TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 intézmény helyett, az erről szóló rendelkezés szombaton érkezett meg az érintettekhez.

Megjelent Kásler Miklós és Müller Cecília jóváhagyásával a legújabb rendelkezés, ami az eddigi 18 kórház helyett 5 vidéki kórházra csökkenti a Covid-betegek ellátását – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Aki még július végén lapunknak a kormány készülő egészségügyi reformcsomagjáról beszélt, ami azóta elkészült, de még semmilyen tájékoztatást nem adtak róla. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház az öt vidéki kórház egyike, amely bekerült az első védvonalba. Fotó: mti Fotó: A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház az öt vidéki kórház egyike, amely bekerült az első védvonalba. Fotó: mti Fotó:

Az ezt megelőző, legutóbbi, szeptember 2-i rendelkezés, amely szabályozza a betegutakat, egészen más betegutakat ír le, mint a mostani "haditerv". Ez egyebek mellett arról rendelkezett, hogy a kórházi ellátást igénylő betegeket hová és mely kórházakba kell szállítani. Az új körlevél azonban már arról is rendelkezik, hogy a gyanús eseteket a területileg illetékes infektológiai osztálynak kötelessége felvennie megfigyelésre. 

A szakértő szerint erre a finomításra azért lehet szükség, mert az Országos Mentőszolgálat által ellátott Covid-szűrés már a tünetes betegek esetében is akadályozott, tehát esetleg napokat, akár egy hetet is ki kell húzni eredmény nélkül. 

Az igazán fontos változás azonban az igazolt középsúlyos, súlyos Covid-betegeket érinti. A szeptember 2-i „haditerv” még arról szólt, hogy az orvosegyetemek klinikái, illetve a megyei kórházak veszik fel ezeket a betegeket. A szombati csatarend viszont ennek már egészen más változatát adja elő. 

Budapest és Pest megye esetében a Délpesti Centrum Kórház és az Országos Korányi Intézet mellé becsúszik elsődleges ellátóként a Szent János Kórház (amely éppen most telt be a hírek szerint), vidéken viszont teljesen átalakult a helyzet. 

Az eddigi 18 megyei kórház és egyetemi klinika helyett ugyanis a kapacitás elsődleges vonalát öt központra csökkentették, azaz öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 helyett. Így maradt három megyei az ötből. Ezek:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatóház
  • Tolna Megyei Balassa János Kórház
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház
  • azonban a Dél-Alföldre már a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház,
  • míg egész Észak-Dunántúlra az Ajkai Magyar Imre Kórház vigyáz.

Ahogy az új rendelkezés írja: másodlagosan lép csak be a többi megyei és egyetemi kórház, ahogy szombaton Müller Cecília is elmondta:

"Ha 80 százalékban betelik valahol a kapacitás, jelezniük kell, hogy kijelölhessük a következő intézményt, de ez a második vonal még nem vált szükségessé".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.