<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy héten belül immár másodszor egyeztet egymással személyesen Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök; az újabb munkaértekezletre hétfő este kerül sor Varsóban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, megerősítve az erről szóló lengyel sajtóhíreket.

Lengyelországi sajtóorgánumoknak Piotr Müller kormányszóvivő elmondta: a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán.

Az uniós pénzek ellenében az Európai Unió (EU) egy új jogrendet akar bevezetni, Lengyelország azonban nem eladó - szögezte le az uniós költségvetési vita kapcsán Michal Wójcik lengyel igazságügyi miniszterhelyettes egy hétfőn megjelent lapinterjúban. "Valakik föderációvá akarják átalakítani az EU-t, elérni, hogy befolyásolhassák Lengyelország jogrendjét" - nyilatkozott az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós párt, a Szolidáris Lengyelország politikusa a Rzeczpospolita napilapnak. Hozzátette: "Azonos neműek házasságát akarják ránk kényszeríteni, és azt, hogy ezek a párok gyermekeket fogadhassanak örökbe, a vallást pedig ki akarják szorítani a nyilvánosságból".

Wójcik szerint a változásokba való beleegyezés cserébe járnának az uniós pénzeszközök a tagállamoknak. "Egyenesen kimondom, Lengyelország nem eladó" - hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Az uniós költségvetési megállapodást Lengyelország és Magyarország a jogállamisági feltételek miatt november közepén nagyköveti szinten elutasította, a múlt heti közös magyar-lengyel miniszterelnöki nyilatkozatban pedig megerősítették, hogy szükség esetén készek vétózni.

Orbán Viktor csütörtök délután tárgyalr Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel. A budapesti találkozót Brüsszelből is árgus szemekkel figyelték, a cél ugyanis, hogy Magyarország és Lengyelország minél szilárdabb közös álláspontot alakítson ki a költségvetési patthelyzetben. Az EU-ban eddig abban bíztak, hogy a lengyel vétó jóval „gyengébb” a budapestinél, Morawiecki budapesti útja ezt viszont megcáfolja. A magyar kormányfő elmondta: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelország számára elfogadhatatlan.

Nekem nem csak lehetőségem, hanem hazafias kötelességem is vétózni, ha úgy látom, egy döntés a magyarok érdekeit sérti

- nyomatékosította Orbán Viktor, aki szerint a javaslat nem a jog, hanem a többség uralmát teremtené meg.