2020. április 9. 12:26
mfor.hu

Rendkívüli bejelentéssel kezdett Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón. A Pesti Úti Idősek Otthonában már több, mint 100 fertőzöttet tartanak nyilván, ezért minél hamarabb ő maga is el fog látogatni az intézménybe.

Jelenleg is folyamatosan szűrik a Pesti Úti Idősek Otthonában lakókat. Müller hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen a szabályok szigorú betartása, főleg a szociális intézményekben, hetek óta kérik, hogy itt különösen vegyék komolyan az előírásokat. A feltételek megteremtése a fenntartó felelőssége. A bentlakók idős korán túl tovább kockázat, hogy ezek zárt közösségek.

A tisztifőorvos rögtön intézkedett is, hogy minél előbb egyéni védőeszközök jussanak el az idősek otthonába, ezért több, mint 2 millió sebészmaszkot és 300 ezer kesztyűt fognak eljuttatni országszerte.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos ellátogat a Pesti úti idősek otthonába. Fotó: mti Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos ellátogat a Pesti úti idősek otthonába. Fotó: mti

Még egy idősotthonról lehet tudni, ahol nagyobb a terjedés, a Rózsa utcai intézményben jelenleg 10 fő alatti a fertőzöttség.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatója elején beszélt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt idén nem lesz szóbeli érettségi.

A napi számokkal kapcsolatban elmondta, hogy 980 fertőzöttről tudunk, s 66 főre emelkedett az elhunytak száma. Köztük van egy 48 éves ember, aki régóta küzdött krónikus alapbetegséggel. Növelik a laborvizsgálatok számát, a laborok közül több 24 órában is működik. 58 fő lélegeztetőgépen van több intézmény intenzív-terápiás osztályain.

"A húsvét segítsen abban, hogy belül és kívül is megtisztuljunk"

- mondta Müller. A külső megtisztulásban használjuk fel azt, hogy a vírus a klórra érzékeny, ezért bátran használjunk  hipót minden olyan felület fertőtlenítéséhez, ami azt bírja. De figyeljünk a kozmetikai eszközök, vagy a konyhában legszennyezettebbnek számító vágódeszka és mosogatószivacs gyakoribb cseréjére is.

„A belső megtisztulás most nehezebb lesz, a szeretetet most ölelések nélkül kell kimutatnunk”

Az alapellátásban dolgozó házi-, gyermek-, és fogorvosok további 520 ezer sebészeti szájmaszkot kapnak a napokban – monda már Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője. Azt is hozzátette, hogy már most rendelkezésre áll a tartalék, 3420 maszk és 320 ezer kesztyű. Ma 32 kórházba jutnak el védőeszközök. Tegnap egy repülő Hongkongból, három Kínából hozott védőfelszereléseket.

Már 16 ezren felüli a hatósági házi karanténok száma, a rendőri ellenőrzések elérték a 138 ezret, ebből az elmúlt napban tízezer alkalommal mentek ki a rendőrök helyszínre. A kijárási korlátozást megszegőknél folyamatosak az enyhébb és súlyosabb szankciók, mellyel kapcsolatban az ezredes jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök délután tesz bejelentést.

Azok a munkavállalók, akik idős vagy krónikus betegséggel élő családtaggal élnek együtt, fokozottabban figyeljenek a higiénés szabályokra – javasolta újságírói kérdésre Dr. Müller Cecília.

  • A jó idő kicsalogatja az embereket a szabadba, az utcákra, ezért míg tegnapelőtt 377 alkalommal, addig tegnap 449-szer kellett figyelmeztetni a lakosokat a korlátozásokra. Nem illik most vendégségbe sem meghívni senkit, erre nem lehet hivatkozni.
  • Koronavírus-gyorsteszt otthoni használatra: nem létezik, nincs engedélyezve, ha ilyennel találkozunk, jelentsük be a hatóságoknál.
  • Az idősotthonokba visszakerülő pácienseknél a protokoll az, hogy akkor kerülhet vissza a kórházból, ha negatív a teszteredménye.
  • Továbbra sincs tudomás a börtönökben fertőzöttségről.
  • A kínai maszkok minősége nagyon különböző, ha CE jelzéssel vannak feltüntetve, akkor az EU-ban engedélyezett. Ennek hiányában nincs garancia arra, hogy megfelelő minőségű.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.