<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Kásler Miklós miniszter a szájsebészeti és fül-orr-gégészeti egynapos beavatkozások kivételével ismét engedélyezte az ambuláns műtéteket, és új koronavírus elleni gyógyszert kezdtek el alkalmazni két budapesti kórházban. Többek között erről is szó volt a mai tájékoztatón.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő ismertette az elmúlt 24 óra hatósági intézkedéseit: 187 fővel szemben kellett maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt eljárni, ebből 152 esetben közterületen, 6 esetben tömegközlekedési eszközön, 29 fővel szemben pedig egyéb zárt helyeken. Viszont már második napja nem kellett intézkedni a vendéglátóipari és a kereskedelmi helyeken. A kijárási tilalom megsértése miatt 314 fővel szemben járt el a rendőrség, míg 77 alkalommal az átutazó személyekkel szemben kellett intézkedni. 8457 alkalommal történt karanténellenőrzés, 2691 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap.

A miniszter részengedélyt adott az egynapos beavatkozások újraindításához. Fotó: mtiA miniszter részengedélyt adott az egynapos beavatkozások újraindításához. Fotó: mti

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint továbbra is kedvező, hogy a hazai járványügyi helyzetet sikerül fenntartani. A friss számokat ismertetve elmondta, hogy az aktív fertőzöttek száma napról-napra csökken, jelenleg 1048 diagnosztizált fertőzött van, tegnap 83 fő elhunyt. Kórházban 3697 főt ápolnak, 269 fő lélegeztetőgépen van. 

Az országos tisztifőorvos szerint óriási jelentőségűek a védelemben a védőoltások.

„A szövődményekkel is járó, sőt, fatális kimenetellel járó betegség ellen ezzel tehetünk a legtöbbet. Célunk a lehető legtöbb ember immunizálása. Ezért fontos, hogy az oltási tervünket lépésről-lépésre megvalósítsuk” – mondta Müller Cecília.

Jelenleg közel háromszorosa a beoltottak száma az aktív fertőzötteknek. 75807 fő pedig már a második oltását is megkapta.

Elkezdődik a háziorvosok segítségével az otthonukban tartózkodó legidősebb emberek oltása. Folyamatosan szállítják ki a Moderna-vakcinát, hogy a 89 év felettieket be tudják oltani. 1080 praxisban 10-10 fő részére elegendő vakcina érkezik hozzájuk. Közel 40 ezer főnek pedig a háziorvosok, önkormányzatok és betegszállítók megszervezték, hogy eljusson az oltóhelyre, ahol beoltják őket, ez praxisonként 6-6 főt jelent. Részletes protokollt adtak át a Mentőszolgálat munkatársai a betegszállító cégeknek az idősek szállítását illetően, például csak kísérővel utazhatnak az érintettek, de akár rokonok is segíthetnek ebben.

Akik nem kerülnek be ebbe a körbe, ne essenek kétségbe, sor kerül rájuk is, de mindig az érkező szállítmányok szabják ezt meg. A tájékozódást segíti, hogy a  koronavirus.gov.hu oldalán megjelentettek egy vakcinákról szóló tájékoztatót is.

Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan kérdezik: nem okozhat-e a vakcina koronavírus-fertőzést.

„Egy oltóanyagban sincs élő vírus, sőt, épp azt szolgálja, hogy a fertőzéssel szemben védetté váljanak az emberek” – mondja a tisztifőorvos.

Eddig a Pfizer és a Moderna mintegy félmillió adag oltóanyagot szállított hazánkba, tegnap pedig 2x20 ezer főre elegendő Szputnyik V is érkezett. Érdekesség, hogy ennél a vakcinánál az első és a második dózis különbözik egymástól. (Mai sajtóhír volt, hogy a Lancet orvostudományi lapban megjelent a klinikai 3. fázis köztes jelentése, mely alapján a Szputnyik V 90 százalék feletti hatásosságát állapítottak meg, és biztonságosnak minősítették).

Az Emberi Erőforrások minisztere, Kásler Miklós a kedvező járványügyi helyzetre való tekintettel ismét engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi rendszerbe, kivételt ez alól csak a szájsebészeti és a fül-orr-gégészeti beavatkozások jelentenek, amelyekre előjegyzést kell kérni. A beavatkozásokat megelőzően 72 órával PCR-teszt szükséges, és a műtét napján még egy antigén alapú gyorstesztet is készítenek.

„Fontos, hogy az egészségügyi dolgozók annyit tudnak előjegyezni ezekből a beavatkozásokból, amennyi kapacitásuk marad a mindennapi és az oltópontokon végzett munka mellett” – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy ha a háziorvosoknak küldött listából valaki nem jelenne meg az oltás időpontjában, akkor az ott szereplő következő állampolgár következik a sorban.

Új gyógyszer alkalmazását kezdték el a koronavírus ellen, amely a plazmaterápiához hasonlatos és a betegség kezdeti fázisában a leghatékonyabb. Egyelőre 7 ezer adagot szereztek be, az első 300 adag beadását két intézményre fókuszálták: a Dél-Pesti Centrumkórházra és a Korányi Intézetre. Ha kedvező tapasztalatok lesznek, további intézmények is kapnak belőle.

Azt is megtudhattuk, hogy eddig 22 esetben mutattak ki brit vírusmutánst, de dél-afrikai és brazil mutánst még nem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.