2p

Mérséklődik az áremelkedés üteme.

2023 júniusában az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A belföldi értékesítés árai 29,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 5,0 százalékkal mérséklődtek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat, miközben az exportértékesítési árai már csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,4, az exportértékesítésiek 0,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal mérséklődtek.

Ez most egy jó lassulás. Fotó: MTI/Újvári Sándor
Ez most egy jó lassulás. Fotó: MTI/Újvári Sándor

2023 júniusában a 2022. júniusihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 29,8 százalékkal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,0, a 30  százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 87,7 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 19,4 százalékkal emelkedtek.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 38,1, a beruházási javakat gyártókban 5,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 18,7 százalékkal emelkedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 5,0 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,3, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 37,9 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

2023. január–júniusban a 2022. január–júniusihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai 45,6, az exportértékesítéséi 7,0 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 19,6 százalékkal emelkedtek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!