TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Már több esetben is el kellett járniuk a rendőröknek a tömegközlekedési eszközökön és a bevásárló központokban tapasztalható maszkviselés hiánya miatt, illetve nagy létszámú iskolákban több hőmérőt, több bejáratot és megemelt személyzetet javasolnak – többek között ez is elhangzott a mai tájékoztatón.

Lapunk kérdésére, van-e hasonlóság a tavasszal lezajlott betegség lefolyását illetően a mostanihoz képest, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kifejtette, hogy sok az új tudás, és tapasztalat, sőt kezelés, még sem tudja senki megmondani még ma sem, hogy adott embernél hogyan fog lezajlani a betegség. „Az biztos, hogy nem az influenzához hasonló felső- és alsó légúti megbetegedést okoz, hanem teljes szervezetet igénybe vevő vírusról beszélünk, ami az erek felületén gyulladást hoz létre. Rendkívül ellenálló kórokozó, amit a Semmelweiss Egyetem kutatói épp tegnap hoztak nyilvánosságra: rendkívül nagy fizikai behatást követően sem sérül a vírus, hanem gumilabda szerűen visszarendeződik.

Másik kérdésünre, miszerint hány orvos és ápoló áll rendelkezésre jelenleg, illetve csatasorba állítják-e a nyugdíjas orvosokat és rezidenseket, számszerűsítés nélkül úgy válaszolt:

„Igen, ha szükséges, mindent megteszünk a betegek ellátása érdekében. A kórházak körét szélesíteni fogjuk, ha a betegek létszáma és a járványügyi helyzet indokolttá teszi, egészségügyi személyzetet vezénylünk át.”

Harmadik kérdésünkre, hogy hol találhatók a Mentőszolgálat tehermentesítésére létrehozott tesztelési pontok, már nem kaptunk választ. 

Az országos tisztifőorvos kitért még arra, hogy tegnap óta 633 fővel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma és 8 krónikus beteg elhunyt, akiknek életkorra 51-94 év között volt és jellemzően szív-és érrendszeri alapbetegségekkel küzdöttek. Változatlanul a fiatalok vannak többségben, 20-29 éves korosztály, de az alattuk és felettük lévő korosztály is kezd bevonódni a járványba.  A tesztelések száma meghaladja a 632 ezret.

Tegnap sokféle hír jelent meg az új eljárásrendről, pedig voltaképpen ez régi-új eljárásrend, hiszen a június 12-i dokumentumok kiegészítése. Benne van minden olyan tudás, amire tavasz óta szert tett a magyar, azaz egy komplett összefoglaló. Lényegi változtatás az, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

"Továbbra is a közösségi terjedés megakadályozás a cél, hogy helyben izolálni tudjuk a járványt" - hangsúlyozta a szakember.

Kiss Róbert, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa arról beszélt, hogy a határon is módosították az utazási korlátozásokat, a korábbi 14 nap helyett 10 napra rendelik el a belépőknek a karantént. Tegnap 3062 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap. Jelenleg 25 212 hatósági karanténban lévő személy van, közülük 1823-an választották az elektronikus ellenőrzést. Tegnap 22 esetben kellett tömegközeledési eszközön rendőrnek eljárnia, 27 fővel szemben pedig a bevásárlóközpontokban.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott még, hogy a háziorvos minden gyanús esetben koronavírusossá is minősítheti a betelefonáló személyeket.

  • a tapasztalatok szerint a D-vitaminnak valóban van szerepe a fertőzés leküzdésében, napi 2000 egység az ajánlott mennyiség
  • ha egy gyermek pozitív, akkor a családtagoknak nem kell karanténba vonulnia, mert nem számítanak szoros kontaktnak
  • elegendő reagens áll rendelkezésre a PCR-tesztekhez
  • az összes tesztek 3-30 százalékát végezték a magánegészségügyi cégek tesztjeiként a hatósági ár bevezetése előtt az akkreditált laboratóriumokban
  • többszáz fős iskolákban a lázmérést a helyzetnek megfelelően kell alkalmazni: több bejárat, több hőmérővel mérni, személyzet növelésével
  • a szülőktől nem lehet elvárni, hogy megítélje helyesen gyermeke állapotát, ezért továbbra sem igazolhatják ők gyermekük otthonmaradását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.