<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Natura 2000-es terület szomszédságában építhet egy igen nagyméretű parkolót Kisvárda, hogy a közelben készülő stadion, csúszdapark és filmpark látogatóit kiszolgálják.

Belehúzott az elmúlt egy évben a városfejlesztésbe Seszták Miklós városa, Kisvárda. A stadion volt az első lépés, ami után fokozódótt az étvágy és az újabb sportberuházások mellett kormányzati támogatással megújul a Várfürdő is, elkészül az ország harmadik legnagyobb csúszdaparkja és többek között egy "egzotikus szegénynegyed" látványosságot kínáló moziparkot is létre fognak hozni.

Megpróbáltuk egy térképen ábrázolni a tervezett fejlesztéseket, melyből jól kirajzolódik, hogy lényegében egy turistacsalogató komplett szórakoztatónegyedet szeretnének kialakítani a városban. Bár a filmpark és a nagy csúszdapark ötlete talán kérdéseket is felvethet, egy kérdésben a helyi városvezetés megfontoltabbnak és következetesebbnek tűnik például a fővárosiaknál. Egy ilyen negyed elengedhetetlen része ugyanis a parkolóhelyek biztosítása, amit nem fognak elaprózni.

Kattintson a térképen a narancssárga jelölőkre, hogy többet megtudjon az adott beruházásról!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának előzetes vizsgálati eljárás érdekében benyújtott dokumentum szerint ugyanis Kisvárda

"a kiépült/kiépülő sportlétesítményekhez (multifunkcionális csarnok, új stadion), tervezett Ökofilm parkhoz és Várfürdő fejlesztésekhez szolgáló hálózat és parkolók kivitelezését tervezi. Az É-i irányú kiszolgálóúton  érhető el a 727 személygépjármű elhelyezését biztosító parkoló terület, valamint a 13 parkolóállásos és 4 férőhelyes le- és felszállóperonnal rendelkező autóbusz parkoló és megállóhely, valamint a Kereszt utca felől".


A jelölt területre tervezik a parkolót

Összesen tehát 740 férőhelyes lesz a parkoló, ami igen nagyméretűnek is nevezhető, tekintve, hogy például a budapesti West End bevásárlóközpontnak van 1500 férőhelyes parkolója, de említhetjük a most épülő új Puskás Stadiont is. Az aréna 67 ezer férőhelyéhez mindössze 556 parkolót akarnak építeni, amit a létesítmény központi és tömegközlekedéssel jól ellátott elhelyezkedésével indokolnak. De néhány tíz hellyel még annál a parkolónál is nagyobb lesz, amit Budapesten a Vidámpark helyére akarnak építeni. Azt ugyanis 700 férőhelyesre tervezték. 

Bár a kinézett telek Natura 2000-es terület szomszédságában található, a hatóság elé benyújtott dokumentumok szerint a közelben védendő értékek nem találhatók. Tájképvédelmi szempontból a beruházás hatása ugyan az anyag készítői szerint is értékelhető negatívan, ez mégis viszonylag korlátozott mértékben érvényesülne és megfelelő odafigyeléssel (parkoló fásítása, takarónövényzet létesítése) semlegesíthető, illetve a jelenleginél jobb állapot is elérhető.

A parkolót még idén szeretnék megépíteni, 3-6 hónap alatt pedig el is készül a tervek szerint.

A hatóságnak nincs ellenvetése

A Szabolcs megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya február 8-i dátummal a megküldött dokumentáció és a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a tervezett tevékenységgel kapcsolatban nem merült fel kizáró ok. A beruházással összefüggésben pedig nem feltételezhető olyan jelentős környezeti hatás, amely környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárás lefolytatását tenné szükségessé.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.