Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Kiadta az engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére szerdán a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet.

A tervek szerint a vizsgálat második szakaszában a fertőzéssel vagy a fertőzéssel keletkező betegség (Covid-19) súlyos lefolyásával veszélyeztetett csoportokba tartozó embereken tesztelik az oltást. Ehhez azonban újabb vizsgálati adatokat kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz - közölte a PEI. Az intézet kiemelte, hogy az új típusú koronavírus elleni küzdelem egyik legfőbb célja a hatékony és biztonságos védőoltás kifejlesztése. Ezért a PEI korán megkezdi a fejlesztési projektek követését és széleskörű szakmai támogatását, hogy felgyorsuljon a hatósági engedélyezési folyamat, de teljesüljenek a tudományos követelmények. Így sikerült elérni, hogy a BioNTech esetében négy nap alatt lezárták az első klinikai vizsgálathoz szükséges eljárást - áll a közleményben.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A BioNTech és a Pfizer a tesztek elindításáról tájékoztató közös közleményükben aláhúzták, hogy a vártnál korábban kezdhetik meg az oltóanyag emberi tesztelését. Hozzátették: arra számítanak, hogy rövidesen az amerikai szakhatósági engedélyt is megszerzik, így a globális fejlesztési programjukban az Egyesült Államokban is elkezdhetik a klinikai vizsgálatokat.

Érdekesség, hogy kedden jelent meg az a hír is, amely szerint az Oxfordi Egyetem is elkezd tesztelni egy koronavírus elleni oltóanyagot önkénteseken. Angliában, ahogy világszerte számos országban több helyen is folyik a kutatás, az Oxfordi Egyetem mellett az egyik neves londoni kutatóegyetem, az Imperial College London szakértői is dolgoznak a megoldáson.

Európában az első oltóanyag tesztelése április elején kezdődött, akkor a bécsi székhelyű Apeiron Biologics kutatói által kifejlesztett oltóanyag kipróbálására adtak engedélyt. Miután Ausztria mellett Németországban és Dániában is megkapta az egészségügyi hatóságok engedélyét, a szérum tesztelése a laboratóriumi kísérletek után az emberi vakcinázás szakaszába lépett, és kétszáz osztrák, német és dán önkéntesnek adták be a szert. Az európai teszteket megelőzően csak az Egyesült Államokban kezdtek vakcinát vizsgálni.

Gyógyszerrel is legyőzhető lenne a koronavírus

A másik út a gyógyszer fejlesztése, mivel egy új szer létrehozása évekbe telik, ezért itt a meglévő szereket, illetve azok kombinációját tesztelik. Az egyik legígéretesebbnek először a klorokint, illetve a hidroxi-klorokin-szulfátot tartották a szakértők, ez ugyanis a 2003-as SARS járvány esetén utólag hatásosnak bizonyult. Donald Trump például úgy vezette fel a szert, mint amelyik egycsapásra megoldja a járványt, de például a magyar hatóságok is exporttilalmat hirdettek a hatóanyagra. A tesztekről napvilágot látott hírek viszont kételyeket ébresztettek az orvosokban, így nem biztos, hogy ezzel fogják legyőzni a kórt.

Egy másik nagyreményű szer, a remdesivir, amely kapcsán a sajtóban megjelent, hogy az első tesztek kifejezetten biztató eredményeket hoztak. A lelkesedést azonban maga a gyártója, a Gilead és több szakértő is igyekezett lehűteni. A cég azt hangsúlyozta, a remdesivir hatékonysága tudományosan nem bizonyított, további alapos teszteknek kell még jönniük, mielőtt biztosat mondhatunk arról, mennyire hatásos a koronavírus-betegség gyógyításában.

A napokban Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutató bostoni laborja hálózatkutatással és a mesterséges intelligencia segítségével állította össze a koronavírus 86 lehetséges ellenszerét felsoroló listát; arra biztatta a kutatói közösséget, hogy ez alapján kezdjék meg a teszteket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.