Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egyre gyűlnek a január 31-én este 10 órakor napvilágra került Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos ellenvélemények. A Történelemtanárok Egylete szinte egyből állást foglalt ezügyben, a tanárok Facebookra töltik fel folyamatosan tiltakozó szelfijeiket, tizenhárom ezren már aláírták a Magyartanárok Egyesületének petícióját. Felsorolni is lehetetlen, hány intézmény és magánember emelte fel szavát az ügyben, most pedig a Magyar Tudományos Akadémia tudós testülete nyilatkoztatta ki, hogy kész segítséget nyújtani egy szakmai konszenzuson alapuló NAT létrehozásához.

Az MTI-hez eljuttatott MTA közlemény szerint a Közoktatási Elnöki Bizottság a teljes tudós testület véleményére, száznál több szakember munkájára támaszkodva értékelte a Nemzeti alaptanterv 2018. augusztus 31-én vitára bocsátott tervezetét, rámutatva annak kérdéses mozzanataira, és felajánlotta segítségét a további munkálatokhoz. Arról a Közoktatási Elnöki Bizottságról van szó, melynek 2016-ig elnöke volt, most pedig állandó meghívott tagja az a Csépe Valéria pszichológus, egyetemi tanár, akinek vezetésével 2018. augusztusára elkészült az új NAT, de a kormány nem fogadta el, ezért alapvető módosításokkal hozták nyilvánosságra január utolsó napján.

Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága szakmai segítséget nyújtana a NAT-hoz. Fotó: wikipedia.org. Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága szakmai segítséget nyújtana a NAT-hoz. Fotó: wikipedia.org.

"A tudományos közösség azt tapasztalja, hogy a nyilvánosság kizárásával elvégzett átdolgozás eredményeként 2020. január 31-én egy kormányrendelet olyan Nemzeti alaptantervet léptetett hatályba, amelyet több pedagógusszervezet pedagógiai, tananyag-szervezési és tartalmi szempontból aggodalommal fogadott" - írták. Hozzátették, hogy továbbra is készek szakmai segítséget nyújtani a NAT, illetve a kerettantervek kialakításához és a megszülető tankönyvek lektorálásához.

Együttműködési igény esetén az MTA megszervezi a bevezetés tapasztalataival kapcsolatos szakmai eszmecserét, amelynek során - komplex hátterével - segítheti a tanulási területek közötti kapcsolatok erősödését is – tették hozzá.

Az új NAT nyilvánosságra hozatala óta eltelt napokban egymást érik a tiltakozók melletti állásfoglalások. Nem sokan akadnak, akik az új NAT-ot elismerő szavakkal illetik, a ritka kivételek egyike a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete, az ő véleményükre reagált a Történelemtanárok Egylete. Mindeközben folyamatosan gyűlnek a NAT 2020 – NEM! petíciójának aláírói, akiknek véleményéből szemez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének FB-oldala:

„Aláírom, mert korszerű tudásra és kompetenciákra van szükség ahhoz, hogy az új generáció versenyképes tudással rendelkezzen, és boldog és kiegyensúlyozott felnőtt legyen. Az új NAT egészen más céloknak alárendelten készült, sajnos.”

„Aláírom, mert a hazaszeretet nem feltételhez kötött, nem a múlt miatti kesergésről szól, hanem a jövőről, összefogásról, haladásról!„

„Aláírom, mert szakmai konszenzus nélküli, a gyerekek jövőjét elő nem segítő, képtelen logikájú, az európai oktatási jelenben szégyenkezésre és magyarázkodásra okot adó, a tanárt demotiváló dokumentum.”

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.