TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Natura 2000-es terület szomszédságában építhet egy igen nagyméretű parkolót Kisvárda, hogy a közelben készülő stadion, csúszdapark és filmpark látogatóit kiszolgálják.

Belehúzott az elmúlt egy évben a városfejlesztésbe Seszták Miklós városa, Kisvárda. A stadion volt az első lépés, ami után fokozódótt az étvágy és az újabb sportberuházások mellett kormányzati támogatással megújul a Várfürdő is, elkészül az ország harmadik legnagyobb csúszdaparkja és többek között egy "egzotikus szegénynegyed" látványosságot kínáló moziparkot is létre fognak hozni.

Megpróbáltuk egy térképen ábrázolni a tervezett fejlesztéseket, melyből jól kirajzolódik, hogy lényegében egy turistacsalogató komplett szórakoztatónegyedet szeretnének kialakítani a városban. Bár a filmpark és a nagy csúszdapark ötlete talán kérdéseket is felvethet, egy kérdésben a helyi városvezetés megfontoltabbnak és következetesebbnek tűnik például a fővárosiaknál. Egy ilyen negyed elengedhetetlen része ugyanis a parkolóhelyek biztosítása, amit nem fognak elaprózni.

Kattintson a térképen a narancssárga jelölőkre, hogy többet megtudjon az adott beruházásról!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának előzetes vizsgálati eljárás érdekében benyújtott dokumentum szerint ugyanis Kisvárda

"a kiépült/kiépülő sportlétesítményekhez (multifunkcionális csarnok, új stadion), tervezett Ökofilm parkhoz és Várfürdő fejlesztésekhez szolgáló hálózat és parkolók kivitelezését tervezi. Az É-i irányú kiszolgálóúton  érhető el a 727 személygépjármű elhelyezését biztosító parkoló terület, valamint a 13 parkolóállásos és 4 férőhelyes le- és felszállóperonnal rendelkező autóbusz parkoló és megállóhely, valamint a Kereszt utca felől".


A jelölt területre tervezik a parkolót

Összesen tehát 740 férőhelyes lesz a parkoló, ami igen nagyméretűnek is nevezhető, tekintve, hogy például a budapesti West End bevásárlóközpontnak van 1500 férőhelyes parkolója, de említhetjük a most épülő új Puskás Stadiont is. Az aréna 67 ezer férőhelyéhez mindössze 556 parkolót akarnak építeni, amit a létesítmény központi és tömegközlekedéssel jól ellátott elhelyezkedésével indokolnak. De néhány tíz hellyel még annál a parkolónál is nagyobb lesz, amit Budapesten a Vidámpark helyére akarnak építeni. Azt ugyanis 700 férőhelyesre tervezték. 

Bár a kinézett telek Natura 2000-es terület szomszédságában található, a hatóság elé benyújtott dokumentumok szerint a közelben védendő értékek nem találhatók. Tájképvédelmi szempontból a beruházás hatása ugyan az anyag készítői szerint is értékelhető negatívan, ez mégis viszonylag korlátozott mértékben érvényesülne és megfelelő odafigyeléssel (parkoló fásítása, takarónövényzet létesítése) semlegesíthető, illetve a jelenleginél jobb állapot is elérhető.

A parkolót még idén szeretnék megépíteni, 3-6 hónap alatt pedig el is készül a tervek szerint.

A hatóságnak nincs ellenvetése

A Szabolcs megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya február 8-i dátummal a megküldött dokumentáció és a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a tervezett tevékenységgel kapcsolatban nem merült fel kizáró ok. A beruházással összefüggésben pedig nem feltételezhető olyan jelentős környezeti hatás, amely környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárás lefolytatását tenné szükségessé.

Székely Sarolta
mfor.hu

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.