1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha péntek, akkor miniszterelnöki rádióbeszélgetés.

Péntek reggel Orbán Viktor ismét a közrádió vendége volt.

Uniós csatlakozás?

A beszélgetés az ukrán uniós csatlakozás kérdésével kezdődik. Emlékezetes, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Karmelita kolostorban járt, ahol a decemberi uniós csúcs előkészítése volt a téma.

Orbán Viktor kijelentette, uniós vétó nem létezik, hanem csak közös döntéshozatal, nincs döntés, ha nincs közös álláspont.

Mi vagyunk az unió, az nem Brüsszelben van, ott csak bürokraták vannak. Az unió Budapesten, Varsóban meg Párizsban van

– szögezte le a kormányfő.

Közölte: Ukrajna uniós tagsága ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel, ezért azt mondta, nem járulnak hozzá, hogy napirendre tűzzék azt. Szerinte hiba az Európai Bizottság részről ennek erőltetése.

Milyen hatásokkal járna az ukrán csatlakozás?

A miniszterelnök közölte, Ukrajna háborúban áll, ezért nem tudjuk megmondani, a jogállami feltételeknek megfelel-e, mekkora az ország területe, hiszen vannak részei, melyek jogilag hozzá tartoznak, de az orosz hadsereg szállta meg. Azt sem tudjuk, mekkora a népessége, a mezőgazdaságuk beemelése hogyan fog hatni a többi tagállam gazdáira. Azt sem tudni, Ukrajna támogatását honnan fogjuk finanszírozni – sorolta Orbán Viktor.

Nem tudjuk megmondani, milyen következményekkel járna Ukrajna tagsága – mondta a kormányfő, aki szerint ugyanilyen hibát követtek el Törökországgal kapcsolatban is.

Szétverték az uniós büdzsét

Százmilliárdos nagyságrendben fordítottunk összegeket Ukrajna támogatására, főleg fegyverekre, holott ezt az összeget a tagállamok fejlesztésére is lehetett volna fordítani – mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek ellenére Ukrajna nem nyeri meg a háborút. Megismételte, a háború támogatása helyett tűzszünetre lenne szükség.

A kormányfő szerint hiba volt, hogy az EU költségvetéséből ment a pénz Ukrajna támogatására, ami így szétverte az uniós költségvetést.

„Hétéves költségvetésünk van, a harmadik évben vagyunk, és máris elfogyott a pénz”

– mondta a miniszterelnök, aki úgy vélte, az EU büdzséjén kívülről és átláthatóan kellene támogatni Ukrajnát.

Orbán Viktor szerint az EU Ukrajna támogatásával szétverte az uniós büdzsét. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Nemzeti Konzultáció

Természetesen szóba került a legfrissebb Nemzeti Konzultáció is, ami Orbán Viktor szerint a „tizenkettedik embertől”, a magyar emberektől érkező támogatás. Kérte, mindenki szánjon pár percet ennek kitöltésére.

Szuverenitás

Orbán Viktor szerint körülöttünk mindig nagyobb birodalmak voltak, amik megpróbáltak belénk harapni, de mi úgy mozogtunk, hogy ott legyünk mindegyik temetésén. Szeretnénk, ha ez így is maradna – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő szerint a Kárpát-medencét a magyarok tudják legjobban berendezni, ezért nem szabad engedni, hogy mások mondják meg nekünk, hogyan kellene élni, ez a szuverenitás lényege.

Azt is mondta, itt is vannak mindig olyanok, akik pénzért a haza egy részét vagy az egészét el akarnák adni.

A kormányfő szerint a külföld vagy a kormány döntéseit szeretné befolyásolni, vagy az embereket szeretnék befolyásolni, hogy ne a nemzeti kormányt válasszák. Úgy fogalmazott, olyan szabályok szükségesek, hogy ilyen támadás többé ne fordulhasson elő.

Nyugdíjemelés

A gazdasági kérdésekről Orbán Viktor azt mondta, az idei év volt a legveszélyesebb év. A magyar emberek 2023-ban azért dolgoztak, hogy ne legyen rosszabb – vélte. A miniszterelnök szerint 2024 egy reményteljes esztendő lehet, amikor azért fogunk dolgozni, hogy jobb legyen.

„A nyugdíjakat akkor is 6 százalékkal fogjuk emelni, ha az infláció csak 5 százalék lesz”

– szögezte le a kormányfő. Hozzátette, a bérek nagyobb mértékben fognak emelkedni, mint az infláció.

Biztató előjelnek nevezte az otthonteremtési rendszer kibővítését (CSOK Plusz, falusi CSOK és Babaváró kibővítése).

A saját otthonnal rendelkezők arány a 40 év alattiak körében elérte a 75 százalékot – örvendezett Orbán Viktor, és azt is leszögezte, februárban kifizetik a megemelt 13. havi nyugdíjat.

Keleti gazdaságok

Magyarország elfoglalta helyét a nyugati világban, kijöttünk a szovjet blokkból, ez volt a magyar diplomácia célja – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, most már viszont az együttműködés a fontos, minden bezárkózás, blokkosodás káros a tízmilliós országnak. Ha jobb életszínvonalon akarunk élni, akkor a termékeinket az egész világon el kell tudni adnunk, és a legprosperálóbb gazdaságok jelenleg Keleten vannak – zárta szavait a kormányfő.

Itt a vége

A beszélgetés befejeződött, köszönjük, hogy velünk tartottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!