4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A járóbetegek is megkaphatják a vírus elleni tablettát, mindenütt kötelező lesz a maszk és  nagyon hamar folytatják a rosszul kiértesített idősek oltását – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

Az eddig csak fekvőbeteg ellátásban alkalmazott és a koronavírus ellen is "hatékonynak bizonyult" Favipiravir nevű tablettát hamarosan a körzeti orvosoknál a járóbetegrendelés keretei között is elérhetővé teszik. A betegeknek a helyszínen nyilatkozniuk kell majd ezzel kapcsolatban. Azt várjuk, hogy ezzel megakadályozható lesz, hogy a korai szakaszban lévő megfertőzöttek kórházba kerüljenek vagy súlyossá váljon az állapotuk  – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

A hamarosan megjelenő kormányrendeletet idézve hozzátette: mindenhol kötelező lesz a maszkviselés. Ez a rohamosan terjedő járvány megfékezését szolgálja. Arról nem szólt, hogy az FFP2-es típust írják-e elő, mint sok külföldi országban. Nem válaszolt lapunk arra vonatkozó kérdésére, hogy országosan melyik megyékben terjed a leggyorsabban a járvány. (Egyetlen más kérdésre sem válaszoltak a tájékoztatón megjelentek - a szerk.)

Nem derült ki, hogy kevés lesz-e a textil vagy az orvosi maszk (fotó: depositphotos)
Nem derült ki, hogy kevés lesz-e a textil vagy az orvosi maszk (fotó: depositphotos)

Beszámolt viszont arról, hogy felszólították a háziorvosokat: valóban a legidősebbeket oltsák be először. Adatai szerint ezt megfogadták, ehhez külön gratulált nekik. Kiderült, hogy már 432 ezer főnél befejeződött az oltás. Örömmel vette, hogy növekszik az oltakozási kedv, mostanra a tavaly decemberi 15 százalékról 42 százalékra emelkedett az Operatív Törzs szerint. Figyelmeztetett: vannak már ellenálló mutánsok a beadott vakcinákkal szemben, tehát továbbra is meg kell akadályozni a vírus terjedési sebességének a növekedését, ezt szolgálják a hétfőtől érvénybe lépő újabb szigorítások is.

Ismét nyomatékosan kérte:

  • „Pontosan és felkészülten tessék megérkezni az oltópontra!”
  • „Kerüljük a várótermekben az ücsörgést!”
  • „Ne folytassák a korábbi gyakorlatot, hogy közvetlenül közel beszélgetnek!”  

A tisztifőorvos aggasztónak nevezte, hogy egy-két hete még csak 80 ezer körüli volt az aktív fertőzöttek száma, de ez mára már meghaladta a 105 ezret. Őszinte sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy egyre több a fiatal áldozat, az elmúlt 24 órában egy 29 éves is elhunyt a járvány miatt. (A koronavirus.gov.hu szerint neki a következő alapbetegségei voltak: daganatos megbetegedés, krónikus veseelégtelenség, vérmérgezés.)

György István, az oltási csoport vezetője szerint dezinformációk jelentek meg pénteken délelőtt arról, hogy elhalasztják mintegy 70 ezer ember beoltását az AstraZeneca vakcinával. Úgy fogalmazott, hogy a heti oltási tervet tartani tudják. Ezzel közvetve mégiscsak megerősítette, hogy pár napot halasztanak. Itt emlékeztetünk arra, hogy a hét elején ezzel kapcsolatban nyomatékosan kiemelte: az oltási hét szerdától-szerdáig tart, tehát szerinte nem szabad vasárnap este a naptári hétre vonatkozólag számon kérni az illetékesektől az addigi esetleges alacsony számot.  

Most arról tájékoztatott, hogy "rövidesen" azokat is beoltják, akiknek téves sms-értesítés ment ki.

„Elnézést kérünk az érintettektől!”

– mondta, majd megtoldotta azzal, hogy ezt sms-ben fogják elküldeni. Közlése szerint a jövő héten 400 ezer ember beoltására lesz lehetőség. Azt ismételten nem részletezte, hogy naptári vagy oltási hétre gondolt.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentette, hogy az alsó fokú közoktatási intézményekben az április 7-ig tartó időszakban nem lesz gyermekfelügyelet, „nem lenne hatékony”, a szülőktől megértést kért. Elmondta viszont, hogy az étkeztetést meg kell oldani, ezért az elviteli lehetőséget biztosítják, akárcsak a kiszállítást.

A továbbtanulni akaró 8. osztályosok felvételiztetése javában tart, ezt szeretnék mihamarabb befejezni. Előnyben részesítik a digitális megoldásokat, javasolják, hogy a szóbelik online legyenek. Szükség esetén március 19-ig pótnapot is szervezhetnek nekik. A kollégiumok és a középiskolák működésével kapcsolatban nincs semmilyen változás.

Végezetül Gál Kristóf rendőrségi szóvivő beszámolt a rendőri intézkedésekről. Összesen 221 fő ellen a maszkviselési szabályok, 436 fővel szemben pedig a kijárási tilalom megszegése miatt jártak el. A hatósági karanténszabályok betartását 16416 alkalommal ellenőrizték és 7616 új karantént rendeltek el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!