TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Egyre gyűlnek a január 31-én este 10 órakor napvilágra került Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos ellenvélemények. A Történelemtanárok Egylete szinte egyből állást foglalt ezügyben, a tanárok Facebookra töltik fel folyamatosan tiltakozó szelfijeiket, tizenhárom ezren már aláírták a Magyartanárok Egyesületének petícióját. Felsorolni is lehetetlen, hány intézmény és magánember emelte fel szavát az ügyben, most pedig a Magyar Tudományos Akadémia tudós testülete nyilatkoztatta ki, hogy kész segítséget nyújtani egy szakmai konszenzuson alapuló NAT létrehozásához.

Az MTI-hez eljuttatott MTA közlemény szerint a Közoktatási Elnöki Bizottság a teljes tudós testület véleményére, száznál több szakember munkájára támaszkodva értékelte a Nemzeti alaptanterv 2018. augusztus 31-én vitára bocsátott tervezetét, rámutatva annak kérdéses mozzanataira, és felajánlotta segítségét a további munkálatokhoz. Arról a Közoktatási Elnöki Bizottságról van szó, melynek 2016-ig elnöke volt, most pedig állandó meghívott tagja az a Csépe Valéria pszichológus, egyetemi tanár, akinek vezetésével 2018. augusztusára elkészült az új NAT, de a kormány nem fogadta el, ezért alapvető módosításokkal hozták nyilvánosságra január utolsó napján.

Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága szakmai segítséget nyújtana a NAT-hoz. Fotó: wikipedia.org. Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága szakmai segítséget nyújtana a NAT-hoz. Fotó: wikipedia.org.

"A tudományos közösség azt tapasztalja, hogy a nyilvánosság kizárásával elvégzett átdolgozás eredményeként 2020. január 31-én egy kormányrendelet olyan Nemzeti alaptantervet léptetett hatályba, amelyet több pedagógusszervezet pedagógiai, tananyag-szervezési és tartalmi szempontból aggodalommal fogadott" - írták. Hozzátették, hogy továbbra is készek szakmai segítséget nyújtani a NAT, illetve a kerettantervek kialakításához és a megszülető tankönyvek lektorálásához.

Együttműködési igény esetén az MTA megszervezi a bevezetés tapasztalataival kapcsolatos szakmai eszmecserét, amelynek során - komplex hátterével - segítheti a tanulási területek közötti kapcsolatok erősödését is – tették hozzá.

Az új NAT nyilvánosságra hozatala óta eltelt napokban egymást érik a tiltakozók melletti állásfoglalások. Nem sokan akadnak, akik az új NAT-ot elismerő szavakkal illetik, a ritka kivételek egyike a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete, az ő véleményükre reagált a Történelemtanárok Egylete. Mindeközben folyamatosan gyűlnek a NAT 2020 – NEM! petíciójának aláírói, akiknek véleményéből szemez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének FB-oldala:

„Aláírom, mert korszerű tudásra és kompetenciákra van szükség ahhoz, hogy az új generáció versenyképes tudással rendelkezzen, és boldog és kiegyensúlyozott felnőtt legyen. Az új NAT egészen más céloknak alárendelten készült, sajnos.”

„Aláírom, mert a hazaszeretet nem feltételhez kötött, nem a múlt miatti kesergésről szól, hanem a jövőről, összefogásról, haladásról!„

„Aláírom, mert szakmai konszenzus nélküli, a gyerekek jövőjét elő nem segítő, képtelen logikájú, az európai oktatási jelenben szégyenkezésre és magyarázkodásra okot adó, a tanárt demotiváló dokumentum.”

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.