2019. augusztus 1. 11:17

A harmadik negyedéves adatok döntik el, szükség lesz-e erre.

Bár a kormány illetékes tagjai eddig rendre kizárták, hogy a kormány módosítaná az idei költségvetést, a szerdai Kormányinfón elhangzottak alapján mégis elképzelhető, hogy ősz közepén napirendre kerül a 2019-es büdzsé.

Sok pénzről van szó (fotó: MTI) Sok pénzről van szó (fotó: MTI)

A tájékoztatón lapunk munkatársa kérdezte meg Gulyás Gergelyt, hogy várható-e a költségvetés módosítása. Erre például azért lehet szükség, mert - mint itt megírtuk - a tavasszal elfogadott adócsomag egyik rendelkezése 170 milliárd forintot csoportosít át az idei büdzséből a jövő évibe. A társasági adót fizető cégeknek ugyanis az új szabályok értelmében már nem kell "feltölteniük" decemberben az adót a várható adókötelezettség 90 százalékáig, vagyis nem kell előre kifizetniük az adót az államnak. Arra ráérnek a következő év májusában, amikor egyébként is beadják a gazdálkodásukról szóló beszámolókat a cégbíróságra.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta az intézkedéssel kapcsolatban, hogy a cégek mintegy 170 milliárd forint adó megfizetésére kapnak haladékot. Ez az összeg tehát hiányozni fog az idei büdzséből, holott az elfogadott törvény szerint még számoltak ezzel az összeggel az év végén.

De vannak más tételek is - családvédelmi és gazdaságvédelmi akciótervek - amelyek befolyásolják az idei költségvetés alakulását. Ezért indokolt a kérdés, hogy a kormány tervezi-e a büdzsé módosítását.

A miniszter válaszából az derült ki, hogy ez nem kizárt.

Azért nincs erről döntés, mert még nem látjuk, hogy alakul az idei költségvetés. A gazdasági növekedés jobb, mint vártuk, abből többletbevételek lesznek. Vannak természetesen kiadásai is a költségvetésnek, mert például a Magyar Falu Program nem volt benne az idei költségvetésben (a jövő éviben már benne van). A harmadik negyedéves adatok októberben érkeznek meg, tehát akkor leszünk abban a helyzetben, hogy el tudjuk dönteni, hogy szükség van-e bármilyen módosításra. Egyet határozottan tudok mondani: ma minden jel azt mutatja, hogy a korábbi stabil, kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás nincs veszélyben, a hiány tartható, de hogy technikai okokból van-e szükség módosításra, vagy sem, az szerintem októberben ítélhető meg - mondta érdeklődésünkre.

A központi alrendszer hiányát idén 998,4 milliárd forintra lőtték be, de ez nem biztos, hogy változna egy módostás esetén, az átcsoportosítások adott esetben változatlan egyenleg mellett is végrehajthatók, a többletbevételeknek és a tartalékoknak köszönhetően.

Nem lehet teljes biztonságban a jövő évi büdzsé sem. Erre hívtuk fel a figyelmet ebben a cikkben. Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi beszédében tett említést arról, hogy újabb két gazdaságvédelmi akciótervre lehet szükség 2020-ban, a nyugat-európai - elsősorban német - gazdaság lassulása miatt. Márpedig ezek a csomagok nagy eséllyel nem hagynák érintetlenül a költségvetés számait sem, így a jövő évi büdzsé is újra a parlament elé kerülhet.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!