<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor pénteki jelzésének megfelelően szombaton bejelentette a januártól érvényes, újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket.

A járvány második hulláma egész Európában tombol, újabb és újabb csúcsokat megdöntve - vezette fel a miniszterelnök a bejelentéseket. Az egészségügy jól állja a sarat, de a vírus nemcsak az emberi életeket támadta meg, hanem a gazdaságot is. Ezért a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell - mondta Orbán Viktor.

Fotó: Orbán Viktor /Facebook
Fotó: Orbán Viktor /Facebook

Ennek jegyében négy intézkedésről született döntés:

  • A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel július elsejéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabodik meg, így csak annak kell felkeresnie a bankot, aki törleszteni akar. 
  • A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban is a bérköltség 2/3-ának átvállalásával segítik. Ezt, valamint a járulékfizetés elengedését a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonban lévő buszos vállalkozásokra is. 
  • A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány támogatást ad, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át. 
  • A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe.