5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Újabb sportcélú beruházás indul el Kisvárdán, Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter városában. A projekt körül több furcsaság is van, a szálak a nyertestől a Várda Sport Egyesületig vezetnek. 

A sportlétesítmények kiszolgálásához szükséges öltözőépületet akar építeni a Várda Sport Egyesület - találtunk rá a tenderre az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben. Az eljárást már le is bonyolították, a nyertes is megvan, a beruházás és a tender körül azonban sok furcsaságot és számos szokatlan kapcsolódási pontot találtunk. De kezdjük a legelején. 

A létesítmény 407 négyzetméter alapterületű, kétszintes épület lesz. A földszinten a sportolók és az edzők igényeit kielégítő öltözők lesznek, az emelten pedig "a terület működéséhez szükséges management helyiségei" kapnak helyet. A tervezett építmény a dokumentumok szerint "természetes építőanyagokból (tégla, fa, kő stb.) épül meg, a meglévő környezetbe illeszkedő építészeti kialakítással". 

A megvalósításra 10 hónapja lesz a kiírás szerint a nyertes vállalkozónak. 

A stadion és a környezete (Fotó: mfor.hu)
A stadion és a környezete (Fotó: mfor.hu)

A közbeszerzési eljárást furcsán rövid határidővel írták ki: augusztus 5-én indították el, és csupán 12 napot hagytak az ajánlattételre. Az ajánlatok benyújtására ugyanis augusztus 17-ig volt lehetősége az erre felkért gazdasági szereplőknek: 

 • a "7" Ház Bt.-nek, 
 • a D-Gesztor Építő és Acélszerkezet Gyártó Kft.-nek, 
 • a Bányász Építőipari Kft.-nek, 
 • a Demeter József és Fiai Kft.-nek, 
 • valamint a Barati-Dósa Építőipari és Oktató Kft.-nek. 

Közülük csupán ketten pályáztak a munkára: 

 • a "7" Ház Bt. 
 • és a Demeter József és Fiai Építőipari Kft. 

Utóbbi ajánlatát azonban több dolog miatt is érvénytelennek minősítette az ajánlatkérő, így kizárásos alapon a nyíregyházi "7" Ház Bt. a nyertes, vagyis az egyetlen érvényes ajánlat lett a legjobb is egyben.

És itt jön egy újabb furcsaság: a cég forintra pontosan olyan értékű ajánlatot adott, mint amennyi forrása van erre a sportegyesületnek. 296 772 410 forint. 

A dokumentumokból egyébként kiderült, hogy ez nem saját forrás, nem is önkormányzati pénz, de még csak nem is TAO-támogatást költenek el az öltözőépületre. A pénz a sportakadémiai forrásból, hazai támogatásból származik, a támogatás mértéke a projekt elszámolható összköltségének 100 százaléka.

A nyertes vállalkozás egyébként nyíregyházi székhellyel rendelkezik a közbeszerzési dokumentumok alapján, ez az információ azonban nem egyezik meg a hivatalos cégkivonatban szereplőkkel. Az igaz ugyan, hogy alapításától, vagyis 1996-tól kezdve 2019 novemberéig Nyíregyházán működött a társaság, ekkor viszont a székhelyet áttették Budapestre, a 4. kerületbe. 

Seszták Miklós köréig vezetnek a szálak

Betéti társaságról lévén szó, két nyíregyházi tulajdonosa van a cégnek. A beltag Szász Attila, a kültag pedig minden bizonnyal a felesége lehet, Szászné Ignéczi Ildikó. Mindkettőjüknek ez az egyetlen céges érdekeltsége jelenleg.

Szász Attila korábban azonban több társaság tulajdonosa és/vagy vezetője volt. A legismertebb közülük a Várda-Invest Kft., melynek 2001 és 2003 között volt a tulajdonosa. Jelenleg pedig az a Rácz Zsolt Károly az egyik tulaja a társaságnak, aki a városi önkormányzat pénzügyi és számvizsgáló bizottságának külsős bizottsági tagja. Emellett a kisvárdai sportegyesületnél a benyújtott sportfejlesztési programokban bukkantunk a nevére, mint a kérelmező kapcsolattartója. És a kisvárdai kézilabdacsapat szakmai stábjának is a tagja, mint gazdasági vezető.

Rácz Zsolt Károlynak számos gazdasági érdekeltsége van az Opten adatbázisa szerint, többek között könyvelőirodája is van, mely helyi információink szerint Seszták Miklós autókereskedő cégének könyvelését is végzi. 

Rácz és Szász a múltban már kapcsolatban lehetett egymással a Várda-Investen keresztül, amikor is Szász 2001. szeptemberében tulajdonrészt szerzett a cégben, akkor szállt ki Rácz Zsolt. Így akkor akár az üzletrész eladójaként és vevőjeként ismerhették egymást.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy vajon ez mennyire játszott szerepet az öltözőépület közbeszerzési eljárásában. 

A helyzet ugyanis úgy néz ki, hogy egy szűkre szabott határidővel meghirdetett eljáráson nyert egy vállalkozás a rendelkezésre álló pénzzel forintra megegyező ajánlattal. Tulajdonosa korábban már üzletelhetett azzal a személlyel, aki napjainkban az ajánlatkérő Várda Sport Egyesület tao-kapcsolattartója és a kézicsapat gazdasági vezetője.

Hatalmas összeghez jut a munkával a Bt. 

A nyertes vállalkozás alapvetően főtevékenységként saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, de emellett felvett olyan tevékenységi köröket is, mint például:

 • épületépítési projekt szervezése, 
 • vakolás, 
 • padló-, falburkolás, 
 • bontás, 
 • piac-, közvélemény-kutatás, 
 • talajmintavétel, próbafúrás,
 • vagy út, autópálya építése. 

Gazdálkodása profitábilis, de ez a most elnyert megbízás majdnem az éves bevételeinek a dupláját hozza a konyhára. Míg 2016-ban még csak 46 millió forint folyt be a kasszába, addig tavaly már 153,7 millió forint (évről évre egyre többre tettek szert), amiből a végére 11,5 millió forint tiszta nyereség maradt, amit bent hagytak a cégben. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!