<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már több esetben is el kellett járniuk a rendőröknek a tömegközlekedési eszközökön és a bevásárló központokban tapasztalható maszkviselés hiánya miatt, illetve nagy létszámú iskolákban több hőmérőt, több bejáratot és megemelt személyzetet javasolnak – többek között ez is elhangzott a mai tájékoztatón.

Lapunk kérdésére, van-e hasonlóság a tavasszal lezajlott betegség lefolyását illetően a mostanihoz képest, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kifejtette, hogy sok az új tudás, és tapasztalat, sőt kezelés, még sem tudja senki megmondani még ma sem, hogy adott embernél hogyan fog lezajlani a betegség. „Az biztos, hogy nem az influenzához hasonló felső- és alsó légúti megbetegedést okoz, hanem teljes szervezetet igénybe vevő vírusról beszélünk, ami az erek felületén gyulladást hoz létre. Rendkívül ellenálló kórokozó, amit a Semmelweiss Egyetem kutatói épp tegnap hoztak nyilvánosságra: rendkívül nagy fizikai behatást követően sem sérül a vírus, hanem gumilabda szerűen visszarendeződik.

Másik kérdésünre, miszerint hány orvos és ápoló áll rendelkezésre jelenleg, illetve csatasorba állítják-e a nyugdíjas orvosokat és rezidenseket, számszerűsítés nélkül úgy válaszolt:

„Igen, ha szükséges, mindent megteszünk a betegek ellátása érdekében. A kórházak körét szélesíteni fogjuk, ha a betegek létszáma és a járványügyi helyzet indokolttá teszi, egészségügyi személyzetet vezénylünk át.”

Harmadik kérdésünkre, hogy hol találhatók a Mentőszolgálat tehermentesítésére létrehozott tesztelési pontok, már nem kaptunk választ. 

Az országos tisztifőorvos kitért még arra, hogy tegnap óta 633 fővel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma és 8 krónikus beteg elhunyt, akiknek életkorra 51-94 év között volt és jellemzően szív-és érrendszeri alapbetegségekkel küzdöttek. Változatlanul a fiatalok vannak többségben, 20-29 éves korosztály, de az alattuk és felettük lévő korosztály is kezd bevonódni a járványba.  A tesztelések száma meghaladja a 632 ezret.

Tegnap sokféle hír jelent meg az új eljárásrendről, pedig voltaképpen ez régi-új eljárásrend, hiszen a június 12-i dokumentumok kiegészítése. Benne van minden olyan tudás, amire tavasz óta szert tett a magyar, azaz egy komplett összefoglaló. Lényegi változtatás az, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

"Továbbra is a közösségi terjedés megakadályozás a cél, hogy helyben izolálni tudjuk a járványt" - hangsúlyozta a szakember.

Kiss Róbert, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa arról beszélt, hogy a határon is módosították az utazási korlátozásokat, a korábbi 14 nap helyett 10 napra rendelik el a belépőknek a karantént. Tegnap 3062 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap. Jelenleg 25 212 hatósági karanténban lévő személy van, közülük 1823-an választották az elektronikus ellenőrzést. Tegnap 22 esetben kellett tömegközeledési eszközön rendőrnek eljárnia, 27 fővel szemben pedig a bevásárlóközpontokban.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott még, hogy a háziorvos minden gyanús esetben koronavírusossá is minősítheti a betelefonáló személyeket.

  • a tapasztalatok szerint a D-vitaminnak valóban van szerepe a fertőzés leküzdésében, napi 2000 egység az ajánlott mennyiség
  • ha egy gyermek pozitív, akkor a családtagoknak nem kell karanténba vonulnia, mert nem számítanak szoros kontaktnak
  • elegendő reagens áll rendelkezésre a PCR-tesztekhez
  • az összes tesztek 3-30 százalékát végezték a magánegészségügyi cégek tesztjeiként a hatósági ár bevezetése előtt az akkreditált laboratóriumokban
  • többszáz fős iskolákban a lázmérést a helyzetnek megfelelően kell alkalmazni: több bejárat, több hőmérővel mérni, személyzet növelésével
  • a szülőktől nem lehet elvárni, hogy megítélje helyesen gyermeke állapotát, ezért továbbra sem igazolhatják ők gyermekük otthonmaradását.