<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Szombaton délelőtt tart beszédet Orbán Viktor miniszterelnök az erdélyi Tusnádfürdőn, a 31. Tusványos fesztivál zárónapján.

Vége a közvetítésnek

11:17 - Magyarország "sikeres lokális kivétel"-stratégiája

Lokális kivétellé tehet minket a következő:

 • megvan a határvédelmünk
 • éppen most csináljuk a hadiipari fejlesztésünket
 • családtámogatás alapú a gazdaságunk
 • diverzifikáljuk az energiaforrásainkat
 • technológiai váltás kihasználása
 • külföldi tőke beáramlás (keletről és nyugatról is jön a tőke)
 • tranzitország vagyunk és tranzitgazdaság is akarunk maradni. Ha a világ blokkosodik és kettévágják keletre és nyugatra, akkor mi nem találkozási pont leszünk, hanem valami széle. Ezért minden blokkosodást ellenezni kell.
 • politikai stabilitás. Kétharmados kormányt nem lehet feldönteni.
 • a szellemi alapok. Magyarországnak megvan még a nemzeti gondolata, érzésvilága, kultúrája
 • ambíció. Ez fűt bennünket, ez a mi üzemanyagunk. A világ nekünk tartozik és ezt be is akarjuk és fogjuk hajtani - ez a legerősebb ambíciónk.

11:14 - 2030-ra kell készülnünk

A mi gondolkodásunkban ez a legfontosabb horizont. Ekkorra fognak felhalmozódni a nyugati világ problémái. Lesz egy komoly válság az Egyesült Államokban. Ebben az idősávban élesedik ki az eurózóna összes problémája is (a déliek eladósodottsága és az északiak stabilitása közötti feszültségre utalt Orbán). Ekkor lesznek új politikai erőviszonyok is, mert mi közép-európaiak ekkortájt leszünk nettó befizetők. Magyarország összességében nem pénzt kap az Uniótól, hanem befizetni fog. A csehek közel vannak ehhez, a lengyelek is odaérhetnek. Aki fizet, az rendeli a zenét, ez meg fogja változtatni a helyzetünket.

Ekkor kell csúcsformában lennünk: diplomáciai, gazdasági, szellemi és katonai erő is ekkor kell.

11:11 - Ma az európai gazdaság káosz felé tart

Ehhez kell megtalálni a megfejtő kulcsot: lehetséges-e lokális kivétel a globális recesszióban? Magyarország ezt a célt tűzte ki magának. A következő ciklust kétszer két évre lehet felbontani: az első 2024-ig tart, amikor amerikai választások lesznek, az hozhatja el a békét. Majd az ezt követő két év 2026-ig és mindkettőre külön terv kell.

Minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk. 2020-ban is kanyarban előztünk, a baj, hogy közben kaptunk egy jókora ónos esőt és így kell pályán tartani a járgányt.

A siker érdekében minden fontos szereplővel új megállapodásokat kell kötni. Például az Európai Unióval. Orbán szerint kézenfogva elmegyünk együtt a falig, majd egymásra nézünk, mosolygunk, megöleljük egymást és minden rendben lesz. Új megállapodás kell Kínával, az oroszokkal és USA-val is.

11:09 - A recesszió réme gyötri Európát és Magyarországot is

Nekünk gond még az is, hogy forintunk van. Márpedig ha a dollár erősödik az euróval szemben, az automatikusan magával hozz a forint gyengülését.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Fotó: MTI/Benko Vivien CherOrbán Viktor Tusnádfürdőn. Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

11:08 - Le kell jönni a gázról

Át kell állni áramra és biomasszára, mert az sokkal kedvezőbb.

11:06 - A háború kibillentette a rendszerünket

Úgy látja Orbán, hogy most sikerülni fog megvédeni a rezsicsökkentést.

A 2021-ben az az összeg, amit a magyar állam fizetett ki a rezsicsökkentés miatt 296 milliárd forint volt. 2022-ben a mostani árakkal számolva 2051 milliárdot kellene kifizetni. Ezt a magyar gazdaság nem bírja ki - magyarázza a kormány döntését Orbán Viktor.

"Ezért van az is, hogy új beruházásokat nem tudunk megindítani, mert nem tudom garantálni, hogy amit elkezdtünk, azt be is tudjuk fejezni." - mondta

11:02 - Ötödik nagy kihívás csomag az energia és a gazdaság kérdése

Jól járnak az oroszok ezzel a háborúval, mert energiaforrásaik vannak. Hiába kevesebbet adnak el, azért többet kapnak az ára miatt. Jól járnak a kínaiak is, hiszen megszüntette az energiafüggőségét az oroszok szállításának köszönhetően. Jól járnak a nagy amerikai energiacégek is.

Rosszul jár az Európai Unió, mert az energiadeficitje háromszorosára nőtt és most 189 milliárd euró mínuszon áll. Minket pedig a rezsicsökkentésen keresztül érint.

