5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ősz folyamán a magyar sajtóban időnként megjelentek olyan hol aggódó, hol vádló hangok, amelyek arról szóltak, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége elmarad más országokétól. Október 15. és november 15. között viszont olyan dolog történt a hazai készletekkel, amire korábban nem láttunk példát.

A hazai gáztárolókban lévő készletekről lapunk is beszámol hónapról hónapra, írásainkban mindig igyekszünk kontextusba helyezni a történéseket. Igaz ez akkor is, amikor a tárolók alacsony töltöttsége miatt hallhattunk olyan riogatást, hogy problémák lehetnek a tél folyamán, de olyan esetekben is, amikor a kormányzati fanfárok szóltak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, november 15-i adatait is ilyen perspektívából kommentálnánk.

Igen pozitív hangvételű közleményt adott ki a MEKH, mint írják, a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka. Megjegyzik, a 2022. november 15-ig betárolt mennyiség 880 millió köbméterrel, 19 százalékkal több a 2021. november 15-i mennyiséghez képest. Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 15-én 54,48 százalék volt, ami 26,2 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál.

Az adatok kapcsán érdemes kiemelni, hogy nem csak a tavalyi, de a 2018-as szintet is jócskán meghaladja a mostani készlet. Ráadásul olyan dolog történt október 15. és november 15. között, amire nem volt az elmúlt öt évben (de vélhetőleg azt megelőzően sem) példa. A tárolókban lévő készletek ugyanis látványosan nőttek. A fent említett két évben ezekben a periódusokban már érzékelhetően kezdtek fogyni a tartalékok, 2019-ben és 2020-ban pedig szinten maradtak. Igaz, az utóbbi két esztendőben már csak azért sem lett volna mód tovább növelni a készleteket, mert a tárolók teljesen telítettek voltak.

Felmerül természetesen, hogy miként sikerült ilyen mennyiséget a tárolókba felhalmozni, ha az elmúlt években ilyenkor már ürültek. Ez egyébként azért is figyelemre méltó, mert az október 15. és november 15. közötti időszakban például több gáz került a hazai tárolókba, mint június 15. és július 15. között. A történteket több ok is magyarázza.

Ami gáz beérkezett, az nagyrészt a tárolókba került.  Fotó: Depositphotos
Ami gáz beérkezett, az nagyrészt a tárolókba került. Fotó: Depositphotos

Az egyik, hogy az október az átlagosnál sokkal enyhébb volt, a kedvező időjárásnak köszönhetően pedig az ország gázfogyasztása értelemszerűen alacsonyabb volt, mint a máskor megszokott. Így az országba beérkező gáz nem csak az aktuális fogyasztást fedezte, de növelni lehetett a készleteket is. Ha már beérkező gáz, akkor érdemes arra is kitérni, hogy a publikus forgalmi adatok szerint októberben az elmúlt két év legnagyobb havi mennyisége érkezett be a vezetékeken. Ráadásul ez szinte teljes egészében nálunk marad, marginális volt a vezetékeken végzett tranzit mennyisége. Mindez persze nem független attól, hogy más országok korábban teljesen megtöltötték a tárolóikat, így a gázt mások nem tudták elraktározni.

Utóbbi tény egy másik fontos okból is segítséget nyújtott a magyar gázkereskedőknek. (Bár a tárolói kapacitások feletti rendelkezésről nincs publikus adat, a piaci szereplők pedig ezt nem adják ki, feltételezhetően az MVM volt a legnagyobb haszonélvezője a történéseknek.) A legfontosabb tranzitútvonal, a Szerbia felől jövő Török Áramlat mellett ugyanis nagyon komoly mennyiségű földgáz érkezett Ausztria felől a HAG vezetéken. (Sőt, volt olyan nap október eleje óta, amikor Ausztria felől több gáz jött, mint Szerbia irányából.)

A nyugati piacok időleges túlkínálata az árakban is megmutatkozott. A határidős tőzsdei árakról (amikor az üzletkötéshez képest egy meghatározott később időpontban történik a fizikai szállítás) lapunk is nap, mint nap beszámol, így olvasóink is értesülhettek arról, hogy járt a gáz ára a lélektani 100 euró/MWh szint alatt is. Ugyanakkor az azonnali (spot) árak, amikor az üzletkötés után gyakorlatilag elindítják a vezetékeken a gázt, még ennél is jóval alacsonyabbak voltak október második felében. A mélypont 30 euró körül járt, ami a 3-4 évvel korábbi olcsó gáz korszakát idézte. Mindez pedig a kormányzati csúsztatásokkal szemben valóban olcsó gáz beszerzését tette lehetővé egy rövidebb ideig a tároló kapacitással rendelkező magyar vállalatok, például az MVM számára. Mielőtt valaki felhördülne, hogy akkor a lakossági ár miért annyi, amennyi, érdemes hangsúlyozni, hogy a Gazprommal kötött egyezség keretében viszont „piszok drágán” jön a gáz, ami 1000 milliárd feletti veszteséget okoz az állami cégnek.

Az árak és tárolók töltése kapcsán végül érdemes kitérni arra is, hogy a nyári áremelések sokkal tudatosabbá tették mind a lakosságot, mind a vállalatokat. Az utóbbi hónapok adatai már azt mutatták, hogy csökkent az ország energiafogyasztása, ami kisebb mértékben, de szintén hozzájárult ahhoz, hogy a tárolókban növekedhessen a télre eltett mennyiség. A MEKH közleményéből nem derül ki, de más adatok szerint egyébként november 15-én csökkent először a tárolók készletszintje. Ebben szerepet játszott az is, hogy az utóbbi napokban a fent emlegetett Ausztria felől érkező vezetéken előbb karbantartás, majd a piac telítettsége miatt a kereslet visszaesése miatt egyáltalán nem érkezett gáz. Eközben pedig a Török Áramlaton is a szokásosnál kevesebb gázt importáltunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!