<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Az NNK vizsgálatának lezárulta után, "a napokban" megkezdődhet az oltás a Szputnyik V-vel - hangzott el a pénteki Kormányinfón. Nem látnak érdemi különbséget az orosz vakcina és a Pfizer terméke között.

A Szputnyik vakcinával a napokban megkezdődhet az oltás, ha lezárul a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata. Az általános szabályok szerint kell ezzel az oltóanyaggal is oltani; technológiája és hatékonysága is szinte megegyezik a Pfizer termékével, a két vakcina között érdemi különbség nincsen - mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Magyarország az első uniós állam, amely zöld jelzést adott a Szuptnyik V vakcinának, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) január 20-án bólintott rá a Szputnyikra. Az oltás megkezdéséhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jóváhagyása is szükséges: az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd, hogy minden vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen. (Korábbi információk szerint a laboratóriumi vizsgálat mintegy 3 hétig tart, Gulyás Gergely most két hétről beszélt.)

A Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban. Hamarosan Magyarországon is látunk majd ilyet. MTI/AP/Pavel GolovkinA Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban. Hamarosan Magyarországon is látunk majd ilyet. MTI/AP/Pavel Golovkin

A napokban a The Lancet című szakfolyóiratban jelent meg egy tanulmány egy 20 ezer tesztalany bevonásával készült vizsgálatról, amely szerint az orosz vakcina hatékonysága 91,6 százalékos – azaz nagyjából akkorra, mint a Moderna vagy a BionTech-Pfizer oltóanyagáé.

Mit tehet, aki nem kér Szputnyikot?

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón azt mondta: hogy ha valaki más vakcinát akar, mint ami rendelkezésre áll, akkor annak ki kell várnia, míg abból a szerből rendelkezésre áll elegendő. Amikor a kért vakcina beérkezik az országba, akkor értesítik az oltásra váró személyt.

A kínai oltás is jó, ha már 25 millió embernek beadták

Az igaz, hogy a kínai vakcina beszerzéséhez szükséges engedély megadását egyszerűbbé tette a kormány, de a beérkezett vakcinát biztonsági vizsgálat alá vetik - válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy hogyan várható el, hogy az emberek megbízzanak a kínai oltóanyagban, ha az OGYÉI engedélyezetési eljárásának megkerülését is lehetővé teszik egy kormányrendelettel. Gulyás Gergely azt mondta: a világban már több mint 25 millió ember megkapta (köztük a Délvidéken magyarok is) a kínai vakcinát, és működik. 

A Kormányinfón egy kérdésre válaszolva azt is elmondta: a kormány jelenlegi tudása szerint nincs fecskendőhiány Magyarországon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.