Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az operatív törzs mai tájékoztatóján szó esett a járványgörge enyhe emelkedéséről, a brit mutáns előretöréséről, a kínai vakcinával együtt megérkezett dokumentációról, s arról is, hogy idén, úgy tűnik, elmarad az influenzaszezon.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének helyettes vezetője arról számolt be, hogy a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 144 fővel szemben jártak el, míg a 10 ezer főnél nagyobb településeken 116 fővel szemben. A tömegközlekedési eszközökön ugyanezért 6 fővel, a kereskedelmi üzletekben 20 fővel szemben intézkedtek. A kereskedelmi szálláshelyeken ezidáig 828 esetben jártak el szabályszegés miatt, ebből 214 esetben a tulajdonos felelőssége volt megállapítható.

Tegnap a vendéglátó üzletekben nem szegték meg a szabályokat, viszont 325 fővel szemben intézkedtek a kijárási tilalom és közterületi szabályok megszegése miatt.

Úgy tűnik, az influenzaszezon idén elmarad - mondja az országos tisztifőorvos. Fotó: mtiÚgy tűnik, az influenzaszezon idén elmarad - mondja az országos tisztifőorvos. Fotó: mti

67 fő szabálytalankodott a korridorokon, 8372 esetben végeztek helyszíni ellenőrzést a hatósági házi karanténban, és 3051 esetben rendeltek el új karantént.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette:

A járvány nem enged a szorításból.

A napi járványügyi adatok szerint 1548 fővel emelkedett a fertőzőttek száma, és 94 beteg halt meg. Jelenleg 4014 fő kórházban van, közülük 321-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília szerint több, mint két hete szinte állandóan vagy enyhén emelkednek ezek a számok, ami nem jó. Ezért - tette hozzá - amíg több országban különböző enyhítő-megszorító intézkedéseket vezetnek be, addig Magyarország következetes védekezést hajt végre. Csak óvatosan, fokozatosan lehet majd megkezdeni a lazítást, de csak akkor, ha javulnak a járványügyi adatok. Egyelőre azonban nincs itt ennek az ideje, véli az országos tisztifőorvos.

A beoltottak száma fokozatosan növekszik, minden vakcinát felhasználnak a lehető legrövidebb idő alatt.

Az oltásokban van a legnagyobb reménységünk, sajnos a nyájimmunitástól még messze vagyunk

– mondta.

A környezetegészségügyi adatok is arra figyelmeztetnek, hogy óvatossággal kell  eljárnunk, mert a hatodik héten is tovább növekedett a szennyvízekben a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja.

A brit mutánst 193 főnél mutatták ki Magyarországon eddig. A fertőzöttek átlagéletkora 51 év, a legfiatalabb 6 éves, a legidősebb 94 éves. Ebből 8 főt lehetett beazonosítani, akik külföldön jártak, tehát az esetek többsége nem hozható összefüggésbe utazással, azaz közösségi terjedésről van szó. Brazil és dél-afrikai mutánst még mindig nem azonosították hazánkban.

Tegnap megérkezett az 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina, vele együtt a dokumentáció is, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei jelenleg is tanulmányoznak, és nyilvánosságra fogják hozni. A kínai vakcina már több mint 12 országban használatos, és több millió embert oltottak be vele. A vakcinák egyébként elenyésző mennyiségben okoztak eddig hazánkban mellékhatást vagy szövődményt.

Az, hogy mikor kezdődhet a kínai oltás, attól függ, mit találnak a dokumentációban

– jelentette ki Müller Cecília.

Folytatódik az ütemterv: a regisztrált legidősebb személyek oltása az oltópontokon Pfizerrel és Szputnyikkal, a 60 év alatti krónikus betegek oltása AstraZenecával történik. Az idősotthonokban újra oltanak, és az egészségügyi dolgozók második körös oltása is zajlik.

Jelenleg 348 927 főt oltottak be már legalább egyszer, közülük 134 824 fő kapta meg a második vakcinát.

Újságírói kérdésekre elhangzott, hogy:

  • alapvetően nem lehet kérni az otthoni oltakozást, de ha a háziorvos jelzi, hogy valaki nem tud eljutni sem az oltópontra, sem a háziorvosi rendelőbe, akkor sor kerülhet erre is.
  • az autoimmun betegség önmagában nem ellenjavallt az oltással kapcsolatban, de minden esetben egyénileg kell róla dönteni az orvosnak.
  • hihetetlenül kevés influenzás eset van az idén, szinte ki lehet jelenteni, hogy az idei influenzajárvány elmaradt, bár 5100 influenzaszerű megbetegedést jelentettek eddig, de ezeknél szinte alig detektálták a kórokozót.
  • az összes fekvőbeteg-intézmény és háziorvosi rendelő oltópontnak minősül, ez 102 kórházat és 5000 háziorvosi rendelőt jelent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.