Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 intézmény helyett, az erről szóló rendelkezés szombaton érkezett meg az érintettekhez.

Megjelent Kásler Miklós és Müller Cecília jóváhagyásával a legújabb rendelkezés, ami az eddigi 18 kórház helyett 5 vidéki kórházra csökkenti a Covid-betegek ellátását – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Aki még július végén lapunknak a kormány készülő egészségügyi reformcsomagjáról beszélt, ami azóta elkészült, de még semmilyen tájékoztatást nem adtak róla. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház az öt vidéki kórház egyike, amely bekerült az első védvonalba. Fotó: mti Fotó:A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház az öt vidéki kórház egyike, amely bekerült az első védvonalba. Fotó: mti Fotó:

Az ezt megelőző, legutóbbi, szeptember 2-i rendelkezés, amely szabályozza a betegutakat, egészen más betegutakat ír le, mint a mostani "haditerv". Ez egyebek mellett arról rendelkezett, hogy a kórházi ellátást igénylő betegeket hová és mely kórházakba kell szállítani. Az új körlevél azonban már arról is rendelkezik, hogy a gyanús eseteket a területileg illetékes infektológiai osztálynak kötelessége felvennie megfigyelésre. 

A szakértő szerint erre a finomításra azért lehet szükség, mert az Országos Mentőszolgálat által ellátott Covid-szűrés már a tünetes betegek esetében is akadályozott, tehát esetleg napokat, akár egy hetet is ki kell húzni eredmény nélkül. 

Az igazán fontos változás azonban az igazolt középsúlyos, súlyos Covid-betegeket érinti. A szeptember 2-i „haditerv” még arról szólt, hogy az orvosegyetemek klinikái, illetve a megyei kórházak veszik fel ezeket a betegeket. A szombati csatarend viszont ennek már egészen más változatát adja elő. 

Budapest és Pest megye esetében a Délpesti Centrum Kórház és az Országos Korányi Intézet mellé becsúszik elsődleges ellátóként a Szent János Kórház (amely éppen most telt be a hírek szerint), vidéken viszont teljesen átalakult a helyzet. 

Az eddigi 18 megyei kórház és egyetemi klinika helyett ugyanis a kapacitás elsődleges vonalát öt központra csökkentették, azaz öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 helyett. Így maradt három megyei az ötből. Ezek:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatóház
  • Tolna Megyei Balassa János Kórház
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház
  • azonban a Dél-Alföldre már a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház,
  • míg egész Észak-Dunántúlra az Ajkai Magyar Imre Kórház vigyáz.

Ahogy az új rendelkezés írja: másodlagosan lép csak be a többi megyei és egyetemi kórház, ahogy szombaton Müller Cecília is elmondta:

"Ha 80 százalékban betelik valahol a kapacitás, jelezniük kell, hogy kijelölhessük a következő intézményt, de ez a második vonal még nem vált szükségessé".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.