10:57 - Mi fog történni?

Nem érdemes azt az illuziót dédelgetnie Magyarországnak, hogy képesek leszünk befolyásolni a nyugat stratégiáját. Ennek ellenére becsületbeli és morális kérdés, hogy elmondjuk az álláspontunkat, miszerint új stratégiára van szükség, melynek célpontjában a béke és egy jó békeajánlat megfogalmazása lenne. Az Uniónak nem az a dolga, hogy egyik oldalra álljon, hanem, hogy az oroszok és az ukránok közé álljon.

Minél modernebb fegyvereket szállít a nyugat, annál tovább fog húzódni a front. Moszkvának ugyanis az a célja, hogy Ukrajna területéről ne lehessen fegyverekkel Oroszország területére lőni - addig akarják ki tolni a frontot, hogy ez a veszély ne fenyegesse őket. A háborút ezért csak orosz-amerikai tárgyalás tudja lezárni Orbán szerint.

10:48 - Mi a háború oka?

Fontos, hogy megértsük, mit miért tettek az oroszok, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadjuk majd. Az oroszok egy nagyon világos követelést fogalmaztak meg (Ukrajna soha nem lesz a tagja a NATO-nak, mindkét fél mondja ki és ne telepítsünk fegyvereket se oda). A nyugatiak ezt elutasították, ezért a biztonsági igényeiknek fegyverrel akarnak érvényt szerezni, amit korábban tárgyalás útján akartak elérni.

Ha a döntő órában ezt Donald Trump lett volna az amerikai elnök és Angela Merkel a német kancellár, akkor ez a háború soha nem robban ki Orbán szerint.

A nyugati stratégiai négy pillérre ápül, ami papíron észszerű:

 • Ukrajna angolszász kiképzőkkel és NATO fegyverekkel háborút nyerhet.
 • A szankciók le fogják gyengíteni Oroszországot és destabilizálják az orosz vezetést.
 • A szankciók gazdasági következményeit képesek leszünk kezelni, vagyis nekik fáj jobban, nekünk kevésbé.
 • A világ felsorakozik majd mögöttünk.

Ehelyett olyan kocsiban ülünk, melynek mind a négy kereke defektet kapott. A háborút sosem nyernek így háborút az oroszok ellen. A szankciók sem billentik meg Moszkvát, Európa gazdasági és politikai válságban van. Már elvesztettünk négy kormányt, és az emberek még csak most fognak szembesülni a durva áremelkedésekkel. A világ pedig demonstratíve sincs velünk: kínaiak, brazilok, Afrika, India. Azért mert számára a világ nemcsak ebből a háborúból áll. Könnyen lehet, hogy ez a háború lesz az, ami demonstratíve véget vet annak a nyugati fölénynek, és egy multipoláris világrend kopogtat az ajtón.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Fotó: MTI/Benko Vivien CherOrbán Viktor Tusnádfürdőn. Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

10:43 - A negyedik a háború kérdése

Vannak országok, melyek szerint nem vagyunk elég elkötelezettek az ukránokkal szemben. De mi magyarok vagyunk az egyetlenek, akik meghalnak abban a háborúban. A nyilvántartásunk szerint 81 magyar ember halt meg. Ezért joga van Magyarországnak azt mondani, hogy a béke az egyetlen megoldás.

Fönt fogjuk tartani azt a véleményünket, hogy ez nem a mi háborunk. Magyarország NATO-tag, kiinduló állapotunk az, hogy a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország. Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO-t. Azt, hogy az oroszok nem állnak meg Ukrajnánál majd, Orbán szerint csupán ukrán propagandafogás.

De facto részesévé vált a NATO ennek a konfliktusnak. Úgy kell valahogy de facto részes félként az ukránokat, hogy Moszkva szemében ez ne váljon olyan helyzetté, hogy formális hadviselő felekké vál Európa és a NATO.

10:35 - Harmadik kihívás a gender, vagyis a gyermekvédelmi törvény

Ebben az ügyben is bíróság elé vittek minket; várjuk az eredményt. Egyetlen siker, hogy ezt a témát sikerült leválasztanunk az uniós pénzekkel összefüggő vitáról. Csak azt szeretnénk, fogadják el és fogadtassák el Soros György hadseregével is: az apa férfi, az apa nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén.

Soha nem lesz annak a nyugati bolondériának itt többsége. A magyar ember haja alá nem megy be. Vannak itt ezek a gendermicsodák, de mi maximum egy Transilvaniát tudunk kimondani – fogalmazott Orbán.

A háború és az energiaválság paravánt húz a szemünk elé, de ezek a nagy kérdések: demográfia, migráció és gender. Ne tévesszennek meg bennünk a friss konfliktusok, a jövő ezeken a kérdéseken múlik.

