<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Máshol viszont vagy nem volt hatással a gyermekvállalásra a koronavírus, vagy egyenesen még meg is dobta a párok családalapítási kedvét.

Egyes országokban, köztük Magyarországon is jelentős mértékben csökkent a születési arány a koronavírus-járvány során - állapította meg egy az amerikai tudományos akadémia folyóiratában  (PNAS) megjelent tanulmány.

Magyarország mellett például Olaszországban, Spanyolországban és Ausztriában is csökkent a születési arány, míg más országokban, például Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott vagy egyenesen némileg növekedett is.

A milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatója, Arnstein Aassve vezetésével a szakemberek 22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési adatokat.

A tudósok 2020 novemberétől - tehát a járvány kezdete után kilenc hónappal - 2021 márciusáig vizsgálták az adatokat, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbiakkal. Figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is.

A születési arány az elemzés szerint Magyarországon 8,5 százalékkal, Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza. Belgiumban, Ausztriában és Szingapúrban is jelentős visszaesés volt tapasztalható. A vizsgált 22 országból hétnél volt tapasztalható jelentős, a koronavírus-járványra visszavezethető csökkenés.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek még ideiglenes adatok, amelyek megerősítésre várnak. Ráadásul a jelenleg elérhető adatok csak a pároknak az első koronavírus-hullámra vonatkozó döntéseiről adnak képet, a továbbiakról még nincsenek becslések. A szakértők szerint a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani.

Jelentős következmények tapasztalhatók a szegényebb országokban is. A Világbank szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az elmúlt évben több mint 260 ezer baba halálához járult hozzá elsősorban a világ szegényebb országaiban.

A BMJ Open című tudományos lapban bemutatott modellek szerint ennek hátterében az elszegényedett háztartásokat jellemző rosszabb ellátás és táplálkozás áll. Fontos tényező továbbá az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottsága és a minőségének ingadozása is.

A szegénységben élők száma az elmúlt évben 120 millióval növekedett. A vizsgált 128 közepes és alacsony jövedelmű országban 267 ezer egy év alatti gyerek halt meg a koronavírus miatti gazdasági visszaesés következtében. Ez hét százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az esetek több mint egyharmada - 100 ezer haláleset - Indiában történt.