3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

26 tonna kerozint elégetve, különgéppel érkezett Novák Katalin a dubaji klímacsúcsra.

A magyar államfő a „honvédségi” Airbus A319-cel utazott az eseményre - írja a 24.hu, amely rámutat, hogy képmutatással vádolják a környezetvédő szervezetek azokat a politikusokat, akik a lehető legkörnyezetszennyezőbb módon, magángéppel érkeztek az ENSZ dubaji Klímacsúcs-találkozójára, hogy ott a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentéséről beszéljenek a bolygó megmentése érdekében.

Kritizálták a brit delegációt, ahol Károly király, David Cameron külügyminiszter és Rishi Sunak miniszterelnök nem együtt, hanem külön-külön géppel érkezett, de bírálták az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottját, John Kerry egykori külügyminisztert is, aki felesége gépével ment Dubajba. Ide lehet citálni az ENSZ-főtitkárt, António Gutterest is, aki miután kiszállt a magánrepülőjéből, arról beszélt, hogy „nem menthetünk meg egy égő bolygót olyan tűzoltókészülékkel, amely fosszilis üzemanyagot fecskendez ki”.

Novák Katalin a klímacsúcson a család fontosságáról és a fenntartható demográfiáról beszélt Dubajban. Fotó: MTI (Máthé Zoltán)
Novák Katalin a klímacsúcson a család fontosságáról és a fenntartható demográfiáról beszélt Dubajban. Fotó: MTI (Máthé Zoltán)

Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviselte, aki szintén nem menetrend szerinti járattal, hanem a leginkább kormányzati célokra használt honvédségi Airbus A319-cel repült Egyiptomból Dubajba. A Flightaware adatai szerint a 140 üléssel rendelkező gép először Kecskemétről Budapestre repült, ahol felvette Novákékat, majd onnan Egyiptomba ment. Ez november 26-án történt. Egyiptomból négy nappal később repültek tovább Dubajba, ahonnan három nap elteltével szombaton tértek vissza Budapestre. 

A portál számításai szerint a túra alatt 26 tonna kerozint égettek el, ami azt jelenti, hogy 65 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki. Egy átlagos európai háztartás 7,5 tonna szén-dioxid kibocsátásáért felel évente.

Pár ország kivételével a dubaji klímacsúcson azt a vállalást tették a résztvevők, hogy 2030-ra megháromszorozzák a megújuló energiaforrások termelését, amelynek nyomán 2050-re akár teljesen meg lehet szabadulni a fosszilis tüzelőanyagoktól, hogy csökkenjen a légkörben a szén-dioxid. Emellett létrehoztak egy több milliárd dolláros klímaalapot a klímaváltozás okozta károk enyhítésére.

A lap megkereste Novák Katalin hivatalát, hogy osztja-e a környezetvédelmi szervezetek bírálatát, és hogy megtudják, kerestek-e más lehetőséget az oda- és hazajutásra, és egyáltalán, mekkora delegációval mentek Dubajba, mennyibe került az út, de nem kaptak választ. Hozzáteszik: Novák egyébként a család fontosságáról és a fenntartható demográfiáról beszélt Dubajban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!