Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Vitaminokkal, rehabilitációs tervvel lehet visszatérni az egészséges élethez a Covid-betegség legyőzése után.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján először Kiss Róbert rendőr alezredes, a törzs ügyeleti központjának munkatársa számolt be a járványügyi korlátozásokkal összefüggő rendőri intézkedésekről. A múlt héten bevezetett előírások megszegése miatt 142 alkalommal kezdeményeztek rendőri intézkedést: 41 esetben azért, mert a tömegközlekedési eszközön nem, vagy nem megfelelően viselték az utasok a maszkot, egyéb helyeken pedig 101 rendőri intézkedés történt.

Beszámolt arról is, hogy a mai napig elrendelt és hatályban lévő hatósági házi karanténok száma 24 014.

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait (amiről itt számoltunk be). A kórházban kezeltek száma a mai napon 693 fő, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a számok emelkedő tendenciát mutatnak az elmúlt napokban, miközben az új fertőzöttek napi száma kiegyensúlyozottan alakult ugyanebben az időszakban.

Bejelentette továbbá, hogy 13 honfitársunkat elveszítettük, így 749 főre emelkedett a járvány kezdete óta elhunytak száma.

Mint fogalmazott:

Látható, hogy a járvány a közösségeken túl általánosan az egész országban terjed, ezért a higiénés szabályok betartása rendkívül fontos. Az operatív törzs tapasztalatai szerint jellemzően jogkövetőek az állampolgárok, egyre kevesebbszer kell büntetést alkalmazni, de azért egyes helyeken – például a benzinkutakon – jobb is lehetne a fegyelem.

A járvány terjedésével kapcsolatban elmondta, hogy a fertőzöttségi adatok szerint, míg tavasszal gócpontokban volt jelen a vírus, most már a közösségi terekben. Vagyis jóval kevésbé izolált a vírus terjedése, a legkisebb, elszigetelt faluba is eljuthat.

Beszámolója szerint rendben zajlik az oktatás-nevelés, az operatív törzs döntése alapján jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában kellett elrendelni rendkívüli szünetet. Összesen 118 osztálynál, valamint 3 iskolánál digitális munkarendet vezettek be. Októbertől az intézményekben kötelező lesz a belépők testhőjének a mérése. Müller Cecília szerint minden intézményben beszerezték az ehhez szükséges hőmérőket, nagyobb iskoláknál hőkapukat. Újságírói kérdésre elmondta, hogy javaslata alapján a diákokat, 37,8 fok feletti hőmérséklet esetén kell majd hazaküldeni. Ennél alacsonyabb testhőt okozhat a hormonális ciklus, de a mozgás után is van természetes testhőmérséklet emelkedés – magyarázta a döntést. Az eljárásrend szerint egy rövid pihentetés után „vissza kell majd mérni” a hőmérsékletet. Ha ekkor is elérik a kritikus hőfokot, akkor a szülőt értesíteni kell, hogy a gyerek elhagyhassa az iskola épületét. Kisebb, kísérőre szoruló gyerekek esetében a kísérő szülőtől azt kérik, hogy helyben várják meg a vizsgálatot.

Müller CecíliaMüller Cecília

Egy váratlan fordulattal szóba kerültek a kozmetikai szalonok, az ott alkalmazandó eljárások is. Müller Cecília szerint ezeken a helyeken is fontos maszkot viselni: ahol nem az arcot kezelik, a szolgáltatás nyújtása alatt is indokolt maszk viselése a vendég számára. Akik nem tudják majd elütni az időt a helyben kitett magazinok lapozgatásával, mert az operatív törzs járványügyi szempontból nem tanácsolja a várakozás perceit megkönnyítő tevékenységhez szükséges eszközök – köztük a magazinok - elhelyezését a recepciós pulton. Valamint amennyiben megoldható, a  kártyás érintős fizetést kell használniuk a szalonoknak.

Az újságírói kérdésekre az alábbi válaszok születtek:

  • Aki gyanúsnak minősül, ezért a háziorvos mintavételt rendel el nála, ne menjen közösségbe, maradjon otthon, várja meg a mentőket a mintavétellel, és a laboreredményt is. Ha pozitív a teszt, akkor a környezete szoros kontaktusnak fog minősülni, nekik is otthon kell maradniuk. A szoros kontaktus szempontjából a lényeg, hogy egy háztartásban éljenek, a közvetlen rokoni kapcsolat önmagában nem alapozza meg a kontaktkutatás szükségességét.
  • Munkahelyeken egyre nagyobb nehézséget okoz a maszk használata, ennek kezelésére azt javasolja Müller Cecília, hogy, hogy a cégek a foglalkozási-egészségügyi orvossal konzultálva, a Nemzeti Egészségügyi Központ ajánlásait figyelembe véve határozzanak meg egy kockázatbecslésen alapuló protokollt, melyhez szabottan meg tudják határozni a munkavégzés módját. Minden egyéni védőeszköz többletterhelést jelent a munkavállaló számára – tette hozzá, amivel egyébként egy sor új kérdést nyitott meg, például a maszkviselés egészségtani hatásaival kapcsolatban. Ezekre azonban ezúttal nem születtek válaszok. Elmondta még, hogy az egyszer használatos maszkot legfeljebb 4-5 órán át lehet hordani – ha közben nem köhög, tüsszent a viselője.
  • Az Mfor kérdésére – milyen terápiát javasolnak a Covid-betegségből felgyógyultak számára, aki még hónapokig csökkent tüdőkapacitásra, fáradékonyságra panaszkodnak – az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy valóban számos ilyen tapasztalat van világszerte, hogy a betegségből kilábalók gyengeségre panaszkodnak. Számukra rehabilitációs tervet kell készíteni, hogy a régi, jó egészségi állapotukba lehessen visszahozni. Javasolják a vitaminok szedését, főleg a D-vitaminét, a mozgást, amit csak kiegyensúlyozottan, lassan lehet bevezetni, valamint a légzőtornákat, és a mentális, pszichés segítségnyújtást.

Arra a kérdésünkre viszont nem kaptunk választ, hogy mekkora halálozási, illetve kórházi kezelési esetszámnál lenne szükség a tavaszihoz hasonló korlátozások elrendelésére?

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.