3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Talán még soha ennyi panasz nem érkezett az olimpia alatt a körülményekre és a szervezésre. 

A pekingi téli olimpia eleve jár kellemetlenségekkel, hiszen a járványintézkedések miatt a sportolók lényegében be vannak zárva az olimpiai faluba, csak akkor hagyhatják el, ha edzenek, versenyeznek vagy épp hazautaznak.

A svéd delegáció a sífutás helyszínének a hőmérsékletére panaszkodott, miután az egyik versenyzőjük, Frida Karlsson reszketve, az összeesés határán érkezett be a célvonalba. A Nemzetközi Síszövetség szerint –20 Celsius-fok alatt kell leállítani a versenyeket, Karlsson versenye alatt –13 Celsius-fok volt, csakhogy a szél miatt ez sokkal hidegebbnek érződött.

A nagy hidegre is panaszkodnak a sportolók. Fotó: MTI
A nagy hidegre is panaszkodnak a sportolók. Fotó: MTI

A lengyel gyorskorcsolyázó, Natalia Maliszewska félelemről és bizonytalanságról számolt be a karanténban. Maliszewskának pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az érvényben lévő szabályok szerint a sportolók akkor szabadulhatnak a karanténból, ha tünetmentesek, és két negatív tesztet produkálnak 24 óra különbséggel. „Egy hete félelemben élek. Addig sírtam, amíg már nem voltak könnyeim, és már nemcsak a körülöttem lévők aggódtak miattam, hanem én magam is” – mondta a lengyel sportoló. Éjjel háromkor jöttek érte, hogy szabadulhat, hogy aztán szóljanak, hogy tévedés történt. „Az az éjszaka kész horror volt, ruhában aludtam az ágyamban, mert féltem, hogy bármikor visszavihetnek a karanténba” – mondta. „Én már nem értek semmit. Már nem hiszek a tesztekben, az olimpiában. Ez egy vicc, remélem, bárki is intézi ezt, jól szórakozik. Én ezt már nem bírom, se a szívemmel, se az elmémmel” – mondta elkeseredetten.

Január 23-a óta több mint 350 résztvevőnek lett pozitív a tesztje. Többen még mindig karanténban van, és attól tartanak, hogy vége az olimpiájuknak.

A lap szerint egyikük a finn jégkorongozó, Marki Anttila, akit a csapata szerint ok nélkül tartanak karanténban. A finnek orvosa szerint a karanténról szóló döntéseket nem orvosi vagy tudományos alapon hozzák meg, ezek sokkal inkább politikai és kulturális döntések. „Tudjuk, hogy teljesen egészséges, és ezért gondoljuk, hogy Kína, valamiért nem tartja tiszteletben az emberi jogait, és ez nem túl jó helyzet” – mondta a finnek edzője.

Az egyik orosz biatlonos, Valeria Vasznyetszova a karanténellátásra panaszkodott, de a német edző, Christian Schwaiger a sípályán kínált cateringgel sem volt elégedett, nem biztosítottak ugyanis meleg ételt a sportolóknak. „Azt vártam volna, hogy az olimpiai bizottság képes meleg ételt biztosítani. De nem kapunk mást, csak kekszet, magvakat és csokoládét” – mondta.

(via hvg)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!