<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 intézmény helyett, az erről szóló rendelkezés szombaton érkezett meg az érintettekhez.

Megjelent Kásler Miklós és Müller Cecília jóváhagyásával a legújabb rendelkezés, ami az eddigi 18 kórház helyett 5 vidéki kórházra csökkenti a Covid-betegek ellátását – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Aki még július végén lapunknak a kormány készülő egészségügyi reformcsomagjáról beszélt, ami azóta elkészült, de még semmilyen tájékoztatást nem adtak róla. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház az öt vidéki kórház egyike, amely bekerült az első védvonalba. Fotó: mti Fotó:
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház az öt vidéki kórház egyike, amely bekerült az első védvonalba. Fotó: mti Fotó:

Az ezt megelőző, legutóbbi, szeptember 2-i rendelkezés, amely szabályozza a betegutakat, egészen más betegutakat ír le, mint a mostani "haditerv". Ez egyebek mellett arról rendelkezett, hogy a kórházi ellátást igénylő betegeket hová és mely kórházakba kell szállítani. Az új körlevél azonban már arról is rendelkezik, hogy a gyanús eseteket a területileg illetékes infektológiai osztálynak kötelessége felvennie megfigyelésre. 

A szakértő szerint erre a finomításra azért lehet szükség, mert az Országos Mentőszolgálat által ellátott Covid-szűrés már a tünetes betegek esetében is akadályozott, tehát esetleg napokat, akár egy hetet is ki kell húzni eredmény nélkül. 

Az igazán fontos változás azonban az igazolt középsúlyos, súlyos Covid-betegeket érinti. A szeptember 2-i „haditerv” még arról szólt, hogy az orvosegyetemek klinikái, illetve a megyei kórházak veszik fel ezeket a betegeket. A szombati csatarend viszont ennek már egészen más változatát adja elő. 

Budapest és Pest megye esetében a Délpesti Centrum Kórház és az Országos Korányi Intézet mellé becsúszik elsődleges ellátóként a Szent János Kórház (amely éppen most telt be a hírek szerint), vidéken viszont teljesen átalakult a helyzet. 

Az eddigi 18 megyei kórház és egyetemi klinika helyett ugyanis a kapacitás elsődleges vonalát öt központra csökkentették, azaz öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 helyett. Így maradt három megyei az ötből. Ezek:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatóház
  • Tolna Megyei Balassa János Kórház
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház
  • azonban a Dél-Alföldre már a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház,
  • míg egész Észak-Dunántúlra az Ajkai Magyar Imre Kórház vigyáz.

Ahogy az új rendelkezés írja: másodlagosan lép csak be a többi megyei és egyetemi kórház, ahogy szombaton Müller Cecília is elmondta:

"Ha 80 százalékban betelik valahol a kapacitás, jelezniük kell, hogy kijelölhessük a következő intézményt, de ez a második vonal még nem vált szükségessé".