lépéseket kell hozni.

A monetáris politika fókuszában az overnigth (egynapos) kamatok és a jegybanki alapkamat rátájának közelítése áll.

15:13

A folyó fizetési mérleg a vártnál jobban javult májusban. Trendszerűen már az év végén változás történt, elsősorban az energiamérleg javulása miatt. De emellett a nem energiatételeknél is pozitív fordulat jött, az exportszámok jól alakultak.

15:10

Globálisan folytatódott az inflációs ráták csökkenése. A világgazdaság lassulása, az energia- és a nyersanyagárak korrekciója, illetve a nemzetközi szállítási költségek csökkenése az inflációs ráták további süllyedését vetíti előre.

A magyar infláció is kedvezően alakul. Különösen kedvezőnek tűnik Virág Barnabás szerint, hogy immár nem csak az árszint növekedése torpant meg, hanem egyes termékcsoportok esetén árcsökkenés tapasztalható.

Az élelmiszerek esetén is hasonló folyamatok zajlanak, ami a dezinfláció szempontjából kifejezetten biztató, hiszen a magyar infláció esetén korábban ezek drágulása húzta fel a mutató.

15:07

A második negyedévben a gazdaság teljesítménye csökkent, de a harmadik negyedévben fordulatot vár az MNB.

A külső egyensúlyi folyamatok a vártnál gyorsabban javulhatnak, a folyó fizetési mérleg legutóbbi adata azt jelezte, hogy kedvezően alakulnak a folyamatok.

15:05

2023 végére az infláció érezhetően 10 százalék alá csökkenhet, az MNB a maginfláció esetén is látványos csökkenést vár.

15:04

Virág Barnabás azt is megemlítette, hogy az infláció csökkenésével az ősz folyamán már pozitív reálkamat lehet.

15: 02

A Monetáris Tanács az alapkamatot 13 százalékon tartotta. Ennek módosítása nem volt téma Virág Barnabás szerint. Az overnight kamatot 15 százalékra csökkentették, a hitelek kamatát is hasonló mértékben vágták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!