TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 24. 09:55

Ezermilliárd eurós helyreállítási alapot hozna létre az EU, és fokozatosan lazítana a koronavírus okozta rendkívüli intézkedéseken. Olaszországban negyedik napja csökken az aktív fertőzöttek száma. Stockholmban 75-ször több fertőzött lehet az eddig ismertnél, a város elérheti a nyájvédettséget. Nemzetközi összefoglalónk következik.

Óriási gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg tegnap az uniós tagállamok vezetői a koronavírus elleni küzdelem okozta gazdasági károk enyhítésére. Az Európai Tanács ülését ezúttal videókonferencia keretében tartották meg.

Ezermilliárd euró

A BBC szerint az alapot a hétéves költségvetéssel összhangban fogják felállítani. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint egybillió (ezermilliárd) euró befektetést mobilizálnak majd.

Von der Leyen szerint a célok elérése érdekében "fokozni kell a tűzerőt", hogy az unió képes legyen a beruházásokhoz szükséges pénzösszeg előteremtésére. Az Európai Bizottság ezért a tagállami költségvetési befizetések növelését fogja javasolni.

Jelenlegi becslések alapján a bruttó nemzeti jövedelem mintegy 1,2 százalékos befizetése helyett a saját források felső korlátját körülbelül 2 százalékra kell emelni két vagy három éven keresztül - írja az MTI.  

A tagállami vezetők megerősítették azt is, hogy

a jelenlegi csatornákon keresztül 540 milliárd euróval támogatja az EU a tagállamokat június elsejétől.

Ez a mentőterv egy 240 milliárd euróig terjedő elővigyázatossági hitelkeretre, egy 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programra, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára épül, amely a vállalatok likviditástámogatását szolgálja - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatón Brüsszelben 2020. április 23-án. (Fotó: Európai Tanács) Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatón Brüsszelben 2020. április 23-án. (Fotó: Európai Tanács)

A tagállami vezetők egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett

rendkívüli intézkedések fokozatos és összehangolt feloldására van szükség,

különös figyelemmel a közelgő nyári szünetre és üdülési szezonra.

Ami az aktuális számokat illeti, az amerikai Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte 2,7 millió fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig 191 ezren vesztették életüket, 743 ezren meggyógyultak.

Javuló helyzet

Olaszországban 190 ezer fertőzöttet és 25,5 ezer áldozatot jegyeztek fel eddig. Spanyolországban az áldozatok száma meghaladja a 22 ezret, a fertőzöttek hivatalos száma pedig 213 ezer fölé nőtt.

Ugyanakkor a járvány mindkét országban lassul:

Olaszországban például negyedik napja csökken az aktív fertőzöttek száma.  

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban mintegy 2000 áldozatot jegyeztek fel eddig.

A svéd Közegészségügyi Hatóság tegnap jelentette be, hogy május elsejére

a Stockholmban élők negyede el fogja kapni a koronavírust, a fertőzöttek valós száma pedig 75-szöröse lehet a diagnosztizált esetek számának.

Várakozások szerint túlnyomó többségük enyhe tünetekkel átvészeli a vírust, így Stockholm májusra elérheti a nyájvédettséget.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.