4p

A CINEMAQUA néven futó szórakoztatónegyedként funkcionáló mozipark nem elég Kisvárdának. Kell egy öko-filmpark is.

Lassan már se szeri, se száma a Kisvárdára tervezett sport és turisztikai beruházásoknak, a lista pedig egy újabb projekttel bővül. A stadion, sportcsarnok, termálvizes lórehabilitációs központ, látvány-szegénynegyedes mozipark, csúszdapark, értelmezhetetlen Díszlet utca mellé most az Öko-filmpark sorakozik fel új beruházásként.

Ugyan készül egy mozipark már Kisvárdán, a város elbír még egy másikat is, főleg, ha az sokkal természetközelibb és csendesebb látványosságnak ígérkezik.

"Az Öko-filmpark célja természettel való kapcsolatunk újra értelmezése a modern kor technológiai eszközeinek és a filmes világ szuggesztív és népszerű eszköztárának bevonásával" - olvasható a környezetvédelmi hatásvizsgálati dokumentációban, az engedélyeztetési eljárás már folyamatban van.

Az "öko" jelzőnek megfelelően a filmpark területén csak természetes anyagokat fognak felhasználni, a szerkezet alapozás nem, maximum csak fúrt, vagy ásott oszlop kapcsolatot igényel majd.

Ilyen képekkel szemléltették a létesítmények jellegét
Ilyen képekkel szemléltették a létesítmények jellegét

A CINEMAQUA-hoz hasonlóan itt is különböző "negyedeket" fognak kialakítani, a kiszolgáló egységek, összekötő utak kialakítása mellett összesen 8 világot szeretnének megmutatni a látogatóknak a dokumentum szerint.

HUN Natura Park: 7 db, jellegzetesen magyar területekre jellemző fával körbe épített történeti, természeti táborhely.

Tündérkert: a természet újrafogalmazása a legkisebbeknek, a mesék és fantázia világa elemeinek felvonultatásával.

World of Nomads: szabad területeken a természet érintetlen bemutatása mellett 4-6 méteres költői installációkat kívánnak elhelyezni.

Röptető és kifutó (attrakciós) terek: lovas, íjász, solymász vagy bármilyen természetes környezetet igénylő közösségi események megvalósítására létrehozott, szabad, nyitott közösségi felvonulási tér/terek.

Indián falu: egy észak-amerikai indián falu élete és képei, ahogyan a filmekből ismerjük és ahogyan azt a gazdag népzrajzú kultúra hagyományai meghatározzák ma is.

Africa falu: a természetre utalt nomád afrikai faluközösségek néprajzi hagyományaira épülő falu.

Sztyeppék falva: modern és ősi pillanatok, építmények a hunok és a keleti sztyeppék népeinek mondavilágából.

Dzsungel falu: a dzsungel könyvének mesés világa elevenedik meg az indiai falu ábrázolásában. Filmes kalandokba merített nomád indiai falukompozíció.

Ilyen képekkel szemléltették a létesítmények jellegét
Ilyen képekkel szemléltették a létesítmények jellegét

A benyújtott dokumentum szerint a filmparkot a létesítés után 5 évig biztosan üzemeltetnék (ez minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy a projekt uniós forrásból valósul meg), majd a létesítmény iránti igény, a helyszín állapota alapján döntenek a megszüntetésről, átalakításról, felújításról. A beruházó azzal számol egyébként hogy naponta 100 látogatója lenne a filmparknak, hétvégén 200, akik majd a területen kívül, az önkormányzat beruházásában megvalósult közel 800 férőhelyes parkolóban állhatnak meg az autóikkal.

A beruházó egyébként a nyíregyházi székhelyű, de Kisvárdán egyáltalán nem ismeretlen Alkossunk Várost Alapítvány, alapítója dr. Török László, nevéhez köthető a városban idén már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő LeszFeszt, de tavaly nekik volt köszönhető a Leveleken megrendezett Vasember Triatlon, a jetski-, és wakeboard-bajnokság is, illetve a vitorlás tábor. Legutóbb pedig egyik cégén keresztül elnyerte a kisvárdai csúszdapark üzemeltetési jogát.

1,3 milliárd uniós pénzt nyert a térség

2018. július 4-én nyert 1,295 milliárd forintnyi uniós támogatást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal a megyében megvalósítandó ökoturisztikai fejlesztésekre. A 100 százalékos finanszírozású projekt során három helyszínen történhetnek turisztikai fejlesztések.

Leveleken interaktív horgászt bemutatóteret terveznek, ami a sport iránt érdeklődők és az aktív horgászoknak is betekintést enged.

Vásárosnamény közelében a Tisza-Kraszna torkolatánának bal partján egy pihenő-kilátót és egy hullámtéri erdőben vezető sétányt alakítanak ki. A Harangodi-víztározó egy ökocentrum ltérehozására alkalmas helyszín, és végül, de nem utolsó sorban a kisvárdai Öko-filmpark is szerepel a projektben.

A Széchenyi 2020 oldalán szereplő leírás alapján úgy tűnik, az elmúlt időben finomodtak az elképzelések, hiszen többek között egy Tüskeváros is szerettek volna kialakítani Matula bácsi hagyományaihoz kapcsolódva. Ez azonban végül kikerült a tervek közül akárcsak a Neverland Fesztivál Kapu és a Cirkuszkirályság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!