4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

A mai tájékoztatón oltásra bíztatták a 16-18 éveseket, illetve arról is szó esett, hogy jövő héten visszaállítják a tervezhető műtéteket.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azzal kezdte a mai tájékoztatót, hogy elkezdődött a hét legfontosabb eseménye, az érettségi, az eddigi vizsgák rendben lezajlottak. Mint ismeretes, csak az írásbelire kerül sor a tavaly már bevált óvintézkedések mellett 1159 helyszínen és 112 ezer diák részvételével.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár: No vakcina, no party. Fotó: koronavirus.gov.huMaruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár: No vakcina, no party. Fotó: koronavirus.gov.hu

 

A május 3-25. között zajló érettségi legtöbb diákot megmozgató tárgyain már túl vagyunk, ma a német érettségi folyik. Szinte 100 százalékos a részvétel, de pontos adatok, ahogy az átlageredményekről is később lesznek.

„Április 19-én az óvodákban és az iskolák alsó tagozatain megkezdődött a jelenléti oktatás, ahol igen alacsony a járványügyi intézkedések száma. A részvételi arány az óvodákban 75 százalékos, míg az iskolákban 86 százalékos” – tette hozzá az államtitkár.  

A felsősök és középiskolák május 10-től térnek vissza a hagyományos oktatáshoz. A járvány még nem ért véget, ezért az intézményvezetőket arra kérik, hogy rugalmasan járjanak el a hiányzókkal szemben. Aki azonban 250 óra hiányzást gyűjtött be és a jegyei alapján sem értékelhető, meg kell ismételnie az évet.

Osztálykirándulást csak ottalvás nélkül, egynaposra lehet tervezni, a nyári táborokról később dönt a kormány. Május 25. után a ballagasok megrendezhetőek lesznek, és a nyelvi és kompetenciaméréseket is megtartják. Az egyetemeken, főiskolákon hétfőtől új szabályozás lép életbe, a rektor dönthet a vizsgák rendjéről és a tanév további rendjéről.

Végül Maruzsa Zoltán azt kérte a 16-18 évesektől, hogy ma éjfélig regisztráljanak oltásra, majd így üzent a fiataloknak: „No vakcina, no party”.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy az elmúlt egy napban 465 intézkedés történt a maszkviselés elmulasztása miatt, illetve ma hajnali 3 órakor egy V. kerületi vendéglátóipari helyiségben 17 fő ünnepelt, akik ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a folyamatosan javuló járványügyi adatokkal kezdett: jelenleg 206 949 aktív fertőzött van, 1541 új fertőzöttet regisztráltak, 106 fő elhunyt. Jelenleg 3855 fő van kórházban a vírus miatt, 445 ember szorul lélegeztetőgépre.

4 203 878 főt oltottak már be Magyarországon, aki megkapta legalább az első adagot, 2 406 684 fő pedig már a másodikat is.

„Fontos a másodikat is megkapni, ez alól csak a Janssen vakcina a kivétel, mely a háziorvosi praxisokban és az oltóbuszokon lesz elérhető” – mondja a tisztifőorvos.

Az online időpontfoglalás is adott, jelenleg AstraZeneca, Sinopharm és Szputnyik vakcinákra lehet regisztrálni. Eddig 4 813 000 fő regisztrált, de további regisztrálókat várnak, például a fent említett tinédzsereket.

Országosan enyhe csökkenő tendenciát mutatnak a mai szennyvízadatokban mért vírus örökítőanyag-szintek, ez azt jelneti, hogy bár Budapesten és az agglomerációban némi emelkedés látható, a többi nagyvárosban csökkenés.

A második körös oltásra behívott pedagógusokat arra kérik, hogy ha nem tudnak elmenni, szóljanak a kijelölt oltóhelyen, hogy más időpontot tudjanak egyeztetni.

  • A javuló járványügyi adatok lehetővé teszik azt is, hogy május 10-től az óvodások és az iskolások ismét járhatnak uszodába, edzőterembe, jégpályára.
  • Május 13-tól a november óta felfüggesztett tervezett beavatkozások és rehabilitációs kezelések ismét igénybevehetők lesznek. Telefonon előre egyeztetett időpontokkal lehet bejelentkezni védettségi igazolvánnyal, enélkül a beavatkozás előtt 48 órával PCR-tesztet kell végezni, közvetlenül a műtét előtt pedig egy antigéntesztet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.