6p

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint megpróbálják láthatatlanná tenni a sztrájkot, volt olyan iskola, ahol az intézmény vezetője a tiltakozás első napjára rendkívüli igazgatói szünetet hirdetett. Ma határozatlan ideig tartó pedagógussztrájk kezdődött.

„Ne dolgozz ingyen! Ez a sztrájkunk szlogenje” – mondta érdeklődésünkre Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja, aki hozzátette, nem tudja megmondani, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) közösen meghirdetett megmozdulás mennyi ideig fog tartani.

Erős napok jöhetnek

„Erős három napot szeretnénk ezen a héten, de ha kell, a jövő héten is folytatjuk. Azt szeretnénk elérni, hogy a pedagógustársadalmat érintő problémákat egyetlen kormány se akarja a szőnyeg alá seperni. Hangsúlyozom, mi megállapodásokat szeretnénk. Elmentünk egészen a falig, és miután nem láttunk más megoldást az érdekeink érvényesítésére, akkor döntöttünk a munkabeszüntetés mellett.  Mi készek vagyunk a tárgyalásra a jelenlegi kormány képviselőivel. Nagyon remélem, érvényre juttatjuk a követeléseinket az országgyűlési választásokig. Ha ez nem sikerül, akkor a következő kormánnyal szeretnénk tárgyalni függetlenül attól, az ellenzék nyer vagy a jelenlegi országvezetés marad. A követelések rendkívül egyszerűek, méltó munkakörülményeket és tisztességes bérezést szeretnénk elérni. Azonnali 45 százalékos bérnövekedést a pedagógusok esetében, 130 százalékos emelést a nem pedagógus beosztásban dolgozóknak, hiszen az ő bérükhöz 2008 óta nem nyúltak hozzá és folyamatosan a garantált bérminimumot kapják kézhez. Követeljük a kötelező óraszámok leszállítását 22-re. Jelenleg ezt 22-26 óra között írják elő, és a tapasztalataink azt mutatják, ez a legtöbb helyen inkább 26. Természetesen előfordulhat, hogy a pedagógusnak hetente több mint 22 órát kell tanítania, de akkor fizessék ki a túlórákat is. Azt is követeljük, hogy a pedagógiai asszisztenseket hetente az eddigi 40 helyet csak 35 órában kötelezzék munkavégzésre” – mondta Nagy Erzsébet.

Arra a kérdésre nem tudott még választ adni a PDSZ választmányi tagja, hány pedagógus lépett sztrájkba szerda reggel.

„Még teljes a felfordulás, folyamatosak a tantestületi balhék. Az előbb hívtak egy hatvani iskolából, az intézmény vezetője úgy próbálta meg láthatatlanná tenni a sztrájkot, hogy mára rendkívüli szünetet rendelt el. Erre válaszul azt felelték a tanárok, rendben, akkor csak holnaptól lépnek sztrájkba.”

A budapesti Szent László Gimnázium elé a szülők kisebb pikniket szerveztek, de a váratlan lehűlés és az eső keresztülhúzta az elképzeléseiket. Információnk szerint van olyan tanintézmény, ahol a tanárok saját pénzből összedobva az ukrán menekülteknek csinálnak szendvicseket, hogy a sztrájk alatt is hasznosan töltsék az időt.

Az óvodákat is elérte a munkabeszüntetés

A pedagógusok sztrájkja nem állt meg az általános- és középiskoláknál, az óvodákban is többen a munkabeszüntetés mellett döntöttek.

„Huszonhárom tagóvoda tartozik a felügyeletünk alá” – mondja Farkas Tibor Jánosné, a Zuglói Egyesített Óvoda intézményvezetője. „Valamennyi óvodánkban sztrájkolnak az óvodapedagógusok. Természetesen a gyerekek felügyelete megoldott, ezt a tagóvodák vezetői megoldották. A sztrájk ugyan reggel nyolctól délután négy óráig tart, de a legtöbb óvodapedagógus csak néhány órát sztrájkol és visszatér a csoportjába.”

Farkas Tibor Jánosné azt is elmondta, a változások általában megviselik az óvodásokat, de az utóbbi időben a gyerekek lassan hozzászoktak ehhez.

„Az elmúlt két évünk a Covidról szólt, sok óvónő, dajka hiányzott, néha kénytelenek voltunk csoportokat is összevonni. A gyerekek egy részét kétségtelenül megviseli, ha nem a megszokott kedvenc óvónénije foglalkozik vele, de lassan már hozzászoktak ehhez. Igyekszünk mindent elkövetni azért, hogy a sztrájkot az óvodások a lehető legkevésbé érezzék meg.”

Szülők a budapesti Szent László Gimnázium előtt március 16-án. Fotó: Nagy Erzsébet
Szülők a budapesti Szent László Gimnázium előtt március 16-án. Fotó: Nagy Erzsébet

A PDSZ március 19-én 15 órára Nagy kockásinges találkozó címmel megmozdulást szerveznek a Parlament elé.

A Szabó Zsuzsa PSZ elnök és Komjáthy Anna, a PDSZ Országos Választmányának elnöke által idén február 16-án aláírt sztrájkkövetelések az alábbiak:

  • A PSZ és a PDSZ által létrehozott sztrájkbizottság követeli a kötelező oltásról szóló 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet módosítását, valamint a megállapodásig, de legalább egy hónapig a kötelező oltásról szóló rendelet végrehajtásának felfüggesztését! (Ez azóta teljesült)
  • A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1- jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  • Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára!
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!

Egyetértenek a törekvésekkel

A március 10-i Kormányinfón Gulyás Gergely arra kérte a pedagógusokat, hogy fontolják meg a részvételt a sztrájkban, illetve annak elhalasztását.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a pedagógusok törekvéseivel egyetértenek, és tárgyalnak az Európai Bizottsággal arról, hogy európai uniós forrásokból több száz milliárd forintot fordíthassanak béremelésre.

„A pedagógusok mellett a tanulók és a szülők érdekeire is tekintettel kell lennünk, különösen azért, mert a koronavírus-járvány miatt alig lehetett zavartalanul oktatni" – idéhzte az MTI Gulyás Gergelyt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!