4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A tájékoztatón kiderült, hogy holnap 74 ezer ember kap „behívót” sms-ben a hétvégi oltásra, s azt is tisztázták, hogy az első és az ismétlő oltásnak ugyanazon vakcinának kell lennie, valamint Szlovákia szigorított a határain a harmadik hullám miatt.

„Napról napra dinamikusan nőnek a járványügyi adatok, és ami aggasztó, hogy nem csak súlyosabban zajlik a betegség, de egyre fiatalabbak kerülnek kórházba, akár a negyvenes korosztályból” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A napi adatokat ismertetve 4211 fő új fertőzöttről számolt be és 6367 kórházban kezelt betegről, ami a mutánsoknak köszönhető gyors állapotromlásnak köszönhető. Nagyon megugrott a lélegeztetőgépre tett betegek száma is, jelenleg 622 főt kezelnek így. Az elhunytak száma az elmúlt napon 136 fő volt, a legfiatalabb 43, míg a legidősebb 96 éves volt.

Külön fejezet kezdődik a magyar oltási kampányban. Fotó: MTI
Külön fejezet kezdődik a magyar oltási kampányban. Fotó: MTI

Ma van kormányülés, ahol várhatóan döntenek arról, hogy a szabályok betartása mellett szükség van-e további szigortásokra.

Kitért arra is, hogy 250 ezer főt tudnak ezen a héten Sinopharm vakcinával beoltani a háziorvosok és az oltópontokon, ahol egyébként Moderna is rendelkezésre is áll majd, Pfizerből pedig 114 666 adag.

Külön fejezet kezdődik az oltási kampányban, hiszen a hétvégén szombat-vasárnap 74 ezer fő 18-60 év közötti, krónikus betegségben szenvedő lakost oltanak be, akik holnap sms-t fognak kapni.

Ennyi AstraZeneca vakcina áll ugyanis rendelkezésre, amelyet az oltópontokon vehetnek igénybe az érintettek. Az sms-re nem kell majd válaszolni.

„Ez egy behívó, amelyben helyszín és időpont is lesz, és mindenkit arra kérek, hogy pontosan és fegyelmezetten tartsák be ezeket a torlódás elkerülése miatt, hiszen nagy tömegről van szó” – mondta a tisztifőorvos, aki egyúttal arra kéri az érintetteket, hogy töltsék le a beleegyező nyilatkozatot a koronavirus.gov.hu oldalról, hogy ne kelljen ott ezzel időt parazolni.

Eddig a magyar kormány 31 millió 14 ezer oltóanyagot foglalt le, ebből 2 788 705 darab érkezett meg. Ebből van, amit el kellett raktározni, például a Szputnyik V-t, mert a második adag megérkezésére várnak. De a korábban érkezett 100 ezer adag Szputnyik V-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ fel tudta szabadítani, amivel a jövő héten lehet is oltani. 758 037 főt oltottak be legalább már egyszer, és 253 368 fő a másodikat is megkapta.

„Ha mindenki együttműködik és elfogadja a felkínált vakcinát, 529 ezer ember lesz, akit a hétvégéig teljes körűen be tudunk oltani” – hangsúlyozta Müller Cecília.

Arra is figyelmeztetett, hogy aki korábban kapott időpontot a második oltásra, annak ez nem változik. A változás az, hogy a Pfizernél a 35. napon adják a második oltást, az AstraZeneca második adagját pedig az első után a 12. héten. Az is újdonság, hogy ez a vakcina már korhatár nélkül adható 18 éves kor felett, tehát idősebbeknek is jó.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, igen fontos, hogy az első és a második oltás ugyanolyan vakcina legyen, de folynak kutatások vakcinák keverését illetően, hogy úgy erősebb immunválaszt adnak-e.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának helyettese arról számolt be, hogy a Szlovák Köztársaság szigorúbb határellenőrzést vezetett be, a terjedés megakadályozása érdekében. Reggel 5-től lezárták Letkésen és Ipolyságon a határt, és a Szlovákiába irányuló forgalmat a Komáromi-Monostori híd felől elterelik.

Az elmúlt 24 órában 201 személy nem hordott maszkot a közterületeken, tegnap ugyanezért a 10 ezer főnél nagyobb településeken 167 személlyel szemben jártak el, közülük 90 személy helyszíni bírságot is kapott. A tömegközlekedési eszközükön 4 fővel, a kereskedelmi helyeken 30 fővel szemben intézkedtek a maszk hiánya miatt. 387 rendőri intézkedés történt a kijárási tilalom és a közterületi szabályok megsértése miatt, ebből 3 fő a kutyasétáltatási szabályokat szegte meg.  

A korridorokon 44 intézkedés történt tegnap. Hatósági házi karantént 13 247 esetben ellenőriztek a helyszínen, 7411 hatósági házi karantént rendeltek el, és 3332 mobilapplikácós ellenőrzés történt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!