5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ígértnél egy héttel előbb, már december 13-án megkezdik kiszállítani az Európai Unió tagországaiba az 5-11 éves gyerekeknek való Pfizer-vakcinákat, tehát hamarosan kezdődik a kicsik oltása. Szülőket kérdeztünk arról, mit gondolnak gyermekük beoltásáról. Dilemmahegyekbe ütköztünk.

„Jelen pillanatban fogalmunk sincs, mi legyen. Most úgy gondolom, hogy Vincét elvisszük előtte ellenanyag szűrésre, hiszen lehet, hogy észrevétlenül átesett már a Covidon” – mondja Dalma, aki ő maga is pár hete fertőződött meg koronavírussal.

A kapott eredménytől teszik függővé, hogy beoltatják-e 10 éves gyermeküket, vagy még kivárnak.

„Ha teljesen védtelen, akkor az oltás mellett voksolunk! Mi is félünk az esetleges mellékhatásoktól, de ettől a borzalomtól is, úgyhogy inkább igen, mint nem” – foglalja össze dilemmáit.

Sok szülő még tanácstalan. Fotó: Depositphotos
Sok szülő még tanácstalan. Fotó: Depositphotos

Sándor vesszőparipája viszont az - akinek két gyermeke közül a nagyobb esik bele az érintett korosztályba, - hogy a harminc évvel ezelőtti, internet nélkül, világban egy ilyen esetben már 90 százalék fölött mozogna az ország átoltottsága.

„Nem hiszek a bőr alatti chipekben, ahogy a megvásárolt orvostudományban sem. Én nem azért oltattam be magam, hogy utazhassak. Bár az elején bennem is volt ellenállás, de józanul végiggondoltam, - a világháló "segítsége" nélkül - hogy nincs semmiféle összeesküvés. Ennek ellenére egyelőre nem szeretném beoltatni a gyerekeimet, bár nincs bennem passzív ellenállás. Megnézem, hogy alakulnak az esetszámok a korosztályban és utána döntenék, belekalkulálva természetesen, hogy néhány hét eltelik az oltás és annak hatása között” – válaszolja az édesapa arra a kérdésre, be szeretné-e oltatni kislányát, vagy sem.

Ugyanakkor Sándor felesége azt mondja, nincs meggyőződve az oltás hatékonyságáról és indokoltságáról, főleg az ilyen kiskorúak esetében.

„Nem ők a veszélyeztetett korosztály és egy sebtében fejlesztett oltásban akkor sem tudok bízni, ha bárki bármit mond. A gyerekeinknek csak a kötelező oltásokat adattam be eddig is.”

Klári úgy gondolja, hogy ez a vírus súlyosságát tekintve (számára nem meggyőző módszerekkel készített statisztikák alapján meghatározott halálozási számokkal) nem említhető egy lapon például a kanyaróval.

„Jelen helyzetben, amikor úgy látszik, komolyabb lezárások nincsenek kilátásban a választások előtt, s az átoltottság sem fog látványosan emelkedni, a vírus pedig minden évben jobban terjed, mert össze-vissza mutálódik, előbb-utóbb csak a természetes fertőződés segíthet. Hozzáteszem, hogy a családunkban szerencsére nincs olyan, akinek komolyabb betegsége lenne, akkor valószínűleg máshogy állnék ehhez” – mondja az anyuka. 

Az általunk megkérdezett harmadik édesanya szerint is nagyon nehéz a kérdés, oltassák-e a gyerekeket, vagy sem.

"Őrlődünk rajta rendesen már napok óta. Nyílván a legjobbat szeretnénk, de konkrét választ egész egyszerűen most nem tudnék adni".

Egy másik édesapa pedig széttárta a kezét:

"Teljesen tanácstalanok vagyunk, egyelőre próbálunk tájékozódni és információkat szerezni. De megint azt érzem mint a harmadik oltásnál, hogy érdemi útmutató nélkül van rám bízva egy szakmai döntés" - mondja András.

A háziorvos szerint két ok miatt is fontos az oltás

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetője csütörtökön az RTL Reggeli című műsorában arról beszélt, hogy két ok miatt javasolja a kicsik Covid-oltását.

„Azért igen fontos a gyermekek beoltása, mert ők az egyik legnagyobb fertőzést szállító korosztály, de azért is, mert a jelenlegi mutáns sokkal több gyereket betegít meg, és kerül kórházba, mint az eredeti, vuhani vírusnál” – magyarázza az oltás indokoltságát a háziorvos.

Az EMA szerint 5 és 11 év közötti gyermekeknél a Comirnaty adagja alacsonyabb lesz, mint a 12 éves és idősebb embereknél alkalmazott adag (10 mg a 30 mg-hoz képest). Az idősebb korosztályhoz hasonlóan két injekció formájában adják be a felkar izmaiba, három hét különbséggel. A Pfizer vakcináját, a Comirnaty hatékonyságát csaknem 2000, 5 és 11 év közötti gyermek esetében számolták ki, akiknél nem volt korábbi fertőzés jele. Ezek a gyerekek vagy az oltást, vagy placebót (hatóanyag nélküli injekciót) kaptak. A vakcinát kapott 1305 gyermek közül háromnál fejlődött ki a Covid-19, míg a placebót kapott 663 gyermek közül 16-nál. Ez azt jelenti, hogy ebben a vizsgálatban a vakcina 90,7 százalékban hatékony volt a tünetekkel járó Covid-19 megelőzésében (bár a valós arány 67,7 százalék és 98,3 százalék között lehet).

Az 5 és 11 év közötti gyermekeknél a leggyakoribb mellékhatások hasonlóak a 12 éves és idősebb gyermekeknél tapasztaltakhoz. Ide tartozik az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, fáradtság, fejfájás, bőrpír és duzzanat az injekció beadásának helyén, izomfájdalom és hidegrázás. Ezek a hatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és az oltást követő néhány napon belül javulnak. 

A CHMP (Emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága) ezért arra a következtetésre jutott, hogy a Comirnaty előnyei 5–11 éves gyermekek esetében meghaladják a kockázatokat, különösen azoknál, akiknél olyan állapotok állnak fenn, amelyek növelik a súlyos COVID-19 kockázatát. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!