2018. szeptember 14. 09:01
MTI

A miniszterelnöknek sikerült megfejtenie a Sargentini-jelentés valódi értelmét: valójában csak a tervezett tízezer fős, közös EU-határőrséget készíti elő, aminek meg nyilván az lesz a funkciója, hogy utat nyisson a migránsok előtt.

Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

A kormányfő úgy fogalmazott: a szerdán elfogadott Sargentini-jelentés semmilyen veszélyt nem jelent Magyarország számára. Annak hátterében az áll, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő találkozóján előbbi ultimátumot intézett Európához. A kancellár azt mondta, hogy a schengeni övezet külső határán található európai peremországoknak át kell adniuk határőrizetük egy részét Brüsszelnek - emlékeztetett.

A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni - értékelt a miniszterelnök. A magyar határőrök és katonák helyett, akik esküt tettek és akiknek fontos a hazájuk, zsoldosokat akarnak ideküldeni Brüsszelből, akik be fogják engedni a migránsokat - mondta. 

A tízezer fős, közös EU-határőrség tervéről itt írtunk bővebben. Eszerint az egység megállítaná az EU-ba érkező migránsokat és az uniós tagállamok közti illegális utazásokat, valamint felgyorsítaná azoknak a hazaküldését, akiknek elutasították a menekültkérelmét. De hát Orbán Viktor most leleplezte, mit is akarnak valójában elérni ezzel a brüsszeli bürokraták és szövetségeseik.