Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A harmadik negyedéves adatok döntik el, szükség lesz-e erre.

Bár a kormány illetékes tagjai eddig rendre kizárták, hogy a kormány módosítaná az idei költségvetést, a szerdai Kormányinfón elhangzottak alapján mégis elképzelhető, hogy ősz közepén napirendre kerül a 2019-es büdzsé.

Sok pénzről van szó (fotó: MTI)
Sok pénzről van szó (fotó: MTI)

A tájékoztatón lapunk munkatársa kérdezte meg Gulyás Gergelyt, hogy várható-e a költségvetés módosítása. Erre például azért lehet szükség, mert - mint itt megírtuk - a tavasszal elfogadott adócsomag egyik rendelkezése 170 milliárd forintot csoportosít át az idei büdzséből a jövő évibe. A társasági adót fizető cégeknek ugyanis az új szabályok értelmében már nem kell "feltölteniük" decemberben az adót a várható adókötelezettség 90 százalékáig, vagyis nem kell előre kifizetniük az adót az államnak. Arra ráérnek a következő év májusában, amikor egyébként is beadják a gazdálkodásukról szóló beszámolókat a cégbíróságra.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta az intézkedéssel kapcsolatban, hogy a cégek mintegy 170 milliárd forint adó megfizetésére kapnak haladékot. Ez az összeg tehát hiányozni fog az idei büdzséből, holott az elfogadott törvény szerint még számoltak ezzel az összeggel az év végén.

De vannak más tételek is - családvédelmi és gazdaságvédelmi akciótervek - amelyek befolyásolják az idei költségvetés alakulását. Ezért indokolt a kérdés, hogy a kormány tervezi-e a büdzsé módosítását.

A miniszter válaszából az derült ki, hogy ez nem kizárt.

Azért nincs erről döntés, mert még nem látjuk, hogy alakul az idei költségvetés. A gazdasági növekedés jobb, mint vártuk, abből többletbevételek lesznek. Vannak természetesen kiadásai is a költségvetésnek, mert például a Magyar Falu Program nem volt benne az idei költségvetésben (a jövő éviben már benne van). A harmadik negyedéves adatok októberben érkeznek meg, tehát akkor leszünk abban a helyzetben, hogy el tudjuk dönteni, hogy szükség van-e bármilyen módosításra. Egyet határozottan tudok mondani: ma minden jel azt mutatja, hogy a korábbi stabil, kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás nincs veszélyben, a hiány tartható, de hogy technikai okokból van-e szükség módosításra, vagy sem, az szerintem októberben ítélhető meg - mondta érdeklődésünkre.

A központi alrendszer hiányát idén 998,4 milliárd forintra lőtték be, de ez nem biztos, hogy változna egy módostás esetén, az átcsoportosítások adott esetben változatlan egyenleg mellett is végrehajthatók, a többletbevételeknek és a tartalékoknak köszönhetően.

Nem lehet teljes biztonságban a jövő évi büdzsé sem. Erre hívtuk fel a figyelmet ebben a cikkben. Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi beszédében tett említést arról, hogy újabb két gazdaságvédelmi akciótervre lehet szükség 2020-ban, a nyugat-európai - elsősorban német - gazdaság lassulása miatt. Márpedig ezek a csomagok nagy eséllyel nem hagynák érintetlenül a költségvetés számait sem, így a jövő évi büdzsé is újra a parlament elé kerülhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.