2019. január 7. 09:12
mfor.hu

Nagyott nőtt a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly novemberben. 

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,3, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Negatív meglepetés a novemberi adatban

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője szerint, a bolttípusok növekedési szerkezetében a szokásos év végi mintázatot láthatjuk, vagyis beindult a nem élelmiszertermékek vásárlása. 

Ezen boltok forgalmának 9,1 százalékos éves alapú bővülése a legerősebb adat szeptember óta. Eközben negatív meglepetés van az élelmiszer-kiskereskedelemben, ami jóval átlag alatti teljesítménnyel rukkolt elő, de itt vélhetően decemberben számíthatunk egy korrekcióra. Ami a gépjárműüzemanyag-forgalmat illeti, a mutatott növekedés nagyjából megfelel az idei év második felében látott trendeknek.

A 2018-as év végéhez közeledve a kiskereskedelem teljesítménye továbbra is kedvező képet fest, azonban az általános fogyasztási hajlandóság mérséklődése, valamint a magas bázis jelei már láthatóak a havi adatközlésekben. Előretekintve a 2018-as 6-7 százalékhoz képest inkább az 4-5 százalékos éves alapú növekedés lehet az új tendencia 2019-ben.