2019. április 15. 09:13
MTI

Iparági növekedési rekordot mért a KSH februárban.

Februárban 48,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az épületek építése  39,4, az egyéb építményeké 65,4 százalékkal emelkedett. Az előző havihoz mérten 6,7 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés 2017 eleje óta töretlen, de a most februárinál gyorsabb ütemet egyszer sem mért a KSH. 

Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést - tette hozzá a jelentés.

A januári 29,1 százalékos emelkedéssel együtt az év első két hónapjában 39,0 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye, a magasépítés kibocsátása 33,9, a mélyépítésé 50,5 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat értékelve elmondta, hogy a bázishatás is befolyásolta az idei adatokat. „Tavaly januárban ugyanis több mint 40 százalékos növekedés volt, az ágazatban, februárban pedig 24 százalékos, ezért az idén februárban valamivel alacsonyabb bázishoz mérten következett be a jelentős bővülés".

Az ágazatban folytatódhat a növekedés, elsősorban az épületépítéseknek köszönhetően. Februárban ugyanis az épületépítésekre kötött új szerződések volumene 178 százalékkal nőtt, a hó végi rendelésállomány pedig 53 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az egyéb építményeknél a hó végi szerződésállomány azonban 10,6 százalékkal esett vissza.

Németh Dávid erről elmondta: az egyéb építmények szerződésállományában az állami és uniós forrásokon alapuló beruházásoknak köszönhetően volt egy felfutás, ezek a fejlesztések már a kivitelezési szakaszban vannak és újabb megrendelések egyelőre nem érkeztek ebbe az alágazatba. A szakember szerint a jelenlegi kilátások alapján az ágazat a tavalyihoz hasonló 20 százalék körüli bővülést érhet el 2019 egészében.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>