2020. május 22. 12:23
mfor.hu

Debrecenben a kutatók már a magyar oltóanyag előállításán dolgoznak, mindez azért ígéretes, mert a magyar oltási rendszer "igen kiemelkedőnek számít" a világ országai között, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A tájékoztató előtt a járványnak leginkább kitett szektor adókedvezményeiről beszélt Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A katásoknak átmeneti adómentességet nyújtanak. Elsőként 151 ezer katás kapott 4 hónapos adómentességet 26 szakmában (például kozmetikus, masszőr, építési vállalkozások). Június 30-ig nem kell fizetniük, még azoknak sem, akik melléktevékenységben végzik ezeket a munkákat. Ezzel 26 milliárd forintnyi kedvezményt kapnak az államtól, s ez az időszak a nyugdíj megállapításánál is be lesz számítva. Viszont csak azok használhatják ki a kedvezményt, akik már február 1-jén is ebben az adózási formában dolgoztak. A NAV automatikusan már törölte is ezeknek a katás vállalkozónak június 30-ig az adóbefizetési határidőt.

Az már minden, adótartozással rendelkező katásra vonatkozik – számuk 74 ezret tett ki –, hogy tíz egyenlő részben, pótlékmentesen kell majd befizetnie később az adót, amely összesen 14 milliárd forint kintlévőséget jelent az államnak.

Izer Norbert államtitkár a katásoknak járó kedvezményeket foglalta össze. Fotó: mti Izer Norbert államtitkár a katásoknak járó kedvezményeket foglalta össze. Fotó: mti

Az olyan nagyobb vállalatoknál is fontos a munkahelyek megőrzése, mint a turizmus, a vendéglátás vagy a mezőgazdaság. 4 hónapig számukra is eltörölték az adókat, csak személyi jövedelemadót és egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük, amely összesen 26 ezer vállalkozás 66 milliárd forintnyi adókedvezményét jelenti. Áprilistól bővült a kedvezményt kérők köre, már a munkahelyi gyermekfelügyelők, májustól pedig a légiközlekedési dolgozók után is lehet adókedvezményt kérni. A NAV ezzel több mint 360 ezer munkavállalónak segít ezzel, foglalta össze Izer.

37 fővel növekedett egy nap alatt a fertőzöttek száma, s 3 fő halt meg. Az 1615 aktív fertőzöttből 44 százalék budapesti, 56 százalékuk vidéki lakos. 483 főt kezelnek kórházban, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott már Izert követően Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve 37,6 százalék a fertőzöttség. Területileg Budapest, Zala, Fejér megye tartozik a TOP-3 fertőzött területbe. A magyar halálozási ráta 4,9 százalék, ha ugyanígy a 100 ezer lakosra vetítjük. A legfiatalabb korcsoport, ahol halálozás történt, a 30-39 év közöttiek, itt 3 fő halt meg.

„Továbbra is kedvezőek a járványügyi adatok, tovább csökkennek a mutatók, tehát bizakodóak vagyunk, hogy az első hullám végére érünk lassan"

– tette hozz az országos tisztifőorvos.

Mint ismert, együttműködésbe fogott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem, hogy kifejlesszék a nemzeti oltóanyagot a koronavírus ellen. A kutatók már dolgoznak is, mert a világ többi országa mellett a magyaroknak is saját kutatási tervünk van egy saját vakcina előállítására, mondta el Müller.

Folyamatos az egyeztetés a szomszédos országokkal a határforgalom megszüntetése érdekében – mondta el már Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Ennek eredményeként Ausztriával és Szlovákiával bővült a belépők köre. Ausztriából beléphetnek és nem kerülnek karanténba azok, akik 4 napnál nem régebbi okirattal bizonyítják, hogy nem fertőzöttek. Ha a belépő 14 napon belül tüneteket észlelne magán Magyarországon, akkor karanténba kerül. Szlovákiából is beléphetnek az ottani lakosok hazánkba, de a 24 órát nem haladhatja meg az itt tartózkodásuk. Romániával tovább bővült azon országok köre, ahonnan szabad a beutazás.

Ma újabb védőfelszereléseket szállítanak ki több, mint 30 kórházba, illetve más szervezethez, köztük a Mentőszolgálathoz és a rendőrséghez.

Jelenleg 875 főt ellenőriznek az elektronikusan letölthető mobilapplikáción keresztül, tegnap 30 esetben kellett a rendőrségnek eljárnia magatartás szabályszegés miatt.

A 65 éven felüliek bevásárlási idősávja egyelőre nem változik – válaszolta újságírói kérdésre Kiss Róbert.

  • Óvódákban nem szerencsés a szájmaszk, Müller Cecília nem támogatja ezt, viszont a törölközők helyett használatos papírtörlő ötletét jónak tartja
  • Ha magánszolgáltatónál derül ki a pozitivitás, akkor nem a magánszemély, hanem az intézmény köteles jelenteni a hatóságoknál
  • Az adattisztítás azért fontos, mert sokszor fordul elő, hogy hiába van valaki állandó lakcímmel az egyik megyébe bejelentve, de több éve a fővárosban lakik albérletben. Ennek tisztázása időigényes
  • Országosan 521 fő egészségügyi dolgozó lett fertőzött. Jelenleg 254 fő aktív beteg, s egy fő hunyt el
  • Folyamatosan változik a járvány alakulásának megfelelően, hogy milyen vizsgálatokhoz szükséges PCR-teszt, de egyre csökken ezek köre
  • 14 év alattiak közül eddig 49 főnél mutatták ki a vírust
  • a tatabányai, elhunyt ápolóval kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak, de csak a családot fogják tájékoztatni a végeredményről, a közvéleményt nem

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.