Hogy lehet ez ellen védekezni? Először is szövetségeseket kérdezni. Itt megjegyezte, ilyen volt a V4 is, de a poszt-nyugatiak nem véletlenül tettek meg mindent, hogy megbontsák az együttműködést. A lengyelek és a magyarok stratégiai érdeke a háborúval kapcsolatban egybe esik: azt akarják, hogy Ukrajnából legyen demokrácia és az orosz csapatok maradjanak minél távolabb.

10: 30 - Mint a dobostorta lapjai, úgy rétegződnek a kérdések velünk kapcsolatban

Az első és legfontosabb kihívás a népesedés, a demográfia. Mindennek ez az alfája és omegája. Ha itt nem lesz fordulat, ellakják tőlünk Magyarországot.

A második kihívás a migráció. Hívhatjuk népességcserének vagy elárasztásnak is Orbán szerint. A migráció kettéválasztotta Európát. Egyik fele egy olyan világ, ahol európai és Európán kívüli népek élnek együtt. Ezek az országok többé nem nemzetek, hanem népek, konglomerátumok. 2050 körül be is következik a matematika törvényeinek megfelelően a végső demográfiai váltás. A nagyvárosokban 50 százalék fölé emelkedik a nem európai származású emberek aránya, ez már poszt-nyugat lesz. Európa másik fele pedig Közép-Európa, tehát mi. A két fél között egy csata zajlik.

Mi ugyan tettünk ajánlatot, hogy hagyjuk békén egymást, mindenki döntsön maga arról, kivel szeretne élni, de visszautasították, és csata zajlik, hogy olyanná tegyenek bennünket, mint ők. Brüsszel a Soros-csapatokkal ránk akarják kényszeríteni a migránsokat – mondta Orbán.

10:26 - Európa helyzete duplán nehéz

Az Egyesült Államoknak olyan stratégiája van, amilyen. 2013 volt az az év, amikor az amerikaiak nyersanyag- és energiakitermelés új technológiáit teremtették meg és rögtön meg is hirdettek egy új biztonságpolitikai doktrinát. Ebben nem rejtették véka alá, hogy külpolitikai fegyverként fogják használni a technológiát. Tehát ők bátrabb szankciós politikát alkalmaznak és nekiálltak, hiszen nem függnek másoktól és baráti nyomásgyakorlásra is képesek.

Mi európaiak válaszoltunk erre: nem nagyon akarták ezt az állapotot fenntartani és amíg lehet, megpróbálták megvédeni a német-orosz energiatengelyt, amit épp most veri szét a nemzetközi politika. Aztán jött a következő terv,  miszerint álljunk át megújuló energiára, ami drága és költséges jelenleg.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédén. Fotó: YoutubeOrbán Viktor tusnádfürdői beszédén. Fotó: Youtube

10:22 - A nyugati világ anyagi és hatalmi visszaszorulását látjuk

Meg kell érteni, hogy a többi civilizáció is modernizálódott, erősödött. A rivális civilizációk átvették a nyugati technológiát és a nyugati pénzügyi rendszert is kitanulták, viszont a nyugati értékeket nem vették át. Pedig a nyugat ezt terjeszteni akarja, de van, hogy még mi is azt megalázónak érezzük. Orbán szerint a legfájóbb ebben a hatalmi és anyagi térvesztésben, hogy elvesztettük az energiahordozók feletti ellenőrzést.

10:20 - Megrendíthetetlennek hitt oszlopok repedeznek

A veszélyek korába léptünk, és korábban megrendíthetetlennek hitt oszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak, mondta Orbán. "Korábban azt gondoltuk, a tudomány védőburkában élünk, de jött egy vírus, Európában nem lehet háború, a szomszédban az van, és azt gondoltuk a hidegháború nem térhet vissza, de most sokan dolgoznak mégis azon, hogy blokkvilágba szervezzék az életünket. "

Ami leginkább szemet szúr, hogy az adatok tükrében a világ egyre jobb helynek tűnik, miközben ennek ellenkezőjét érezzük. Ennek ellenére lehetséges lenne-e, hogy emberek milliói félreértik, mi történik velünk, hiszen sokan a világvégét várják.

10:17

Orbán Viktor megpróbálja befogadható hosszan elmondani beszédét, de nem ígérte, hogy rövid lesz.

„Jó okunk van, hogy Fidesz fröccsöt igyunk, az kétharmad-egyharmad”

- mondta Orbán.

2019-ben bizakodó és optimista tábornak lehettek résztvevői, de az az évtized, ami megnyílt előttünk, a háború évtizede lesz.

10:11

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb 2019-ben tartott beszédet Tusnádfürdőn. Az itt elhangzó beszédei rendre felkavarják a közvéleményt, nemcsak az aktuális politikai helyzetet értékeli ilyenkor, de a következő időszak irányát is kijelöli ilyenkor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.