4p

Nagyot ugrott a magyar ipar júliusban, mintegy 12, munkanaphatástól megtisztított adatok alapján pedig 8,7 százalékkal emelkedett a termelés. A járműgyártásról érkezett számok különösen jól sikerültek, és az elemzők is megerősítették mindezt. 

A hazai feldolgozóipari termelés nagyjából harmadát adó járműgyártásban gyorsult az ipari termelés növekedési üteme, hiszen júliusban 35 százalékos emelkedést mértek az előző év azonos hónapjához képest. Első látásra úgy tűnhet, hogy a jelentős ugrás annak köszönhető, hogy az autógyárak nyári leállásának időpontja idén eltért a tavalyitól – ezzel kapcsolatban ugyanakkor Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője a Privátbankár.hu kérdésére elmondta, hogy ez a tényező körülbelül a növekedés feléért felelős csak, és ténylegesen nagyot ment az ipar júliusban.

 

Az elmúlt hónapokban sokat lehetett hallani arról, hogy hamarosan jelentős lassulás jöhet a magyar járműiparban, ám az elemző szerint egyelőre itthon még nem jelentek meg az EU-s folyamatok, és a kedvező hazai környezet dominál, így nem látszik a beharangozott visszaesés, azaz az Equilor összességében még így is robosztus növekedéssel számol.  Ugyanakkor a negyedik negyedéves adatok esetén valóban várható némi lassulás a növekedésben, ez egyrészt a magasabb bázis hatásának, másrészt a globális folyamatoknak lehet betudható – tette hozzá Varga Zoltán.

Augusztusban gyengébb számok jöhetnek

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kommentárjában úgy fogalmazott, hogy a részletes adatok szerint a járműgyártás játszotta a főszerepet a júliusi bővülésben.

Az elemző úgy véli, hogy a kiugró növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy az idén a tavalyitól eltérően alakultak a nyári leállások. Németh Dávid szerint éppen ezért augusztusban a júliusihoz képest gyengébb számok jöhetnek az iparból.

Az elemző általánosságban elmondta, hogy a magyar ipar teljesítményét az idén két egymással ellentétes hatás befolyásolja. Egyrészt a külföldi kereslet, különösen az eurózónáé lanyhult, ez pedig visszafogja az ipari exportot. Másfelől viszont az elmúlt években több gyárberuházás kezdődött a magyar piacon, amelyek folyamatosan megkezdik és fokozzák a termelést, ez pedig pozitív hatással van az ipari teljesítményre. Egyelőre az utóbbi tényező ellensúlyozza a kedvezőtlenebbé váló nemzetközi keresletet – emelte ki.

A K&H is úgy véli, hogy az év hátralévő részében lassulhat az ipari dinamika, de az év első hét hónapjában elért lendületes fejlődés miatt az idén összességében 5,5-6 százalékos növekedést érhet el az ágazat. A jövő évi teljesítmény pedig nagyrészt attól függ, hogy mennyire lesz tartós a keresletcsökkenés a nemzetközi porondon, ezen belül az eurózónában.

Mi a helyzet a többi alágazatnál?

  • A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 4,1 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 44 százalékkal bővült, ugyanakkor a híradástechnikai berendezés gyártása 17,3 százalékkal visszaesett.
  • Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt (25 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,6, míg a második legjelentősebb italgyártás 15,4 százalékkal bővült. Két alágazatban csökkent mindössze a termelés: a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 17,1, a csekély súlyú dohánygyártásban 7,3 százalékkal.
  • A termelés volumene nőtt a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában 6,8, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában 2,4 százalékkal.
  • Az ipari átlag feletti mértékben növekedett két kisebb súlyú alág: a villamos berendezés gyártása 13,5, míg az egyéb feldolgozóipar 17,8 százalékkal bővült.
  • A legnagyobb mértékben, 7,9 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás csökkent az export kedvezőtlen alakulása miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!